מטרת המחקר שבוצע בקוריאה הדרומית היתה לבדוק את הקשר בין חוסר דבקות לטיפול תרופתי ליל"ד עם התפתחות של אירועים CV במבוגרים צעירים שהתחילו טיפול תרופתי ליל"ד. הנתונים נלקחו ממסד הנתונים של הביטוח הבריאותי שכללו 123,00 משתתפים (75.1% גברים) בגיל 20-24 שהיו ללא מחלה CV קודמת ושהתחילו טיפול תרופתי ב – יל"ד משנת 2004 ועד 2007. המשתתפים קוטלגו או כדבקים (שיעור הימים המכוסים היה שווה או מעל 0.8, שמספרם היה 45,350) או ללא דבקות בטיפול (שיעור הימים שכוסו היה נמוך מ – 0.8 ומספרם היה 78,040) במשך השנה הראשונה של הטיפול התרופתי. התוצא הראשוני היה כלל האירועים ה – CV שכללו אוטם שריר הלב, שבץ מוחי, אי ספיקת לב ותמותה CV. תוך חציון מעקב של 10 שנים קרו 3,002 אירועים CV חדשים. שיעור ההיארעות ל – 100,000 חיי אדם לשנה היה 191.0 בקבוצת הדבקים בטיפול ו – 282.1 בקרב הלא דבקים. יחס הסיכון המתוקנן לגורמים רבים לאירועים CV של הלא דבקים לעומת הדבקים היה 1.57 – מובהק. נמצא קשר תלוי- מינון בין דבקות לטיפול (ברביעיות של פרופורציה נמשכת של הימים שכוסו) והסיכון ה – CV.
Lee H, Yano Y, Cho SMJ, Heo JE, et al. Adherence to Antihypertensive Medication and Incident Cardiovascular Events in Young Adults With Hypertension. Hypertension. 2021 Mar 1: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שהיעדר דבקות בטיפול התרופתי היה קשור בסיכון גדול יותר ומובהק לאירועים CV ושנמצא קשר תלוי- מינון בין חסר דבקות בטיפול התרופתי לבין הסיכון ה – CV העתידי. כל האירועים במחקר זה היו לפני גיל 75. הקשר בין דבקות בטיפול ביל"ד והתוצא הבריאותי ניתן להסבר חלקי בתועלת של הורדה בלחץ הדם אבל קשר זה ניתן גם להסבר חלקי בגורמים שאינם קשורים באיזון לחץ הדם והכוונה להבדל בין גורמים סוציו-אקונומיים או של סגנון חיים לבין דבקים בטיפול לבין אלו שאינם דבקים. לא ניתן לשלול גורמים אלו למרות שהחוקרים ביצעו עיבודים סטטיסטיים לנטרל אותם. מבוגרים צעירים יכולים להיות עסוקים בחינוך, פיתוח קריירה, יחסים חברתיים או מעבר מקום מגורים אשר יכולים להתחרות עם טיפולים רפואיים ופחות מתחשבים בנושאי בריאותם ומזלזלים בסיכונים העתידיים שאינם מוחשים כיום. הערכה נמוכה של הסיכון בקבוצת גיל זאת מסתבכת בגלל הנחיות קליניות שמתרכזות בגיל 40 ומעלה וחישוב הסיכון ל – 10 שנים שנובע מהגיל. גישות לשיפור הדבקות יש להתאים למבוגרים צעירים את מסלול החיים, התרבות, הגישה למחלות, השמירה על הבריאות ומסלול הסיכון שהוא שונה לחלוטין מאלו שניתנים לחולים מבוגרים יותר. המוגבלות של המחקר שלמרות תיקנונים רבי-מישתנים אין להוציא מחשבון אפשרות לערפלנים נוספים שכוללים גורמי תזונה וגורמים פסיכו-סוציאליים שיכולים להשפיע על הקשר בין היעדר דבקות לבין אירועים CV, בעיקר שצריכת מלח היא גבוהה בין תושבי קוריאה שיכולה להיות קשורה בדבקות גרועה בטיפול ביל"ד. לא ניתן להתייחס לממצאים אלו שבוצעו באוכלוסיית קוריאה לאוכלוסיות אחרות.