מטרת המחקר שבוצע ב – 30 מרפאות ב – 3 מרכזים רפואיים בניו יורק היתה לבדוק את המודעות, הידע והגישה של הרופאים הראשוניים ליל"ד ממוסך. הרופאים קיבלו הרצאה מפנימאי על החשיבות של איבחון וטיפול ביל"ד ממוסך ולאחר מכן מילאו שאלונים על גישתם ליל"ד ממוסך. הידע של יל"ד ממוסך היה שונה ורק 2 רופאים כתבו שהם מאבחנים יל"ד ממוסך. נמצא גם ידע נמוך על השכיחות וההשפעה של יל"ד ממוסך. מספר רופאים חשבו שקיימת חשיבות לבצע בדיקות לאיתור יל"ד זה לאחר שלמדו על משמעותו, אחרים, לא חשבו שהמידע שקיבלו מספיק לשנות את הפרקטיקה. חלק מהרופאים לא הרגישו בנוח בתיוג חולים ללא יל"ד במרפאה כסובלים מיל"ד והתנגדו להוספת בירור לקיום או שלילת יל"ד ממוסך בנוסף לעומס העבודה שלהם ללא ראייה מחקרית מוצקה. היה גם פיקפוק בדיוק ניטור לחץ הדם בבית לאיבחון יל"ד ממוסך. היה יותר אמון בביצוע ABPM לאיבחון של יל"ד ממוסך אבל ביצועו נראה מטרד לא נגיש. היתה הסכמה רחבה שיש צורך להתייחס לשינוי בסגנון חיים למניעת יל"ד ממוסך. מצצאה גם הסתייגות מטיפול תרופתי ביל"ד ממוסך בגלל חסר בראיות מוצקות להשפעת טיפול זה ממחקרים אקראיים אולי יכול להזיק יותר מאשר להיטיב
Boyd R, Carter E, Moise N, et al. Awareness, Knowledge, and Attitudes Toward Screening and Treatment of Masked Hypertension in Primary Care. Am J Hypertens. 2021 Jul 19: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
יל"ד ממוסך נמצא קשור במחקרים תצפיתיים בסיכון כפול למחלה CV בהשוואה ליל"ד קבוע. יל"ד ממוסך הוא שכיח וההערכה היא ששכיחותו היא בין 10% ל – 30% בחולים שלחץ הדם שלהם במרפאה הוא תקין. יל"ד במרפאה ומחוץ למרפאה מוגדר כיל"ד ממוסך שאינו מאוזן. בסקר הנוכחי שנערך בקרב רופאים ראשוניים בניו-יורק זוהו דרגות שונות של מודעות עם ידע נמוך לגבי יל"ד ממוסך. לא ייפלא שמיעוט של רופאים ראשוניים בדקו קיום סוג זה של יל"ד ואף אחד לא חשב לברר קיומו כחלק רוטיני בפרקטיקה שלו. בנוסף לידע הנמוך, מספר עמדות לגבי יל"ד יכולות לשמש כמחסום לגילוי יל"ד ממוסך והטיפול בו שכוללות חסר בראיות מוצקות ממחקרים אקראיים ומבוקרים (לא קיימים עדיין, כל המחקרים הם תצפיתיים) וחוסר אמון בדיוק של איבחון יל"ד ממוסך בעיקר במדידות בבית (במחקר שבוצע בקנדה נמצא ש – 85% מהמכשירים שקיימים כיום אינם מתוקפים), חוסר זמינות לביצוע ABPM ועומס עבודה קשה. ההערכה שלי היא שמרבית רופאי המשפחה בארץ בעיקר אלו שאינם מומחים במקצוע זה ולפחות מרבית המומחים הכירורגיים אינם מודעים לאבחנה הכרחית זאת. הנחיות ACC/AHA משנת 2017 ממליצות (דרגת סוג IIB) על סקר ליל"ד ממוסך במטופלים עם ערכי לחץ דם סיסטוליים של 120-129 ודיאסטוליים מתחת ל – 80 ממ"כ לאחר טיפול לשינוי סגנון החיים במשך 3 חודשים. אני נהגתי לטפל בחולי יל"ד רק על פי מדידה ממוצעת של מדידות שנערכו בבית בבוקר ולפני השינה במשך 4-7 ימים רצופים. גישה זאת מנטרלת את השפעת יל"ד של החלוק הלבן או יל"ד ממוסך. לצערי, אין עדיין מחקר אקראי ומבוקר שמראה שהטיפול בלחץ הדם הממוסך מוריד את הסיכון ה – CV.