מטרת המחקר שבוצע באוסטרליה היתה לאפיין את תיפקוד חיידקי המעי, המטבוליטים שלהם וקולטנים בחולי יל"ד ללא טיפול במשתתפים מאיזורים עירוניים וכפריים. החולים עברו ABPM ונבדקו ריצוף חזוי (ע"י machine-learning) של הגן 16S rRNA בחיידקי הצואה, מטבוליטים – חומצה שומנית קצרת-שרשרת בנסיוב ובצואה והביטוי של הקולטנים שלהם בקרב 70 חולי יל"ד בריאים ואינם מטופלים. מרבית הנורמוטנסיביים היו נשים (66%) בהשוואה להיפרטנסיביים (35%) אבל לא היה כל הבדל בגיל בין הקבוצות (59.2 לעומת 60.3). לא נמצאו כל הבדלים בחיזוי מיגוון המדידות של המיקרוביומים אלפה וביטה בין נורמוטנסיביים לעומת יל"ד או יל"ד ממוסך. מצד שני, קטיגוריות נבחרות ייחודיות לקבוצות אלו במיוחד Acidaminococcus spp, Eubacterium fissicatena ו – Muribaculaceae היו גבוהות יותר בעוד ש – Muribaculaceae ו – Eubacterium eligens היו נמוכות יותר בחולי יל"ד. מה שחשוב הוא שניתן היה להבחין בין עוקבות נורמוטנסיביים והיפרטנסיביים על פי מסילות הגן והמטבוליטים של המיקרוביומים במעי. במיוחד, משתתפים עם יל"ד הראו אצטט ובוטירן גבוהים יותר בנסיוב אבל תאי החיסון שלהם ביטאו רמות נמוכות של חומצה שומנית קצרת שרשרת- מופעלת GPR43 (G-protein coupled receptor 43).
Nakai M, Ribeiro RV, Stevens BR, et al. Essential Hypertension Is Associated With Changes in Gut Microbial Metabolic Pathways: A Multisite Analysis of Ambulatory Blood Pressure. Hypertension. 2021 Aug 2: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שחיידקי המעי של חולי יל"ד עצמוני, יל"ד ממוסך ויל"ד של החלוק הלבן שאינם מטופלים דומים בנורמוטנסיביים מבחינת גיוון והרכב עם הבדלים קטנים בקטיגוריות המיון. אלא, שמסילות הגן שנגזר מחיידקים אלו הן שונות על פי הקבוצות, בעיקר בין חולי יל"ד ונורמוטנסיביים. אין כל תלות בין ממצא זה לבין גורמי הסיכון המסורתיים (כמו גיל, מגדר ו – BMI) וגורמי הסיכון של חיידקי המעי (כמו מיקום ותזונה) וכמה משינויים אלו אובחנו במחזור הדם של המארח. אחת מהמסילות שזוהתה מערבת יצירה של acetyl-CoA שרלבנטי ליצירת חומצות שומניות קצרות-שרשרת בחיידקי המעי. נמצא שלחולי יל"ד היו רמות גבוהות יותר של אצטט ובוטירט בנסיוב אבל לא בצואה ורמות נמוכות של הקולטן העיקרי GPR43 שקולט מטבוליטים אלו בתאים החיסוניים. המסקנה היא שמחקר זה חשף מסילות מטבוליות של גן חשוב שנוצר ע"י חיזוי חיידקי המעי בחולי יל"ד והפרעה ביעדי קולטנים שיכולים לגרום לעלייה בלחץ הדם. רמות נמוכות אלו של הקולטן GPR43 יכולות להקהות את תגובתם למטבוליטים שמורידים את לחץ הדם. ממצאים אלו מניחים שהתייחסות למסילות החדשות ולקולטן שזוהה במחקר זה יכולה להציע דרכים חדשות לחקר המנגנונים שגורמים לאיזון לחץ הדם.