מטרת המחקר הרב-מרכזי (כולל אוסטרליה ויפאן), האקראי והמבוקר שבוצע במטופלים בסין בגיל 60-80 עם יל"ד היתה לבדוק האם יעד סיסטולי של 110 עד פחות מ-130 ממ"כ לעומת יעד סיסטולי של 130 עד פחות מ – 150 ממ"כ יתבטא בנקודת הסיום הראשונית של משלב של שבץ מוחי, סינדרום כלילי (אוטם חד של שריר הלב ואישפוז בגלל תעוקת חזה בלתי יציבה), אי ספיקת לב חדה, רה-וסקולריזציה כלילית, פרפור פרוזדורים או תמותה ממחלה CV. נכללו במחקר 8,511 חולים מתוכם הוקצו אקראית 4.243 חולים לטיפול הנמרץ ו – 4,260 לטיפול הסטנדרטי. לחץ הדם הסיסטולי הממוצע לאחר שנת מעקב בטיפול הנמרץ היה 127.6 ובטיפול הסטנדרטי 135.3. במעקב חציוני של 3.34 שנים היו 147 אירועים (3.5%) בטיפול הנמרץ לעומת 196 (4.6%) אירועים בטיפול הסטנדרטי (יחס סיכון מובהק של 0.74). גם ההבדלים במרכיבים של נקודת הסיום הראשונית היו לטובת הטיפול הנמרץ. יחסי הסיכון המובהקים לשבץ מוחי היו 0.67, לתסמונת כלילית חדה – 0.67, לאי ספיקת לב חדה – 0.27, לרה-וסקולריזציה כלילית – 0.69 (לא מובהק), לפרפור פרוזדורים – 0.96 (לא מובהק) ולתמותה CV – 0.72 (לא מובהק). תוצאות הבטיחות והתוצאים הכלייתיים לא היו שונים בין 2 הקבוצות פרט להיארעות של היפוטנסיה שהיתה גבוהה יותר בטיפול הנמרץ.
Zhang W, Zhang S, Deng Y, et al for the STEP Study Group. Trial of Intensive Blood-Pressure Control in Older Patients with Hypertension. N Engl J Med. 2021, Aug 20 Epub
הערת פרופ' יודפת
במחקר STEP נמצא שטיפול נמרץ בחולי יל"ד ליעד סיסטולי של 110 עד פחות מ – 130 ממ"כ היה קשור בהיארעות נמוכה יותר של אירועים CV מאשר טיפול רגיל ליעד של 130 עד פחות מ – 150 ממ"כ בחולים בגיל 60-80. תוצאה דומה הושגה גם ע"י טיפול נמרץ להורדת לחץ הדם במחקר SPRINT אם כי לחץ הדם במחקר הנוכחי נמדד במכשיר אוסצילומטרי אלקטרוני ע"י צוות רפואי בעוד שב – SPRINT הוא נמדד ללא נוכחות אדם מהצוות הרפואי ללא חולי סוכרת שנכללו במחקר הנוכחי. שני המחקרים לא כללו חולים שעברו שבץ מוחי. הורדת לחץ הדם הסיסטולי ע"י הטיפול הנמרץ נמוך מ – 120 ממ"כ הניב תוצאה CV טובה יותר מהטיפול הרגיל בעוד שבמחקר זה ההורדה היתה גדולה יותר בחלק מהחולים אבל ברובם היתה ליעד נמוך מ – 130 ממ"כ והפגיעה בכליות היתה נמוכה יותר. ההיארעות של היפוטנסיה היתה מוגברת בשני המחקרים. במחקרים קודמים נמצא שלחץ פעימה גדולה מ – 60 ממ"כ או לחץ דיאסטולי נמוך מ – 60 ממ"כ יכולים להעלות את הסיכון לאיסכמיה לבבית תת-קלינית ולשבץ מוחי חוזר בקשישים יותר. הטיפול הנמרץ ב – STEP היה קשור בירידה בסיכון לשבץ מוחי ובסינדרום כלילי חד בקשישים יותר ולא נמצאה ב – SPRINT. קיימים גם הבדלים בין שני המחקרים לגבי המשמעות של מרכיבי נקודות הסיום הראשוניות והיארעות השנתית של תמותה מסיבה CV שהיתה נמוכה בשתי קבוצות המחקר לעומת היארעות זאת ב – SPRINT שנובעת כנראה באוכלוסייה ממוצא אסיאתי לעומת אוכלוסייה מערבית. מגבלתו העיקרית של המחקר בהכללת סינים עם תזונה, הרגלי חיים ורקע גנטי שונה שמשפיעים על השכיחות של יל"ד וגרים בכפרים באיזורים הרריים.