מטרת המחקר הרטרוספקטיבי הסיני היתה לבדוק את הקשר בין מדד טריגליצריד- גלוקוזה (להלן TYG) לבין היפראוריצמיה בחולי יל"ד קשישים. נכללו במחקר 428 משתתפים משני המגדרים שנערך בין מרץ 2018 ל – מרץ 2021 שחולקו למגדר ורמת חומצת השתן. נבדקו רמת חומצת השתן, גלוקוזה בצום, הכולסטרול הכללי ומתוכו HDL ו – LDL, קראטינין, אוריאה, טריגליצרידים,CRP עם רגישות גבוהה ואינדיקטורים ביוכימיים אחרים וחושבה רמת ה – TYG. נערכה השוואה בין מדד TYG ורמת חומצת השתן. לאחר עיבוד סטטיסטי נמצא שמדד TYG היה גבוה באופן מובהק בקבוצת חומצת השתן בהשוואה לקבוצה נורמלית בשני המגדרים. נמצאה קורלציה חיובית ומובהקת בין מדד TYG והכולסטרול , הטריגליצרידים, רמת הגלוקוזה בצום, חומצת השתן ו – LDL וקורלציה שלילית מובהקת בין מדד TYG עם הגיל ו – HDL. בעיבוד נוסף נמצא שקראטינין, אוריאה, CRP ומדד TYG היו גורמי סיכון מובהקים לחומצת השתן בחולי יל"ד קשישים. עקומת ROC הראה שטח מתחת לעקומת הערכה של 0.617 (מובהק) עם רגישות של 64.4% וסגוליות של 57.4%.
Dong J, Yang H, Zhang Y, Hu Q. Triglyceride-glucose index is a predictive index of hyperuricemia events in elderly patients with hypertension: a cross-sectional study. Clin Exp Hypertens. 2021 Oct 11:1-6. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
טריגליצריד- גלוקוזה מחושב מטרנספורמציה לוגריתמית של רמת הטריגליצריד ורמת הגלוקוזה בדם ומהווה מדד תחליפי אפשרי עם יכולת חיזוי טובה יותר לרגישות לאינסולין מאשר מודל ה –HOMA-IR. במחקרים נמצא שמדד TYG מוגבר קשור להיארעות של התפתחות מחלות כמו טרשת עורקים, מחלה כלילית ויל"ד. במחקר הנוכחי נמצא שמדד TYG הוא גורם סיכון לחומצת השתן בקשישים עם יל"ד, ממצא שמניח שמדד TYG הוא חזאי עצמאי להתפתחות היפראוריצמיה בקשישים עם יל"ד. כידוע, תנגודת לאינסולין וחומצת השתן הם גורמי סיכון ליל"ד. חומצת השתן ותנגודת לאינסולין יכולים להשפיע על לחץ הדם ע"י המנגנונים הבאים: 1. הפעלת המערכת רנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון, 2. פעילות ישירה של חומצת השתן ואינסולין להפעלת ספיגת הנתרן והפרעה באנדותל של חומצת החנקן לוויסות הלחץ הואסקולרי. לתנגודת לאינסולין יש תפקיד מתווך בקשר בין חומצת השתן ויל"ד. המחקר הנוכחי מראה שהתנגודת לאינסולין מהווה גורם סיכון עצמאי בקשישים עם יל"ד ביחד עם חומצת השתן, ושקיים קשר קרוב ועקבי עם תוצאות מחקרים קודמים בחומצת השתן והתנגודת לאינסולין. החדשנות של מחקר זה שהוא מבוסס על חולים קשישים עם יל"ד שגרים באיזור גבוה. מגבלת המחקר הוא בהיותו מסוג "חתך" ולכן לא ניתן לקבל סיבתיות. יתרונו הוא באפשרות לבדוק את התנגודת לאינסולין לפי חישוב במקום הבדיקה הקיימת שבין השאר קשורה בחודרנות.