מטרת העיבוד לאחר מעשה במחקר SPRINT היתה לזהות בחלק מאוכלוסיית המחקר מי יכול להשיג את התועלת המרבית מטיפול נמרץ (הורדת הלחץ הסיסטולי מתחת ל-120 ממ"כ לעומת מתחת ל – 140 ממ"כ) למניעת אי ספיקת לב תוך שימוש במודל מתוקף לחיזוי הסיכון לאי ספיקת לב. משתתפי המחקר ללא מחלה CV בעבר רובדו לשלישונים שמבוססים על הסיכון החזוי לאי ספיקת לב. בעיבוד נכללו 6,911 אנשים ו – 77 אירועי אי ספיקת לב שנצפו בקרב אלו שהוקצו אקראית לטיפול נמרץ להורדת לחץ הדם במעקב חציוני של 3.3 שנים (טווח בין רבעוני של 2.9 – 3.8). בעיבוד נמצא שהורדת הסיכון לאי ספיקת לב באלו שהוקצו אקראית לטיפול נמרץ נמצא בכל שלישון אבל היה מובהק רק בקטגוריה הגבוהה ביותר של הסיכון לאי ספיקת לב. (שלישון נמוך ובינוני של הסיכון יחס סיכון של 0.86 ו – 0.54 בהתאמה לא מובהקים. שלישון שלישי יחס סיכון מובהק של 0.46). תופעות לוואי חמורות היו שכיחות בכל הקבוצות.
Molsberry RJ, Rethy L, Wang MC, et al. Risk-Based Intensive Blood Pressure Lowering and Prevention of Heart Failure: A SPRINT Post Hoc Analysis. Hypertension. 2021;78:1742-1749.
הערת פרופ' יודפת
מחקר SPRINT הראה שהורדה נמרצת של לחץ הדם לאורך תקופה קצרה יחסית של כ – 3 שנים (התקדמות מיל"ד לאי ספיקת לב תסמינית יכולה להתפתח תוך עשורים) הוריד באופן מובהק התפתחות חדשה של אי ספיקת לב בכלל הנבדקים הקשישים (גיל 50 ומעלה) שהיו בסיכון CV. ממצא זה חשוב במיוחד תוך המשמעות הפרוגנוסטית להיארעות של אי ספיקת לב שהיתה קשורה בסיכון פי 27 לתמותה CV לאחר האבחנה ב – SPRINT. מנגנונים שגורמים להורדה גדולה יותר בהיארעות של אי ספיקת לב באלו עם סיכון גבוה יכולים לכלול חולים עם שכיחות גבוהה של אי ספיקת לב תת-קלינית בדרגה B בבסיס. באחד המחקרים נמצא שמדד גדול יותר של מכלול משוואות העוקבה למניעת אי ספיקת לב (pooled cohort equations to prevent HF) היו עם דרגה גדולה יותר אי הסתגלות תת-קלינית של הלב (כמו מאמץ ארוך בלתי תקין של החדר השמאלי או הפרעה דיאסטולית). מצד שני, בעיבודים קודמים של SPRINT לא זוהו הבדלים מובהקים שהעידו שמדדי מבנה הלב והאירועים אינם תקינים בגלל מספר מועט של אירועים. בנוסף, בתת המחקר SPRINTHEART (340 משתתפים) נמצאו במעקב הבדלים זעירים במבנה הלב ב – MRI בין שתי זרועות המחקר שמעידים, ששינויים טובים במבנה הלב נוטים פחות להסביר את ההבדלים שניצפו. טיפול נמרץ להורדת לחץ הדם לא הגביר את שיעור "מקדימי" אי ספיקת לב כמו פרפור פרוזדורים. מסילות אפשריות להורדת הסיכון לאי ספיקת לב כוללות השפעת סוג מסויים של תרופות נגד יל"ד או שינויים חיוביים ב – BNP, בתיפקוד האנדותל או בדלקת מערכתית שיכולים להיות גדולים יותר באלו עם קטגוריות שחוזות סיכון גדול יותר לאי ספיקת לב.