מטרת המחקר שבוצע בסין היתה לבדוק קשר בין insertion/deletion פולימורפיזם של הגן ACE והפרעת דחק פוסט טראומטית והשפעת האינטראקציה שלהם על לחץ הדם. תסמיני הפרעת דחק פוסט טראומטית נבדקו 6 חודשים לאחר רעידת אדמה באיזור המשתתפים בשנת 2008. בעיבוד נמצא שכיחות גדולה יותר ומובהקת של PTST בנשים הומוזיגוטיות ל – II ול – insertion/deletion בנשים הטרוזיגוטיות. בגברים עם הגנוטייפים insertion/deletion או DD נמצא לחץ נמוך יותר ומובהק בלחץ הפעימה לעומת גברים הומוזיגוטיים ל- II בעוד שבנשים המוזיגוטיות ל – II היה לחץ דיאסטולי נמוך יותר ומובהק מאשר נשים הומוזיגוטיות ל – DD. ACE ID , PTSD או מדדי PTSD ביחד עם מגדר ו – BMI היו חזאים חזקים ללחץ הפעימה.
Kong LN, Shen YL, Chen YL, et al. Insertion/deletion polymorphism at angiotensin-converting enzyme gene in PTSD individuals and their reciprocal effects on blood pressure. Clin Exp Hypertens. 2021 Dec 22:1-7. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
הפרעת דחק פוסט טראומטית (להלן PTSD) מאופיינת בחרדה כרונית שמתפתחת לאחר אירוע טראומטי כמו פציעה קשה, פגיעה מינית או אסון בטבע כמו רעידת אדמה במחקר הנוכחי. קיימים מספר גורמי סיכון להפרעה זאת שכוללים גיל, מגדר, היסטוריה פסיכיאטרית, התעללות בילדות, סיפורפסיכיאטרי משפחתי והפרעות סומטיות. דווח גם שקיים קשר בין יל"ד ל – PTSD. באחד המחקרים נמצא ש – PTSD מעלה את השכיחות ליל"ד ב – 38% בשנים הראשונות של שירות בצבא. הפרעות קרדיו-מטבוליות ביניהן יל"ד גבוהות יותר בקרב חולי PTSD לעומת אלו ללא הפרעה זאת. בסקירה סיסטמית ומטה-אנליזה של הסיכון ל – PTSD נמצא שהפרעה זאת קשורה בעלייה גדולה יותר של לחץ הדם. ל – ACE יש תפקיד חשוב בבקרת לחץ הדם וכידוע , עיכובו הוא טיפול לטיפול ביל"ד. דווח שהגן של ACE קשור בעקביות עם הפרעות במצבי רוח שכוללות דיכאון ואובדנות. רמות נמוכות יותר של ACE נמצאו בחולי סכיזופרניה בהשווה לאלו ללא מחלה זאת. נמצא גם שתסמיני PTSD הם נמוכים לאחר טיפול במכבי ACE ו/או ARBs. דווח שהגנוטייפ ACE ID יכול להיות קשור בשונות בלחץ הדם. למשל, גברים עם הגנוטייפ DD סובלים מרמות גבוהות יותר של לחץ דם סיסטולי מאשר גברים הטרוזיגוטיים עם ID. הגנוטייפ DD והאלל D נמצאו כקשורים באופן עצמאי עם יל"ד. בדומה, בחולי יל"ד קיימת שכיחות גדולה יותר של הגנוטייפים DD ו – ID בעוד שבאלו עם לחץ דם תקין קיימת שכיחות גדולה יותר של הגנוטייפ II.לעומת זאת, לא נמצא כל הבדל בלחץ הדם בגנוטייפים של נשים. הבדלים במחקר הנוכחי נמצאו רק בלחץ הפעימה בגברים ובלחץ הדיאסטולי בנשים עם גנוטייפים שונים של ACE ID אבל לא בלחץ הסיסטולי או הממוצע. נשים עם הגנוטייפ II היו עם ערכים נמוכים יותר של הלחץ הדיאסטולי מאשר נשים הומוזיגוטיים ל – DD, וגברים גנוטייפים ID אוDD היו עם רמות לחץ פעימה נמוכות יותר מאשר גברים הומוזיגוטיים ל – II. ממצאים אלו מראים שקיימים קשרים שונים בין כנראה בין ACE ID ולחץ הדם באנשים במגדרים שונים. PTSD, סמניו, ACE ID, מגדר ו – BMI נמצאו כחזאים ללחץ הפעימה. PTSD וסמניו היו קשורים באופן שלילי עם לחץ הפעימה. ממצאים אלו מניחים שקיימת אינטראקציה של PTSD וחומרתו, של ID ACE, מגדר ו- BMI כולם ביחד על לחץ הפעימה. אינטראקציה זאת יכולה להסביר את היחס ההטרוגני בין ACE ID ולחץ הדם שדווח בספרות ואת לחץ הפעימה הגבוה יותר בהומוזיגוט II מאשר ההטרוזיגוט ID או ההומוזיגוט DD. עם כל זאת, שינויים ברמת ACE אינם ההסבר היחיד לקשר בין ACE ID ולחץ הדם בגלל ההטרוגניות שלו. מנגנון אפשרי אחר כולל תאחיזה לא שיוויונית וחסימת ההפלוטייפ בין ACE ID ולחץ הדם.
לסיכום, לחץ הפעימה הוא נמוך יותר בגברים עם הגנוטייפ ID או DD מאשר גברים הומוזיגוטיים לגנוטייפ II. יתרה מכך, PTSD או חומרתו יכול לפעול הדדית עם ACE ID יחד עם מגדר ו – BMI על לחץ הפעימה. ממצאים אלו יכולים להסביר את היחס ההטרוגני בין ACE ID ולחץ הדם או בין PTSD ולחץ הדם ולסלול את הדרך לטיפול רפואי לחולים עם תחלואות נלוות של PTSD ויל"ד עם גנוטייפים שונים של ACE ID.