מטרת המחקר הפרוספקטיבי היתה לבדוק את הקשרים הבלתי תלויים והמשותפים בין מהירות גל הפעימה והמצב הסוציו-אקונומי עם הסיכון לשבץ מוחי בגברים באוכלוסייה הכללית. נכללו במחקר 2,666 גברים בגיל 42-61 מעוצבה ממחקר מפינלנד Kuopio Ischaemic Heart Disease. הערכת מהירות גל הפעימה קרוטיד-פמורל חושבה ממשוואה מבוססת על גיל וממוצע לחץ הדם. המצב הסוציו-אקונומי הוערך תוך שימוש בשאלונים עצמיים וסווג לשלישונים בעוד שהערכת מהירות גל הפעימה הוגדרה כגבוהה (שווה או מעל 10) ונמוכה (נמוכה מ – 10). בעיבוד נמצא שגברים עם מהירות מוגברת מוערכת של גל הפעימה היו בסיכון מוגבר ב – 48% לשבץ מוחי לאחר תיקנון לערפלנים, בעוד שגברים עם מצב סוציו-אקונומי נמוך היו בסיכון מוגבר ב – 35% לסיכון לשבץ מוחי בהשוואה לאלו עם מצב סוציו-אקונומי גבוה. שילוב הקשר של מהירות גל הפעימה מוערכת והמצב הסוציו-אקונומי עם שבץ מוחי הראה שמהירות מוגברת של גל הפעימה ומצב סוציו-אקונומי גבוה ומהירות מוגברת של גל הפעימה ומצב סוציו-אקונומי נמוך כל אחד מהם בנפרד היה קשור בסיכון לשבץ מוחי: יחס סיכן מובהק של 1.53 ו – 1.63 בהתאמה, אבל מהירות גל הפעימה נמוכה ומצב סוציו-אקונומי נמוך לא היו קשורים בסיכון לשבץ מוחי בהשוואה למהירות נמוכה של גל הפעימה ומצב סוציו-אקונומי גבוה.
Jae SY, Heffernan KS, Kim HJ, et al. Impact of estimated pulse wave velocity and socioeconomic status on the risk of stroke in men: a prospective cohort study. J Hypertens. 2022 Mar 2. Epub ahead of print.
הערה
הממצאים במחקר הנוכחי מראים שאנשים עם רמה נמוכה של מצב סוציו-אקונומי מציגים רמות מוגברות של מהירות גל הפעימה בהשוואה לאלו עם מצב סוציו-אקונומי גבוה. שנית, מצב סוציו-אקונומי נמוך קשור באופן מובהק בסיכון מוגבר לשבץ מוחי, בעוד שרמות גבוהות של מהירות גל הפעימה קשורות באופן מובהק בסיכון מוגבר לשבץ מוחי ללא כל השפעה של ערפלנים. הממצא העיקרי לגבי השפעות מהירות גל הפעימה והמצב הסוציו-אקונומי הוא שאנשים עם מהירות גדולה של גל הפעימה ומצב סוציו-אקונומי נמוך או גבוה נמצאים בסיכון הגדול ביותר לשבץ מוחי בהשוואה למהירות נמוכה של גל הפעימה ומצב סוציו-אקונומי גבוה. מצד שני, אנשים עם מהירות נמוכה של גל הפעימה ומצב סוציו-אקונומי נמוך אינם נמצאים בסיכון מוגבר לשבץ מוחי. הממצא שמהירת גל פעימה גבוהה קשורה בסיכון מוגבר ממשי בסיכון לשבץ מוחי ללא כל קשר עם המצב הסוציו-אקונומי מעלה את ההנחה ששיפור של קשיות העורקים יכול להיות יעד טיפולי קריטי למניעת שבץ מוחי באוכלוסייה הכללית ללא כל קשר למצב המצב סוציו-אקונומי. הסברים האפשריים להשפעת מהירות גל הפעימה על שבץ מוחי שקשורה במצב סוציו-אקונומי נמוך או במהירות גבוהה של גל הפעימה. דווח שגורמי הסיכון המסורתיים יכולים רק להסביר בחלקם את הסיכון לשבץ מוחי בקבוצות עם מצב סוציו-אקונומי נמוך. יתרה מכך, הסבירות היא שקבוצות שנמצאות במצב סוציו-אקונומי נמוך ישתמשו פחות בשירותי המניעה לשבץ מוחי ולכן יהיו בסיכון גדול יותר לסיכונים וסקולריים ולקשיות העורקים. הממצא שמצב סוציו-אקונומי נמוך לא היה קשור בסיכון לשבץ מוחי בהשוואה לקבוצה עם מהירות גל פעימה נמוכה-מצב סוציו-אקונומי גבוה מעלה את ההנחה שמהירות גל הפעימה מחלישה את הסיכון המוגבר לשבץ מוחי שניתן לייחס למצב סוציו-אקונומי נמוך. מכאן, שמהירות גל הפעימה מווסתת/מגבירה את הסיכון באנשים במצב סוציו-אקונומי נמוך מעבר לשימוש בה כפרמטר להזדקנות וסקולרית וניתן להשתמש בה כמכשיר להערכת הסיכון לאי שוויון בריאותי. יש צורך במחקרים נוספים כדי לבדוק את היתרון של מהירות גל הפעימה והסיכון לשבץ מוחי בסביבה עם מצב סוציו-אקונומי נמוך בנשים, בחולי סוכרת ויל"ד או בקבוצות קליניות אחרות.