מטרת המטה-אנליזה שכללה 5 מחקרים אקראיים ומבוקרים היתה להגדיר טוב יותר את השפעות הורדת לחץ הדם למניעת דמנציה. מאפייני האוכלוסייה כללו גיל, מגדר, לחץ הדם הבסיסי ושבץ מוחי קודם ונערך עיבוד לכימות התרומה של התרופות והשינויים בלחץ הסיסטולי והדיאסטולי על הסיכון לדמנציה. במדגם נכללו 28,008 משתתפים (גיל ממוצע 69.1) שגויסו מ – 20 מדינות. לאחר חציון מעקב של 4.3 שנים היו 861 מקרים של היארעות דמנציה. בעיבוד רב-שכבתי נמצא יחס סיכון מתוקנן ומובהק של 0.87 לטובת הטיפול נגד יל"ד שהוריד את הסיכון לדמנציה עם ממוצע הורדת לחץ הדם של 10/4 ממ"כ. בעיבוד נוסף תוך לקיחה בחשבון של תמותה כסיכון מתחרה היו ממצאים דומים. לגיל ומגדר לא היתה כל השפעה על התוצאות. עיבוד נוסף אישר את הירידה הגדולה יותר בלחץ הדם בקבוצה עם טיפול פעיל שהיתה קשורה בירידה גדולה יותר בסיכון לדמנציה.
Peters R, Xu Y, Fitzgerald O, Aung HL, et al; Dementia rIsk REduCTion (DIRECT) collaboration. Blood pressure lowering and prevention of dementia: an individual patient data meta-analysis. Eur Heart J. 2022 Dec 21;43(48):4980-4990.
הערה
במחקרים תצפיתיים נמצאה צורת U בקשר בין לחץ הדם והיארעות של דמנציה בגיל המבוגר יותר. התוצאות במחקרים אקראיים ומבוקרים להורדת לחץ הדם הראו תוצאות מעורבות על התוצא בחולי יל"ד. ממצאי מטה-אנליזה זאת מחקר DIRECT רומזים על קשר קווי רחב של הורדת לחץ הדם והסיכון הנמוך לדמנציה. אמנם ההשפעה המקיפה היתה עם ממוצע ירידה של 9.6/3.7 ממ"כ במשך 12 חודשים ומידת התועלת על ההיארעות של דמנציה שנצפתה יכולה להיות עקבית ברמת האוכלוסייה והאישית. בהסכמה עם יעדי ההנחיות האחרונות נמצא תועלת מירידה גדולה יותר בלחץ הדם אבל ללא ראייה לעליית הסיכונים או בנזק משינויים בזילוף המוחי בקשישים. קיימות מספר מגבלות של מטה-אנליזה זאת: ייתכן ששחיקות שונות ותמותה בשיעורי השבץ מוחי שמשולבים עם הפסקה מוקדמת בגלל תועלת CV יכולות להוריד את האפשרות לזיהוי מקרי היארעות של דמנציה. לא ניתן גם לשלול את הסיכון לסיבתיות הפוכה תוך מעקב חציוני של 4.3 שנים והירידה בלחץ הדם יכולה להיות מספר שנים לפני אבחנת הדמנציה. נראה לי, שתוצאות מחקר זה עונות לפחות על חשיבות המשך הטיפול להורדת לחץ הדם בקשישים ללא כל נזק לזילוף המוחי אבל איני בטוח האם יש צורך להשתדל לאזן את לחץ הדם ע"י הגברת הטיפול התרופתי. יתרה מכך, האם יעד הורדת הלחץ הדם צריך להיות נמוך מ – 130/80 לפי כל ההנחיות ומהי הגדרת יל"ד – סיסטולי גבוה מ – 150 ממ"כ או גבוה מ – 130/80 ממ"כ?