מטרת המחקר האוסטרלי -צרפתי היתה לבדוק את הקשר בין אי סדירות בזמן השינה ועיתוי זמן תחילת השינה עם יל"ד במדגם גלובלי למשך כ – 9 חודשים. בעיבוד נכללו נתונים מ – 12,287 מבוגרים שבמיטתם הושם חיישן מתחת למזרון לניטור משך ועיתוי השינה ולמרשם של לחץ הדם שנמדד במשך 5 או יותר פעמים. הפרעות במשך השינה הוגדרו כסטיית תקן למשך כל השינה לאורך תקופת הרישום ועיתוי השינה נבדק כסטיית תקן עם תחילת השינה. נבדק הקשר בין אי סדירות בשינה ויל"ד (שהוגדר שווה או מעל לחץ סיסטולי של 140 ממ"כ והדיאסטולי כשווה או מעל 90 ממ"כ). המשתתפים היו בגיל הביניים ממוצע של 50, רובם גברים (88%) ועם משקל עודף – BMI -28. אי סדירות בשינה היתה קשורה באופן עקבי עם עלייה (בין 9 ל -17%) ביל"ד ללא קשר למשך השינה. עלייה באי סדירות בעיתוי תחילת השינה היתה קשורה באופן מובהק ב – 32% ביל"ד. עלייה של 32 דקות באי סדירות השינה היתה קשורה בעלייה מובהקת של 18%, בעוד עלייה באי סדירות בעיתוי תחילת השינה היתה קשורה באופן מובהק בעלייה מובהקת של יל"ד.
Scott H, Lechat B, Guyett A, et al: Sleep Irregularity Is Associated With Hypertension: Findings From Over 2 Million Nights With a Large Global Population Sample. Hypertension. 2023 Mar 28. Epub ahead of print.
הערה
במחקר הנוכחי נמצא תוך שימוש בחיישן מתחת למיזרון במדגם גדול של משתתפים (מעל 12 אלף) למשך כ – 9 חודשים שאי סדירות במשך השינה ועיתוי תחילת השינה היו קשורים בשכיחות גדולה יותר של יל"ד ללא כל תלות במשך השינה הממוצע. יתרונו של מחקר זה היה אורכו לעומת מחקרים אחרים שנמשכו פחות משבועיים וממצאיו הם בהתאם לידע שמערכות רבות כולל המערכת ה -CV מווסתות ביסודם ע"י מערכות עצביות ובקרה במשך היממה. השעון הביולוגי עם מאפייני שינה משתנים שגורמים להיערכות כושלת ומסייעות לאי סדירות במערכות פיזיולוגיות ולהפרעה בתיפקוד התקין של השינה. עיתוי השינה ואורכה בלתי תקינים גורמים לאי ספיקה בהומיאוסטזיס של השינה ולהפרעה במערכות פיזיולוגיות ללא קשר לשעון הביולוגי. תוך פעולה הדדית בין היסטורית השינה ומאפייניה יכולה שינה בלתי סדירה ושינה חסרה להפריע לשעון הביולוגי שגורמת להתרחשות נמשכת של אי סדירות בשינה. שינה בלתי סדירה יכולה גם להפריע לשינה תלויית – המנגנון ההומיאוסטתי במערכת העצבים המרכזית ולגרום לאי סדירות בשעון הביולוגי של התיפקוד התאי עם השפעה שלילית על הרגולציה של לחץ הדם והתפתחות של יל"ד ועל תיפקודים פיזיולוגיים אחרים. קיים צורך במחקרים ניסיוניים כדי לבדוק את המנגנון האפשרי לסיבתיות לקשר בין אי סדירות בשינה ולחץ הדם.