מטה-אנליזה הנוכחית שבוצעה ע"י חוקרים איטלקים נכללו מחקרים ארוכי-טווח שבוצעו באנשים בריאים בהם דווח על הקשר בין צריכת אלכוהול ולחץ הדם. נקודת הסיום היתה ההבדל הממוצע על הלחץ הסיסטולי והדיאסטולי בהתאם לצריכה הבסיסית של האלכוהול למשך זמן. נכללו 7 מחקרים שכללו 19,548 משתתפים עם מעקב חציוני של 5.3 שנים (טווח 4-12 שנים). נצפה קשר קווי חיובי מובהק בין כמות צריכת האלכוהול הבסיסית לבין ושינויים במשך הזמן בלחץ הסיסטולי והדיאסטולי. באופן כללי, הלחץ הסיסטולי הממוצע היה גבוה יותר ב – 1.25 ו- 4.90 ממ"כ לצריכה יומית של 12 או 48 גרם בהשוואה ללא צריכת אלכוהול. השינויים בלחץ הדיאסטולי התואמים היו 1.14 ו – 3.10 ממ"כ. עיבוד תת-קבוצתי לפי מגדר הראה כמעט יחס קווי בין צריכת האלכוהול הבסיסית והשינויים בלחץ הסיסטולי בשני המגדרים אלא שהקשר בין הצריכה בגברים עם הלחץ הדיאסטולי נשאר קווי רק בגברים ואילו בנשים היה בצורת U. צריכת אלכוהול היתה קשורה חיובית עם לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי בקרב אמריקאים ממוצא אסיאתי וצפון אמריקה ורק עם הלחץ הדיאסטולי באנשים מצפון אמריקה.
Di Federico S, Filippini T, Whelton PK, et al. Alcohol Intake and Blood Pressure Levels: A Dose-Response Meta-Analysis of Nonexperimental Cohort Studies. Hypertension. 2023 Jul 31. Epub ahead of print.
הערה
ממצאי המטה-אנליזה מניחים שאין כל סף שמתחתיו אין כל קשר בין צריכת אלכוהול ולחץ סיסטולי גבוה יותר. לכן, יש להתייחס לכל צריכה של אלכוהול (גם כוסית אחת ליום) כגורם סיכון לעלייה בלחץ הסיסטולי עם המשמעות המניעתית והטיפולית. הקשר הקווי בין צריכת אלכוהול בנשים ללחץ הדיאסטולי אינו ישיר ונראה בצורת U הפוכה לגבי נשים וצפון אמריקאים. בעיבוד נפרד בנשים נמצא סף של צריכת אלכוהול סביב 40 גרם ליום כאשר מעליו לא נמצאה עלייה בלחץ הדיאסטולי ואפילו ירידה קלה בלחץ זה. בנוסף,
הקשר החיובי בין צריכת אלכוהול והשינויים בלחץ הסיסטולי בנשים היה קצת פחות חזק מאשר בגברים אבל היה יציב קווי. על שינויים קשורי-מגדר במאפייני הקשר בין צריכת אלכוהול ויל"ד יכולים להשפיע סיבתית גורמים כמו הורמוני המגדר, או לנבוע מהטיות כמו סיווג שגוי מוגבר לחשיפה ולערכים שהתקבלו בנשים שצורכות כמויות גדולות יותר של אלכוהול. לחוקרים אין כל הסבר ברור להבדלים הבלתי צפויים לקשר בין הלחץ הדיאסטולי בנשים שצורכות כמות גדולה של אלכוהול שלא נמצא בקשר עם הלחץ הסיסטולי. הבסיס הביולוגי להבדל בקשר בין צריכת אלכוהול ללחץ הסיסטולי והדיאסטולי בקרב יוצאי אסיה וצפון אמריקאים נובע מהבדלים באנזימים של חילוף החומרים כמו אלכוהול דהידרוגנז ואלדהיד דהידרוגנז בין יוצאי אסיה ומערביים. מכל מקום, לא ברור מדוע רקע גנטי שונה משפיע רק על הלחץ הסיסטולי ולא על הדיאסטולי. שתי המגרעות העיקריות של המטה-אנליזה במספר המשתתפים קטן. במיעוט יחסי של נשים ובאי בדירת השפעת הגיל.