מיליארד אנשים סובלים בעולם מלחץ דם גבוה:
יתר לחץ דם הינה אחת המחלות השכיחות בעולם. ארגון הבריאות העולמי חישב ומצא כי עם המעבר למילניום הנוכחי סבלו בעולם כ-700 מיליון איש מלחץ דם גבוה, ובשנים הקרובות מספר זה יעבור אף את רף המיליארד. יתרה מזאת, כשבעה מליון איש מתים כל שנה מסיבוכי המחלה.
סיבות רבות תורמות לעלות לחץ הדם. כמובן, לרקע הגנטי חשיבות רבה, אך גם אורח חיים, תזונה לקויה משפיעים כמו גם עצם העובדה שהגיל הממוצע ותוחלת החיים בעולם עולה ומביאה לשכיחות הגבוהה של המחלה. מדאיגה במיוחד העובדה כי בארצות העולם השלישי, שיכלו בעבר להתגאות בשיעור הנמוך של לחץ הדם הגבוה, המצב משתנה. במיוחד נכון הדבר בארצות הסובלות מפיתוח מואץ כמו הודו וסין. במערב אירופה כמעט כמחצית האוכלוסייה הבוגרת סובלת מלחץ דם גבוה. המצב בארץ טוב יותר ו"רק" כרבע עד שליש מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מיתר לחץ דם. גם בתחום של המודעות למחלה, מדידות לחץ דם לזיהוי מוקדם וטיפול יעיל מצבנו טוב בהשוואה לשאר העולם אך עוד רחוק מלהיות מספק.
ההגדרה של לחץ דם גבוה משתנה:
בשנים האחרונות עצם ההגדרה של לחץ דם גבוה עברה שינוי. בעבר כל אדם שלחץ דמו היה מעל 140 על 90 מ'מ כספית (הראשון, הגבוה, לחץ דם סיסטולי והנמוך-דיאסטולי). כיום, ברור שיש להתחשב גם במצבים נלווים הקובעים את מידת הסיכון ומצבים המקדימים את ההופעה של לחץ דם גבוה. למשל, חולה בסוכרת יוגדר כסובל מיתר לחץ דם כבר שלחץ דמו עובר את הסף של 130/80. חולה בריא אך כשלחץ דמו יעבור את הסף של 120/80 יוגדר כקדם-לחץ דם, היות ואם לא יתחולל שינוי מהותי בתזונה ובאורחות החיים, לאדם זה סיכוי טוב לפתח לחץ דם גבוה בעתיד. לצערנו, רוב החולים בקטגוריה זו הם בעלי עודף משקל, אולם, בהסתכלות אופטימית יותר, זה מעיד על כך שאם נטפל בבעיית המשקל נוכל למנות עת ההתפתחות של לחץ דם גבוה.
בישראל, דרך אגב, כמחצית האוכלוסיה הבוגרת סובלת ממשקל יתר בדרגות חומרה קלה עד קשה.
הסכנות הכרוכות בלחץ דם לא מאוזן גוברות ככל שלחץ הדם גבוה יותר.
עליה של 20/10 מ'מ כספית בלחץ הדם מכפילה את הסיכון להתקפי לב, אירועים מוחיים, דיאליזה ואי ספיקת לב. אולם, ההפך נכון גם כן. הורדה של לחץ הדם לערכים תקינים וטיפול בשאר גורמי הסיכון כמו שומנים בדם, יכולה לבטל כמעט לחלוטין את הסיכון המוגבר בו מצויים הסובלים מלחץ דם גבוה. לכן, חשוב בראש ובראשונה לא לטמון את הראש בחול. רוב הסובלים מלחץ דם גבוה אינם חשים זאת. ועל כן, יש לבצע מדידות תקופתיות של לחץ הדם. פעם בשנה אם את/ה צעיר/ה מתחת לגיל 40 והינך בריא/ה, ולעיתים תכופות יותר אם את/ה מעל לגיל 40 ו/או אתה סובל ממחלות נוספות.
הטיפול יעיל ולא רעיל:
כיום, אפשרויות הטיפול החדשניות בלחץ דם הם רבות, וכמעט תמיד ניתן למצוא שילוב של טיפול תרופתי, בנוסף לשנות אורחות חיים ותזונה שונה, של שילוב שיביא לאיזון בלחץ הדם עם (כמעט) ללא תופעות לוואי ושיפור כללי באיכות ובאריכות החיים, ללא סיבוכים.