וירוס הקורונה החדש (SARS-Cov-2) מטלטל את עולם הרפואה בחודשים האחרונים וממשיך לגבות קורבנות מסביב לעולם.
בעבודה שכללה 1099 חולים עם COVID19 מוכח, נותחה תחלואת הרקע של 173 חולים עם מחלה קשה. התחלואה השכיחה ביותר בחולים הקשים היתה יתר לחץ דם (23.7%). בלטה גם הסכרת ב 16.2%.
נגיפי קורונה, אותם אנו זוכרים מפאנדמיות קודמות, SARS-Cov ו-MERS-Cov, הראו יכולת התקשרות לאנזים המהפך של אנגיוטנסין 2 (ACE2) ול-dipeptidyl peptidase 4 בהתאמה. גם הוירוס בפאנדמיה הנוכחית, Sars-Cov-2, נקשר לאנזים המהפך של אנגיוטנסין 2 (ACE2) המבוטא ע"י תאי האפיתל של הריאות, כליות, מעי וכלי הדם. הביטוי של ACE2 עולה במטופלים עם יתר לחץ דם או סכרת המטופלים במעכבי האנזים המהפך או בחוסמי הקולטן ATII (ARB). תרופות אילו גורמות לביטוי יתר של ACE2. גם תיאזולידינדיונים הניתנים לסוכרת וכן ibuprofen עשויים להעלות ביטוי ACE2.
חוקרים משערים שייתכן ועובדה זו, הכרוכה ביכולת מוגברת של הנגיף להיכנס לתא, עשויה להיות קשורה לשכיחות הגבוהה של יל"ד וסכרת בקרב חולים קשים, אך יש לציין שלא נבדק הטיפול התרופתי של החולים, כך שהנחה זו הינה ספקולטיבית למדיי.
יתר על כן, אנו יודעים שמערכת ה-ACE2, להבדיל ממסלול ה ACE הקלאסי, כרוכה בהפחתת דלקת, והגברת מסלול זה כרוכה בהשפעה מיטיבה לא רק על סכרת ויתר לחץ דם, אלא גם, אולי, על סרטן, מחלות דלקתיות ומחלות ריאה.
ייתכן שפולימורפיזם של גן ACE2, פולימורפיזם משמעותי בהקשרי יתר לחץ דם, סכרת ושבץ מוחי, ביחוד באוכלוסיות אסיתיות, עשוי להיות קשור למידת הפגיעות לחלות בנגיף הקורונה החדש.
החברה הישראלית ליתר לחץ דם אינה ממליצה בשלב זה על שינוי הטיפול התרופתי למטופלים עם יתר לחץ דם אשר חוששים להיחשף, נחשפו או חלו בנגיף הקורונה החדש.
פרופ. עדי לייבה
יו"ר, החברה הישראלית ליתר לחץ דם
המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם, בית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד