איזה סימנים מבשרים יתר לחץ דם ומה התלונות הנובעות מיתר לחץ דם?
בקיצור נמרץ: אין סימנים או תלונות כאלה. בניגוד למה שחשבו פעם ומה שעדיין נפוץ באמונת רבים, ידוע היום מעל לכל ספק שיתר לחץ דם אינו גורם לתחושה כלשהי. כאב ראש, סחרחורת, זמזום באוזניים, דימום מהאף, וכו´ נחשבו בעבר קשורים ביתר לחץ דם ונגרמים על ידו, אולם מחקרים רבים הוכיחו שאין הדבר כך. כל התלונות הללו הן שכיחות הן אצל אנשים בעלי לחץ דם תקין והן אצל אנשים עם יתר לחץ דם ואין הבדל בשכיחות התופעות בין אלה לבין אלה. הטענה של חולים מסויימים שהם מרגישים, כביכול, שלחץ דמם הוא גבוה או עומד לעלות, אינה נכונה ואין בה יסוד. למעשה, אין שום אפשרות לקבוע אם לחץ הדם תקין או גבוה מבלי למודדו.
יחד עם זאת, אין לשלול שחולים רבים עלולים לסבול מתחושות למיניהן, אך אלה אינן קשורות בלחץ הדם עצמו, אלא קרוב לוודאי, לאחת מן הבעיות הבאות:
- סיבוך של יתר לחץ דם, כגון אי-ספיקת לב או כליות, וכו´.
- תופעות לוואי של תרופות.
- מחלה אחרת שאינה קשורה כלל ליתר לחץ דם.
- מתחים נפשיים שיכולים לגרום לכאבי ראש חזקים.
מדוע חשוב למדוד לחץ דם ולטפל ביתר לחץ דם גם כאשר אדם מרגיש טוב?
כפי שהוזכר לעיל, אם לחץ הדם מוגבר בקביעות או רוב הזמן, הרי שההשפעה המצטברת על כלי הדם ועל הלב אשר לעתים עלול במשך חודשים או שנים גורמת לנזק להיות בלתי הפיך. השפעה מצטברת זו פוגעת באברים חיוניים ביותר, כגון:
– הלב – התוצאה מיתר לחץ דם ממושך עלולה להיות אי- ספיקת לב.
– כלי הדם הכליליים (קורונריים) של הלב – עלולים להיסתם ולהביא להתקפת לב.
– המוח – שבץ מוחי או שטף דם במוח.
– הכליות – אי-ספיקת כליות.
– העיניים – פגיעה ברשתית עם הפרעות בראיה.
ככל שלחץ הדם יותר גבוה וככל שקיימים גם "גורמי סיכון" נוספים, כגון השמנת יתר, סוכרת, עישון חוסר אסטרוגן, העדר פעילות גופנית, הפרעות בשומני הדם הרי שהנזק עלול להיגרם יותר מהר, אך בכל מקרה, לרוב מדובר בהשפעה מצטברת במשך חודשים או אף שנים. לכן, בדרך כלל אין סיכון בדחיית הטיפול במשך מספר שבועות, עד לקביעה ברורה של האבחנה, ביצוע מספר בדיקות בסיסיות, וכו´, בתיאום עם הרופא המטפל. ברור, אם כן, שאין להיבהל יתר על המידה מ-"קפיצה" חד-פעמית של לחץ הדם, בעיקר אם הדבר קרה בחדר המיון, בזמן כאב כלשהו, או בעת התרגשות אחרת, אך תופעה כזאת אומרת דרשני ובעקבותיה רצוי למדוד את לחץ הדם מספר פעמים, עד שהמצב מתבהר. אם מתברר שלחץ הדם רוב הזמן מעל 90/140 ממ"כ, במשך מספר שבועות או חודשים, יש לבצע מספר בדיקות ולהתחיל בטיפול כדי למנוע סיבוכים.