מה לחץ הדם התקין?
לפי המדידות במרפאה לחץ הדם התקין נע בסביבות 120/80 ממ"כ (מילימטר כספית) אצל אדם מבוגר ויותר נמוך אצל ילדים. לחץ דם תקין הוא שווה או מתחת ל – 140/90 ממ"כ. קיימים אנשים בעיקר קשישים עם עליה בלחץ הסיסטולי (הגבוה) בלבד, כלומר לחץ סיסטולי מעל 140 מ"מ כספית בעוד שהערך הדיאסטולי (הנמוך) הוא קטן מ — 90 מ"מ כספית.
בשנים האחרונות הפך סטנדרט הזהב לאבחנת יל"ד ע"י ניטור אמבולטורי של לחץ הדם (מכונה ambulatory blood pressure monitoring או בקיצור ABPM . (יש המכנים בטעות בדיקה זאת "הולטר של לחץ דם", בדיקת הולטר היא בדיקת אק"ג למשך 24 שעות). במשך 24 שעות שכולל את שעות השינה. לחץ דם תקין בשעות העירות הוא שווה או מתחת ל – 135/85 ממ"כ ובשינה שווה או מתחת ל – 120/70 ממ"כ. יל"ד בשינה נחשב כיום בחזאי הטוב ביותר לאירועים עתידיים של אירועים בלב, במוח ובכלי הדם.
כיום אנו נוטים להתייחס יותר למדידות בבית היות והם נמצאים בתאום טוב יותר כחזאים לאירועים בלב ובמוח מאשר המדידות במרפאה. לחץ דם תקין נחשב כשווה או מתחת ל – 135/85 ממ"כ אם כי במחקרים אחרונים קיימים עדויות שהוא צריך להיות נמוך יותר.
מה הסימנים ואיך מרגישים כאשר סובלים מיתר לחץ דם?
ידוע היום שאם סובלים מיתר לחץ דם אשר לא גרם עדיין לסיבוכים נוספים, אין שום תחושה מיוחדת או סימנים מיוחדים, פרט לערך המוגבר של לחץ הדם עצמו. יחד עם זאת, רבים מן החולים עלולים לסבול מתחושות למיניהן שאינן קשורות ללחץ הדם עצמו, אלא קרוב לוודאי, לאחת מן הבעיות הבאות:
א) סיבוך של יתר לחץ דם, כגון אי-ספיקת לב או כליות, וכו´.
ב) תופעת לוואי של תרופות.
ג) מחלה אחרת שאינה קשורה כלל ליתר לחץ דם.
האם קיימים גורמי סיכון נוספים המשפיעים על הבריאות?
כן. החשובים ביותר ביניהם הם:
א) עישון סיגריות.
ב) רמה מוגברת של שומני הדם (בעיקר כולסטרול).
ג) עודף משקל.
ד) סוכרת.
ה) חוסר פעילות גופנית.
גם הגורמים הנ"ל וגם לחץ הדם המוגבר פוגעים בבריאות וגורמים למחלות לב, שבץ מוחי, מחלות כליה, וכו´ וכאשר קיים צירוף של אחדים מן הגורמים, הסיכון לחלות עולה עוד יותר. על כן יש לטפל בכל אחד מן הגורמים.
איך יהיה עלי להיבדק אם יימצא אצלי לחץ דם מוגבר?
הרופא יחזור על בדיקת לחץ הדם מספר פעמים בהתאם לגובה לחץ הדם. במקביל הוא יבצע בדיקה גופנית ומספר בדיקות מעבדה פשוטות, כגון בדיקות דם ושתן ואלקטרוקרדיוגרמה (א.ק.ג.). בהתאם לתוצאות הבדיקות יחליט הרופא אם יש צורך בבדיקות נוספות ו/או בטיפול תרופתי. כמו כן, הוא יתן לך הנחיות בנוגע לכללי התנהגות נכונים (פעילות גופנית, דיאטה, וכו').
כיצד יטפל בי הרופא אם ימצא שאני סובל מיתר לחץ דם?
בהתאם לגובה לחץ הדם ושיקולים נוספים, הרופא יחליט אם הוא מעוניין בתקופת מעקב נוספת ללא טיפול תרופתי או שיש צורך לרשום לך תרופות. אם הוא (או היא) רואה צורך להתחיל בטיפול תרופתי, הוא ירשום תחילה תרופה אחת ואם יראה צורך בכך, יצרף בהמשך תרופה או תרופות נוספות.
את התרופות יש לקחת אך ורק לפי המלצת הרופא ובמינונים שנרשמו.
יש לזכור:
א) לא כל החולים זהים או דומים ולכן לא כל תרופה שעוזרת לחולה מסויים תעזור גם לחברו או לשכנו.
ב) ברוב המקרים השפעת התרופות אינה מיידית ולכן יש להיעזר בסבלנות למשך מספר שבועות או אף חודשים עד שלחץ הדם יגיע לערכים תקינים.
ג) לתרופות רבות עלולות להיות תופעות לוואי ולכן על החולה לדווח לרופא על כל תופעה בלתי רגילה, בין אם חשבת או לא חשבת שהיא קשורה לנטילת התרופה.
ד) במצבים מסויימים, כגון הריון, סוכרת, מחלות כליות, וכו´, קיום יתר לחץ דם מהווה בעיה ייחודית אשר דורשת טיפול ייחודי, מיומן ואינטנסיבי אשר רצוי שיינתן ע"י מומחה.
עד לאיזו רמה יש להוריד את לחץ הדם?
המטרה היא להוריד את לחץ הדם באופן הדרגתי לערכים תקינים או קרוב לתקינים עד כמה שאפשר. לפעמים הדבר מצריך מספר שבועות או אף חודשים וסבלנות רבה ולפעמים יש צורך אפילו לפנות להתייעצות למומחה ליתר לחץ דם.
מה ההבדל בין יתר לחץ דם ראשוני ויתר לחץ דם משני ?
ביתר לחץ דם ראשוני קיימות פעולות גומלין בין גורמים רבים, תורשתיים וסביבתיים וקשה להצביע על גורם שולט כלשהו.
לעומת זאת, ביתר לחץ דם משני קיימת סיבה יחידה ומיוחדת אשר גורמת ללחץ הדם לעלות ובמקרים רבים, סילוק הסיבה המיוחדת מחזיר את לחץ הדם לתיקונו.
בין הסיבות המיוחדות ליתר לחץ דם משני:
– נטילת גלולות למניעת הריון
– שימוש בסמים
– מחלות כליות למיניהן
– היצרות עורק הכליה
– גידולים מסוגים מיוחדים ביותרת הכליה המפרישים הורמונים מסויימים
– מחלות נדירות מסויימות
מהם הערכים התקינים של לחץ הדם בילדים ומה הסיבות ליתר לחץ דם אצלם?
1) הגבול העליון של לחץ הדם בילדים נקבע לפי ל"ד באחוזון ה- 95, כך שלדוגמה, בילד בן שנה הגבול הזה יהיה בסביבות 105/58, בגיל 6 בסביבות 110/75, בגיל 12 בסביבות 125/80 סמ"כ ובכל גיל, בהתאמה, מעבר לערכים האלה ניתן לדבר על יתר לחץ דם.
2) הסיבות ליתר לחץ דם בילדות הן זהות לסיבות שבמבוגר וסיבה שכיחה לזירוז הופעת יתר לחץ דם ראשוני בילדים ובמבוגרים צעירים עם נטיה תורשתית לכך , היא עודף משקל והשמנת יתר .
3) בין הילדים עם יתר לחץ דם אחוז המקרים של יתר לחץ דם משני הוא גבוה (עד כדי % 20 לעומת כ – % 5 במבוגרים). על כן, ככל שלחץ הדם אצלם גבוה יותר, מומלץ לבצע בדיקות לגילוי אפשרי של סיבות מיוחדות ללחץ הדם המוגבר.