מטרת המחקר (עיבוד) שבוצע בסין כתובה בכותרת. העיבוד בוצע בנתוני 2 מחקרים: Health and Retirement Study (HRS) ו – English Longitudinal Study of Ageing (ELSA). המשתתפים משני המגדרים היו בגיל מעל 50 עם מגורים בבריטניה ובארה"ב. לחץ הדם נמדד ע"י מכשיר אוסצילומטרי והערכים בשני המחקרים היו ממוצעי המדידה השנייה והשלישית. התוצאים כללו ירידה קוגניטיבית, היארעות של דמנציה ותמותה מכל סיבה. מישתנים מסבירים כללו גיל, מגדר, אתניות (לבן או לא לבן), גורמי סיכון CV, היסטוריה של מחלת לב, סרטן, מחלת ריאות כרונית, עישון, אלכוהול, פעילות גופנית לפחות פעם בשבוע, תסמיני דיכאון, השכלה ושימוש בתרופות ליל"ד. נכללו 7,566 (44.8%) ממחקר ELSA ו – 9,294 (40,2%) ממחקר HRS בגיל חציוני של 62 ו – 65 בהתאמה. המעקב החציוני היה 8.0 שנים לכל עוקבה. הצטברות מוגדלת של הלחץ הסיסטולי ולחץ הפעימה היתה קשורה באופן עצמאי עם ירידה מואצת ומובהקת בקוגניציה, בעלייה בסיכון לדמנציה ובתמותה מכל סיבה. זוהה גם קשר חזק תלוי- מינון בחשיפה ארוכת-טווח של הלחץ הדיאסטולי המצטבר עם האטה בירידה הקוגניטיבית, בסיכון מופחת לדמנציה ותמותה מכל סיבה בשתי העוקבות.
Li C, Zhu Y, Ma Y, et al. Association of Cumulative Blood Pressure With Cognitive Decline, Dementia, and Mortality. J Am Coll Cardiol. 2022 Apr 12;79(14):1321-1335.
הערה
בעיבוד הנוכחי נמצא שחשיפה ארוכת-טווח ללחץ הסיסטולי וללחץ הפעימה קשורה בהחמרת התיפקוד הקוגניטיבי במבוגרים בגיל הביניים ללא כל השפעה של הלחץ הדיאסטולי היות וכנראה לא קיים עדיין לחץ פעימה מורחב בגיל זה. גם במחקר SPRINT נמצא שלחץ דיאסטולי נמוך יותר היה קשור בשיעורים גבוהים יותר של נקודות הסיום הראשוניות והתמותה מכל סיבה. הסבר אחד למנגנונים שקשורים בממצאים אלו הוא שלחץ סיסטולי גבוה יותר ודיאסטולי נמוך יותר משקפים התקדמות של קשיות העורקים וירידה בזרימת הדם במוח עם שינויים נוירו-דגנרטיביים. הסבר אחר קושר את לחץ הדם גבוה שקיים במשך תקופה ארוכה להתפתחות של LVH שגורם להפרעה דיאסטולית שמתבטאת בלחץ דיאסטולי נמוך וההצטברות ארוכת טווח של לחץ סיסטולי ולחץ פעימה מוגברים יכולה לשקף התקדמות של LVH שמעלה את מסת החדר השמאלי. דווח שמסת חדר שמאלי מוגדלת קשורה בקוגניציה גרועה יותר בגיל הביניים ובגיל מאוחר יותר ללא כל קשר לרמות לחץ דם גבוהות או לקשיות העורקים. ממצאים נוספים שנמצאו בעיבוד הנוכחי הראו שהקשר בירידה המואצת בקוגניציה בלט יותר בקרב שחורים ושהמרכיב העיקרי בירידה הקוגניטיבית היה בתחום הזיכרון. ירידה קוגניטיבית בזיכרון שכיחה יותר ומציגה סימנים מוקדמים יותר לתחילת דמנציה. היות המחקר תצפיתי אינו מאפשר לקבוע סיבתיות לקשרים שנמצאו בעיבוד זה.