מטרת העיבוד לאחר מעשה בתת המחקר MIND (Memory in Diabetes) של ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes) היתה לבדוק האם נגרם נזק לקוגניציה בהורדה נמרצת של הלחץ הסיסטולי (נמוך מ – 120 ממ"כ בהשוואה להורדה נמוכה מ – 140 ממ"כ) בחולי יל"ד עם לחץ דיאסטולי נמוך. במחקר נכללו 1,430 משתתפים שעברו מבחנים נוירו-פסיכולוגיים סטנדרטים לאחר 20 ו -40 חודשי מעקב עם ממוצע גיל של 63, 55% נשים ו – 66% לבנים. לא נמצאה כל אינטראקציה בין הלחץ הדיאסטולי בבסיס ושינויים בקוגניציה לאחר ההתערבות להורדת הלחץ הסיסטולי.
Aditi Gupta, Robert Boucher, Guo Wei, et al. Influence of Baseline Diastolic Blood Pressure on the Effects of Systolic Blood Pressure Lowering on Cognitive Function in Type 2 Diabetes Mellitus. Am J hypertens. 2022 Oct 13. Epub ahead of print.
הערה
לחץ הפעימה עולה לרוב עם הגיל שבו קיימת ירידה בלחץ הדיאסטולי ואחד החששות הוא שהורדת הלחץ הסיסטולי בחולים עם יל"ד סיסטולי בדיד לא יפגע בזילוף הדם ללב ולמוח. לתוצאי העיבוד הנוכחי יש חשיבות קלינית היות והם מראים שניתן להוריד את הלחץ הסיסטולי בחולים עם לחץ דיאסטולי נמוך ללא כל השפעה לרעה על הקוגניציה. מצד שני, לחץ דיאסטולי נמוך קשור עם ירידה מהירה יותר בתיפקוד הקוגניטיבי. באופן תיאורטי הורדת לחץ הדם הסיסטולי יכולה להוריד את הזילוף המוחי ע"י הורדת לחץ הדם הממוצע ולכן מחמירה את הקוגניציה. אלא, שבמחקרים אחרונים נמצא שהורדת לחץ הדם גם בחולים עם מחלה חמורה של כלי הדם הקטנים אינה מפחיתה את הזילוף המוחי. עובדה זאת נובעת כנראה מהיכולת לשמר את הזילוף המוחי גם עם הורדת הלחץ הסיסטולי או ממוצע לחץ הדם בגלל הוויסות העצמי של המוח. ממצאי העיבוד הנוכחי תומכים בנתונים אלו. מחקרים עתידיים שיבדקו את זרימת הדם במוח בהורדת לחץ הדם הסיסטולי במשתתפים עם לחץ דיאסטולי נמוך יותר יכולים לעזור להבנת הוויסות העצמי של המוח במקרים אלו. בתת- המחקר הנוכחי היו המשתתפים מבוגרים יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של מחלות CV ומשך ארוך של סוכרת ועם לחץ דיאסטולי הנמוך ביותר בעיקר בגיל המבוגר יותר. הממצאים בחולי יל"ד במחקר ACCORD MIND הראו שהשלישון הנמוך ביותר של הלחץ הדיאסטולי בשני מבחני נוירו-פסיכולוגיים ולא בשניים האחרים היו גרועים יותר כנראה בגלל רגישות מופחתת למבחנים אלו בחולי סוכרת.