מטרת המחקר הרב-מרכזים היתה לבדוק את השכיחות של גורמי הסיכון והקשר עם היארעות מחלות CV בנשים לעומת גברים בעיקר, במדינות עם הכנסה נמוכה או בינונית. נכללו משתתפים מהאוכלוסייה הכללית מ – 21 מדינות עם הכנסה גבוהה, בינונית או נמוכה מתוך מחקר PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological) שהיו במעקב של כ – 10 שנים. מידע על גורמי הסיכון המטבוליים, ההתנהגותיים והנפשיים נלקח מכל המשתתפים. בעיבוד נכללו משתתפים בגיל 35-70 שהיו בבסיס ללא היסטוריה CV ועם לפחות ביקור אחד. התוצא הראשוני היה משלב של אירועים CV גדולים (תמותה CV, אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ואי ספיקת לב). הדיווח כלל את השכיחות של כל גורם סיכון בשני המגדרים, יחסי הסיכונים והתייחסות לאוכלוסיות השונות. נכללו בעיבוד 155,724 משתתפים עם מעקב בין ינואר 2005 ל ספטמבר 2021, 58.4% נשים ו – 41.6 גברים עם מעקב חציוני של 10.1 שנים וממוצע גיל הנשים – 49.8 בהשוואה לגיל ממוצע של הגברים – 50.8. במשך תקופת המעקב היו 4.280 אירועים CV גדולים – 5.0 אירועים ל – 1000 שנות אדם ו – 4.911 בגברים – 8.2 ל – 1000 שנות אדם. לנשים היה פרופיל סיכון CV טוב יותר בהשוואה לגברים בעיקר, בגילאים צעירים יותר. יחסי הסיכון של גורמי הסיכון המטבוליים היו שווים בין שני המגדרים פרט ל – non-HDL cholesterol בהם non-HDL cholesterol גבוה היה קשור ביחס סיכון מובהק של 1.11 לאירועים וסקולריים גדולים בנשים ויחס סיכון מובהק של 1.28 בגברים עם דפוס עקבי לסיכון גבוה יותר בגברים לעומת נשים עם סמנים ליפידיים אחרים. לתסמיני דיכאון היה יחס סיכון לא מובהק של 1.09 בנשים ו- 1.42 (מובהק) בגברים. בניגוד לכך, צריכת תזונה עם ניקוד PURE של 4 או פחות (טווח הניקוד בין 0-8) היה קשר חזק יותר ומובהק של 1.17 עם מחלות CV גדולות בנשים יותר מגברים – 1.07 שאינו מובהק. כלל המקטעים מיוחסי-אוכלוסייה שקשורים בגורמי סיכון התנהגותיים ונפשיים היו גדולים יותר בגברים (15.7%) מאשר נשים (8.4%) בעיקר, בגלל תרומה גדולה יותר של המקטע של עישון (לדוגמא, 1.3% מובהק בנשים לעומת 10.7% מובהק בגברים.
Walli-Attaei M, Rosengren A, Rangarajan S, et al; PURE investigators. Metabolic, behavioural, and psychosocial risk factors and cardiovascular disease in women compared with men in 21 high-income, middle-income, and low-income countries: an analysis of the PURE study. Lancet. 2022 Sep 10;400(10355):811-821.
הערה
במחקרים קודמים דווח שסוכרת, עישון ויל"ד קשורים חזק יותר עם מחלות CV בנשים מאשר בגברים. בעיבוד הנוכחי נמצא שסמני ליפידים ודיכאון היו קשורים חזק יותר עם הסיכון של מחלה CV בגברים יותר מנשים , בעוד שתזונה היתה קשורה חזק יותר בסיכון למחלות CV בנשים לעומת גברים. הקשרים הדומים בגורמי סיכון האחרים עם מחלות CV בשני המגדרים מדגישים את החשיבות של תיכנון דומה למניעת מחלות CV בשני מגדרים אלו. לפי מאמר המערכת מעלים ממצאים אלו מספר נושאים חשובים. ראשית, הממצא שנשים עם יל"ד סובלות יותר מאוטם שריר הלב הוא עקבי גם במחקרים קודמים. במחקר זה לא נמצאו הבדלים מגדריים בניגוד למספר רב של תצפיות כאשר מתייחסים לסוכרת ועישון בהקשר להיארעות של אוטם שריר הלב או אירועים CV. שנית, תוצאי מחקר זה מרחיבים תצפיות קודמות בדיווחים שמראים שצריכה תזונתית עם ערכים נמוכים של ניקוד PURE קשורים חזק יותר במחלות CV בנשים מאשר בגברים. במחקר זה נמצאה ירידה במחלות CV בצריכת פירות, ירקות וקטניות. במחקרים קודמים נמצא שדיווח עצמי של התנהגות תזונתית גרועה וצריכת מלח היה קשור בסיכון מוגבר ליל"ד בנשים וללא קשר עם גברים. שלישית, יחסי הסיכון של גורמי סיכון התנהגותיים אחרים כמו זיהום האוויר בבית היו גבוהים גדולים יותר בנשים מאשר בגברים. זיהום דירתי שנגרם ברובו מאדי בישולים מסוגים שונים ומתאורה וחימום הם גורמי סיכון CV. רביעית, יחסי הסיכון לדיכאון היו נמוכים בנשים מאשר בגברים. במחקר ה – National Health and Nutrition Examination נמצא שתמותה CV היה קשורה רק לדיכאון בגברים בסיכון יחסי של 2.4 ללא כל השפעה על נשים. מצד שני, במחקר אחר נמצא שתסמיני דיכאון בקרב נשים מבוגרת ויחסית בריאות (גיל שווה או מעל 65) משפיעה על תמותה .CV נצטרך לכן למחקרים נוספים שיבדקו השפעת דיכאון על כל מגדר באופן ספציפי. לסיכום: במחקר הנוכחי נמצא ששיעור האנשים ללא מחלה CV קודמת שנטלו תרופה להורדת שומני הדם בבסיס היה 3.5% בנשים ו – 3.3% בגברים.