מטרת המחקר שבוצע באנגליה היתה להשוות את מדד מסת החדר השמאלי ע"י MRI לבבי עם מדידות לחץ הדם במרפאה, וב – ABPM בצעירים עם לחץ דם מוגבר. נכללו במחקר 143 גברים ללא כל טיפול תרופתי ביל"ד (מתחת לגיל 55) או מחלה CV (37% עם יל"ד ממוסך). נבדק הקשר בין סוגי מדידות עם מסת החדר השמאלי על פי MRI לבבי. בעיבוד נמצא שגברים עם מדד מסת החדר השמאלי (הרבעון העליון) גדול יותר היו עם לחץ סיסטולי גבוה יותר ומובהק במרפאה, בלחץ הדם המרכזי וב – ABPMבהשוואה לגברים עם מדד נמוך יותר של מסת החדר השמאלי גם לאחר עיבוד רגרסיבי (r = 0.32) ולאחר עקומה אופיינית למסווג – עקומת ROC). לא נמצא כל קשר עם הלחץ הדיאסטולי בכל שיטות המדידות.
Lacy PS, Jedrzejewski D, McFarlane E, Williams B. Blood pressure measurement modalities and indexed left ventricular mass in men with low-risk hypertension confirmed by ambulatory monitoring. J Hypertens. 2023 Mar 10 Epub ahead of print.
הערה
טכניקה גרועה, עם מדידה מהירה חד-פעמית של לחץ הדם במרפאה תורמים לחיזוי הפרוגנוסטי הגרוע. יישום קפדני ע"י שימוש בטכניקות מדידות טובות, ביחד עם מדידות חוזרות עד לקבלת ערכים יציבים קשורים מניבות לחץ הדם נמוך יותר בהשוואה למדידות המבוצעות כיום. תוצאות המחקר הנוכחי שבו נכללו אנשים צעירים (מתחת לגיל 55) בעיקר עם יל"ד בדרגה 1 ועם סיכון CV נמוך הראה שהסיכון ה – CV שחושב על פי הניטור אמבולטורי של לחץ הדם ועל פי לחץ הדם המרכזי דומה למדידות לחץ הדם במרפאה לאחר שנמדד במרפאה תוך דבקות קפדנית בהנחיות ולאחר שלילת יל"ד ממוסך הוא חזאי מובהק למדד מסת החדר השמאלי בדומה לחיזוי המדידות ב – ABPM. נמצאה גם ירידה מובהקת בערכים הסיסטוליים במרפאה ומגמה לשיפור הקורלציה עם מדד מסת החדר השמאלי. שיפור טוב יותר ניתן להשיג ע"י ביצוע מספר מדידות לאחר מנוחה בלי או בנוכחות נציג מהסגל הרפואי. גם במחקרים קודמים נמצא שמדידות במרפאה בשיטה זאת היו דומות למדידות ב – ABPM במשך היום. השוואה שבוצעה במחקר הנוכחי הראתה שלא נמצא הבדל מובהק בממוצע לחץ הדם בין המדידות במרפאה והמדידות ביום ב – ABPM (ממוצע הבדל לא מובהק של 0.9 ממ"כ). נראה גם שאי הכללת אנשים עם יל"ד ממוסך תרמה להבדל הקטן בין שתי המדידות. הלחץ הסיסטולי תרם רק כ – 10% לשונות במדד מסת החדר השמאלי ללא כל קשר ללחץ הדיאסטולי. גם מהירות הדופק תרמה כ – 15% לשונות במדד מסת החדר השמאלי. את השונות במדד מסת החדר השמאלי שניתן לייחס ללחץ הדם הנמוך יותר שנמצא במחקר הנוכחי. במחקר קודם של אותם חוקרים גרם הטיפול בלחץ הדם לנסיגה עקבית של כ – 5% באוכלוסייה זאת ולשיעור מתון בשונות של מדד מסת החדר השמאלי שניתן ליחסו ללחץ הדם הסיסטולי.