מטרת העיבוד של The National Health and Nutrition Examination Survey משנים 1999-2018 שנעשה ע"י חוקרים מסין היתה לבדוק האם פעילות גופנית מורידה את לחץ הדם ואת היארעות והתמותה בחולי סוכרת ויל"ד. המשתתפים סווגו לאלו עם ולאלו ללא פעילות גופנית. במחקר נכללו נתונים מ – 6,163 חולים בגיל ממוצע של 63 ±13. 50.3% היו גברים מהם 40% היו לבנים, 57% עם BMI תקין ו – 89,20% היו מבוטחים. פעילות גופנית היתה בקורלציה שלילית ומובהקת ללחץ הסיסטולי בכלל האוכלוסייה וגם באופן ספציפי ומובהק בחולים מטופלים תרופתית. יחס קורלציה שלילי זה נשאר יציב גם לאחר תיקנון לגיל, מגדר ואתניות. פעילות גופנית היתה בקורלציה חיובית ומובהקת עם הלחץ הדיאסטולי בכל המשתתפים ובאופן ספציפי ומובהק באלו שטופלו תרופתית. רמות הסיכון לתמותה מכל סיבה ומיל"ד היו גבוהות יותר ומובהק באלו שסווגו כבלתי פעילים ונשארו יציבים גם לאחר תיקנון לגיל, מגדר ואתניות.
Zhong X, Liu X, Zhang Z, Tang L. Physical activity lower blood pressure and mortality in hypertensive patients with diabetes: data from National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2018. J Hum Hypertens. 2024 Aug 6. Epub ahead of print.
הערה
בעיבוד הנוכחי נמצא שפעילות גופנית קשורה שלילית עם הלחץ הסיסטולי וחיובית עם הלחץ הדיאסטולי ופעילות גופנית בניגוד לאי פעילות מורידה באופן מובהק את רמות התמותה מכל סיבה ומיל"ד בחולי יל"ד וסוכרת. במחקרים קודמים נמצא שפעילות אירובית בינונית-עד-גדולה הורידה את לחץ הדם בממוצע ב – 11/5 ממ"כ. שיפור חיזק השרירים ותרגולי התנגדות דווחו כמורידים את לחץ הדם וקיים קשר בין נמרצות הפעילות הגופנית והורדת לחץ הדם בחולי יל"ד וסוכרת ומניעת התפתחות של יל"ד בפעילות גופנית נמרצת לעומת פעילות קלה או בינונית. במטה-אנליזה של 29 מחקרים נמצא שעלייה ב – 10 יחידות להערכת עוצמת מאמץ בשעה לשבוע בפעילות הגופנית היתה קשורה בירידה של 6% בסיכון ליל"ד. באחד המחקרים נמצא שתזונה ותרגולים אירוביים היו קשורים בשיפור בגורמים בבריאות הלבבית-מטבולית כולל לחץ הדם, רמות הסוכר, השומנים, מבנה הגוף, דלקת כרונית והפרעה בפעילות רקמת השומן. פעילות גופנית מאד נמרצת עם מרווחים היא גישה להפקת הסתגלות נפשית ופיזיולוגית שקשורה בשיפור בבריאות המטבולית וכושר מגבירה את ההיענות וההנאה בקרב אנשים עם מחלות מטבוליות. במספר מטה-אנליזות נמצא שתרגול או פעילות גופנית מגינה ממחלות CV ומורידה את הסיכון בין 20 ל – 30%. לא בוצעו כל עיבודים תת-קבוצתיים שבדקו את הקשר בין סוגים ספציפיים של תרגולים או פעילות גופנית על התמותה. במחקר אחר נמצא שפעילות גופנית בינונית-עד- נמרצת היה בצורה דומה קשורה בקטיגוריות שונות של תמותה כולל מכל סיבה, ממחלה CV טרשתית כמו מאי ספיקת לב, מאוטם בשריר הלב ומשבץ מוחי איסכמי. תוצאות דומות נמצאו בעיבוד הנוכחי למרות אוכלוסייה מעט שונה. מגבלות המחקר הם שהפעילות הגופנית התבססה על שאלונים בלבד וללא כל דיווח על השפעת נמרצות הפעילות הגופנית על התמותה.