מטרת המחקר שבוצע בקוריאה היתה לבדוק את הקשר בין דרגת יל"ד לבין טרשת כלילית תת-קלינית באנשים ללא תסמינים עם וללא סוכרת. בעבוד הרטרוספקטיבי נכללו 7.352 אנשים (גיל ממוצע 52.8 מהם 63.8% גברים) ללא היסטוריה כלילית שעברו CT אנגיוגרפיה לקיום טרשת כלילית תת-קלינית. הסיווג של יל"ד היה על פי הנחיות ACC/AHA משנת 2017. טרשת תת-קלינית הוגדרה בקיום רובד טרשתי בעורקים הכליליים. לאחר תיקנון לגורמי סיכון CV נמצא קשר מובהק בין יל"ד דרגה 1 (יחס סיכון של 1.356) ועם יל"ד דרגה 2 (יחס סיכון של 1.614) באלו ללא סוכרת בהשוואה לאלו ללא יל"ד. בניגוד לכך, לא נמצא קשר מובהק בחולי סוכרת (754 חולים) לבין יל"ד בדרגה 1 אבל נמצא קשר מובהק (1.449) בין יל"ד בדרגה 2 וטרשת כלילית תת קלינית.
Ann SH, Kim YG, Choi SH, et al. Differential Impact of Degree of Hypertension on Subclinical Coronary Atherosclerosis in Asymptomatic Subjects With and Without Diabetes Mellitus. Am J Cardiol. 2023 Jul 28;203:343-351.
הערה
במחקר הנוכחי נכללו אנשים עם סיכון נמוך יותר יחסי למחלה CV (ממוצע מדד פרמינגהם של 6.9% ל – 10 שנים). סף לחץ הדם שווה או מעל 130/80 היה קשור על פי CT אנגיוגפיה בטרשת כלילית תת קלינית באנשים ללא סוכרת. מצד שני, סף לחץ הדם שווה או מעל 140 ממ"כ היה קשור הטרשת כלילית תת -קלינית רק בחולי סוכרת. ההנחיות האמריקאיות כיום לחולי סוכרת ויל"ד הם ליעד לחץ הדם נמוך מ – 130/80 ממ"כ בחולים עם סיכון שווה או גבוה יותר של מדד ASCVD שווה או מעל 15% למשך עשור ונמוך מ – 140/90 ממ"כ בחולי יל"ד וסוכרת עם סיכון מדד ASCVD נמוך מ – 15%. עיבוד רב-משתנים באנשים ללא סוכרת הראה שגורמי סיכון מסורתיים כולל גיל, מין זכר, השמנה, היפרליפידמיה, עישון עכשווי, היסטורית מחלה כלילית ודרגות יל"ד 1 – 2 היו קשורים באופן מובהק ברובד טרשתי. מצד שני, רק גיל, מגדר גברי, עישון ויל"ד בדרגה 2 בחולי סוכרת הראו קשר מובהק עם רובד טרשתי. לכן, השפעת מחלה כלילית תת-קלינית על הסיכון לאירוע CV מראה שלסוכרת בפני עצמה יש השפעה גדולה יותר מאשר כל גורמי הסיכון המסורתיים האחרים. במחקרים קודמים נמצא שלאיזון נמרץ של הגלוקוזה בחולי סוכרת אין השפעה מובהקת על הורדת הסיכון לאירועים CV גדולים. מצד שני, מחקרים עם מעקב ארוכי טווח מניחים שכל כמה איזון הסוכרת מושג מוקדם יותר כך גדולה היעילות בהורדת האירועים ה – CV. במחקר עם מעקב של 15 שנים נמצא עליייה מובהקת בסיכון לאירועים CV גדולים באי סדירות של עקומת ההמוגלובין המסוכרר. יתרה מכך, מערכת רישום של מחקר עם חולי סוכרת תסמינית הראה שאיזון הסוכרת היה קשור בהשפעות מיטיבות במניעה מובהקת של טרשת כלילית תת-קלינית ואירועים לבביים בקרב אנשים עם איזון או ללא איזון של הסוכרת. יש לכן, לתת יותר תשומת לב לסוכרת כולל איזונה למניעת אירועים CV עתידיים באנשים עם וללא תסמינים עם סוכרת. המגבלות העיקריות בהתבססותה על מרכז אחד, שאין לשלול הטיות סלקטיביות היות והמשתתפים התנדבו לעבור CT אנגיוגרפיה ושהמשתתפים היו עם סיכון CV נמוך זה ולכן לא ניתן להחיל תוצאותיו לכלל האוכלוסיות.