מטרת המטה-אנליזה שבוצעה באנגליה היתה לבדוק איזה סוגי תרגול עדיפים להורדת לחץ הדם שקיים במנוחה. נכללו 270 מחקרים אקראיים ומבוקרים (15.827 משתתפים) שאותרו בין 1990 ל – 2023 שדיווחו על הורדת לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי לאחר תרגול של שבועיים או יותר לעומת קבוצה ללא כל תרגול. בעיבודים זוגיים נמצאה ירידה מובהקת בלחץ הסיסטולי או הדיאסטולי לאחר תרגול אירובי (ירידה של 4.49/2.53 ממ"כ), תרגול התנגדות נמרץ (ירידה 4.55/3.04), תרגול משולב (ירידה 6.04/2.54), תרגול נמרץ מאד עם הפסקות (4.09/2.5) ותרגול איזומטרי (8.24/4.00). ערכי דרגת היעילות שמבוססת על השטח מתחת לקו הדירוג המצטבר של הלחץ הסיסטולי היתה 98% בתרגול איזומטרי, 75.7% בתרגול משולב, 46.1% בתרגול התנגדות נמרץ, 40.5% בתרגול אירובי ו – 39.4% בתרגול נמרץ מאד עם הפסקות. בעיבודים מטה-אנליזות משניים נמצא שתרגול איזומטרי של ירידות כיפוף של הברכים בישיבה ליד הקיר ועליותם לישיבה רגילה וריצות הן היעילות ביותר להורדת הלחץ הסיסטולי ב – 90.4 והדיאסטולי ב – 91.3%.
Edwards JJ, Deenmamode AHP, Griffiths M, et al. Exercise training and resting blood pressure: a large-scale pairwise and network meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Sports Med. 2023 Jul 25. Epub ahead of print.
הערה
במטה אנליזה הנוכחית נמצא שתרגול אירובי, תרגול התנגדות נמרץ, תרגול משולב, תרגול נמרץ מאד עם הפסקות ותרגול איזומטרי קשורים כולם בהורדה מובהקת בלחץ הסיסטולי והדיאסטולי. באופן כללי, תרגול איזומטרי הוא היעיל ביותר בהורדת הלחץ הסיסטולי והדיאסטולי. תרגול נמרץ מאד עם הפסקות מביא להורדה קלינית רלבנטית בלחץ הסיסטולי והדיאסטולי אבל השפעתו דורגה במקום האחרון בהשוואה לשיטות האחרות. בעיבוד נוסף נמצא שהורדת הלחץ הסיסטולי נובעת בעיקר בגלל מרווחים מעטים של 4X4 דקות בטיפול נמרץ ולכן לא הגיע למשמעות סטטיסטית. ממצא זה משולב בדרוג מופחת להליכה לעומת ריצה ותרגול אירובי ע"י רכיבה על אופניים מצביע על הצורך בתרגול נמרץ גדול יותר כדי לגרום להורדה גדולה יותר בלחץ הדם. בדומה, במחקר חדש, נבדקת גם האפשרות להגברת היעילות, הזמן, הנוחות וההיענות של תרגול איזומטרי ותרגול נמרץ מאד עם הפסקות על התוצאות הקליניות בעתיד. תוצאות העיבוד הנוכחי תומכות בתוצאות של מחקר קודם של אותם חוקרים שסיכמו שתרגול איזומטרי הוא היעיל ביותר לא רק בלחץ דם תקין אלא גם בקדם- יל"ד וביל"ד ונתמכות גם במטה-אנליזה הנוכחית. הירידה בלחץ הדם של 8.2/4.0 ממ"כ דומה לירידה בטיפול הסטנדרטי בטיפול חד-תרופתי ליל"ד. המחברים מציינים שיש לנהוג במידת מה בזהירות לגבי התמיכה באיזון התרגולי האיזומטרי בגלל שונות בתוצאי העיבודים המחקריים. המגבלה העיקרית של העיבוד הנוכחי שהוא מבוסס על מטה-אנליזה כדי להגיע למסקנות סופיות על היעילות של כל סוגי התרגולים על ההורדה בלחץ הדם.