מטרת המחקר הרב-לאומי היתה לבדוק את הקשר בין צריכת נתרן למחלה CV ע"י מספר בדיקות של הפרשת נתרן השתן במשך 24 שעות. נכללו נתונים אישיים של המשתתפים מ – 5 עוקבות פרוספקטיביות של מבוגרים בריאים. הפרשת הנתרן והאשלגן נבדקה תוך שימוש לפחות בשתי דגימות של שתן במשך 24 שעות. התוצא הראשוני היה אירוע CV (רה-וסקולריזציה כלילית או אוטם שריר הלב ושבץ מוחי שניהם ללא תמותה). מתוך 10.709 משתתפים (גיל ממוצע 51.5, 54.2% נשים) נמצאו ואושרו 571 אירועים תוך מעקב חציוני של 8.8 שנים (שכיחות היארעות של 5.9 ל – 1000 שנות-אדם). חציון הפרשת נתרן במשך 24 שעות היה 3,270 מ"ג. הפרשה מוגברת של נתרן, נמוכה של אשלגן ויחס מוגבר נתרן-אשלגן היו כולם קשורים בסיכון CV מוגבר בעיבוד שתוקנן לערפלנים (P שווה או נמוך מ – 0.005 לכל ההשוואות). בהשוואה בין הרבעון העליון של סמנים ביולוגיים בשתן לבין הרבעון התחתון נמצא יחס סיכון מובהק של הפרשת נתרן של 1.60, מובהק של 0.69 לאשלגן ומובהק של 1.62 ליחס נתרן-לאשלגן. כל הגדלה של 1,000 מ"ג של הפרשת נתרן ביום היתה קשורה בעלייה מובהקת של 18% בסיכון ה – CV, והגדלה יומית של 1,000 מ"ג של אשלגן היתה קשורה בירידה מובהקת של 18% בסיכון (יחס סיכון 0.82).
Ma Y, He FJ, Sun Q, Yuan C, et al. 24-Hour Urinary Sodium and Potassium Excretion and Cardiovascular Risk. N Engl J Med. 2021 Nov 13. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
העיבוד הנוכחי מדווח על קשר בין הפרשת שתן במשך 24 שיות והסיכון ה – CV. חוזקו בגלל שילוב מידע ברמת המשתתפים מששה מחקרי עוקבות פרוספקטיביים שביצעו לפחות 2 מדידות של הפרשת נתרן במשך 24 שעות. עיבוד זה הוא הראשון שבוצע עד היום שמייצג נתונים אמינים וחזקים על הנושא של צריכת נתרן ומחלה CV. הקשר בין צריכת מלח עם יל"ד ידוע שנים והמלצות על צמצום הצריכה מופיעות בכל ההנחיות לטיפול ביל"ד. איגוד הלב האמריקאי ממליץ על צריכת 1.5 גרם מלח ליום במבוגרים בסיכון CV בעוד שצריכת המלח במדינות המערב נעה בין 3-5 גרם ליום. הקשר בין צריכת מלח הוא ברור אבל מה שנמצא שנים בוויכוח היא "צורת" קשר זה. מחנה אחד מאמין שהקשר הוא קווי כך שכמה שצריכת המלח היא נמוכה יותר כך קטן הסיכון. המחנה השני מאמין שהקשר הוא בצורת J כך שהסיכון הוא גדול בצריכה מוגברת של מלח אבל קיים סיכון גם שכמות הצריכה היא נמוכה מדי – אמונה שמבוססת על מחקרים עם דגימות שתן בלבד. מכאן, שעדיין קיים אי ודעות ל"צורת" הקשר בין צריכת מלח לתחלואה CV. העיבוד הנוכחי מאשר את הקשר הקווי בין צריכת מלח למחלה CV באנשים שצורכים 2-6 גרם ליום. במחקר האקראי הסיני Salt Substitute and Stroke Study שפורסם לאחרונה נמצא ששימוש בתחליף מלח שמכיל פחות נתרן ויותר אשלגן מביא לירידה מובהקת במחלה CV ותמותה מכל סיבה באוכלוסייה בסיכון גבוה. תגובת ביקורת על תוצאות העיבוד הנוכחי תומכת במחנה שהקשר הוא קווי אבל מציע לבחון האם המלצה לצריכת מלח נמוכה מ – 1.5 גרם ליום תוגן ע"י נתונים קפדניים וחזקים. ממצאי העיבוד הנוכחי ואלו של המחקר הסיני אינם יכולים להוכיח את היעילות של היעד הנמוך של צריכת המלח.