מטרת המטה-אנליזה היתה לבדוק את הקשר בין חומצת השתן בנסיוב ו – LVH במחקרים בהם בוצע אקוקרדיוגרם. אותרו 6 מחקרים שכללו 2,791 אנשים עם וללא יל"ד. נשים עם ערכים עולים של חומצת השתן היו קשורים עם גיל מתקדם וערכי BMI ולחץ סיסטולי מתקדמים ללא ממצאים דומים בגברים. השוואת מדד מסת הלב השמאלי עם ערכים נמוכים או גבוהים של חומצת השתן בנשים הראתה שערכים גבוהים יותר של מדד מסת החדר השמאלי נמצאו בנשים עם ערכים גבוהים של חומצת השתן (מובהק). לא נמצאו הבדלים מובהקים בגברים עם ערכים נמוכים או גבוהים של חומצת השתן.
Gherbesi E, Faggiano A, Sala C, et al. Uric acid and left ventricular hypertrophy: a gender-based meta-analysis of echocardiographic studies. J Hypertens. 2024 Jan 1;42(1):109-117.
הערה
באופן כללי, הקשר בין רמות חומצת השתן ומחלה CV הוא מסובך ומושפע מגורמים שונים. קשר זה נשאר לא בטוח היות ולא ברור האם הוא עצמאי מיתר גורמי הסיכון. בין גורמי בסיכון שקשורים בסיכון ה – CV נמצא ש – LVH הוא תורם מובהק לעלייה בסיכון ולסיבוכים. במחקרים קודמים נמצא שחומצת השתן קשורה באופן עצמאי עם מדד מסת החדר השמאלי ושילוב של ערכים גבוהים של חומצת השתן עם LVH זוהה כחזאי עצמאי לתמותה CV. נקודת החיתוך של 5.6 מ"ג/ד"ל ברמת חומצת השתן זוהתה כחזאית לחדר שמאלי גדול בחולי יל"ד. כל המחקרים האלו הצביעו על קשר חזק בין חומצת השתן ו – LVH, וההנחה היא שחומצת השתן יכולה לשמש סמן בעל ערך למצבים אלו. במטה-אנליזה הנוכחית נמצא בנשים קשר מובהק בין רמות של חומצת השתן עם הגיל, ה – BMI והלחץ הסיסטולי. נמצא גם שרמות גבוהות של חומצת השתן הן חזאיות לעלייה במדד מסת החדר השמאלי אבל לא בגברים. חומצת השתן זוהתה כגורם פרוגנוסטי אפשרי למחלה CV בנשים. מצד שני, ההשפעה על גברים נשארה לא החלטית. גם החוקרים וגם במאמר המערכת מציינים שהממצאים הנוכחים אינם מספקים ראייה שלחומצת השתן יש תפקיד עצמאי בעיצוב מחדש של החדר השמאלי בנשים. פרט לקשר בין חומצת השתן לגיל, BMI והלחץ הסיסטולי ולגורמים אלו יש השפעה גם התפתחות של LVH. המחלוקת היא האם מספר הנשים שנכללו במטה-אנליזה הוא מספיק ולכן יש צורך בביצוע מחקר פרוספקטיבי שיתרכז במיוחד בנשים לבדיקת הקשר בין חומצת השתן והיארעות של LVH ואירועים CV.