מטרת המחקר הספרדי היה לבדוק האם צריכת עגבניות קשורה בלחץ הסיסטולי והדיאסטולי והסיכון ליל"ד במחקר הפרוספקטיבי PREDIMED שנמשך 3 שנים במבוגרים בגיל 55-80 שנמצאים בסיכון CV מוגבר. במחקר נכללו 7,056 (82.5% עם יל"ד) משתתפים. צריכת עגבניות (גרם/יום) נמדדה תוך שימוש בשאלונים שסיווגו את המשתתפים לצריכה מועטה (נמוכה מ – 44 גרם), בינונית (44-82 גרם), בינונית – גבוהה (82-110 גרם) וגדולה ביותר (מעל 110 גרם. נמצא יחס הפוך מובהק בין צריכת עגבניות והלחץ הדיאסטולי בקבוצת הצריכה הבינונית והנמוכה. קשר הפוך מובהק נמצא גם בדרגה 1 של יל"ד (סיסטולי ודיאסטולי) בקבוצת הצריכה הבינונית של עגבניות אבל לא בדרגות 2 ו – 3. הסיכון ליל"ד ירד באופן מובהק ב – 36% בצריכה הגבוהה יותר של עגבניות מעל 110 גרם ליום.
Murcia-Lesmes D, Domínguez-López I, Laveriano-Santos EP, et al. Association between tomato consumption and blood pressure in an older population at high cardiovascular risk: observational analysis of PREDIMED trial. Eur J Prev Cardiol. 2023 Nov 24. Epub ahead of print.
הערה
החוקרים תולים את היעדר כל תגובה לצריכה מוגברת של עגבניות להשפעת הגיל המבוגר של חלק ניכר מהמשתתפים עם יל"ד ממושך ועם גורמי סיכון CV גבוהים (השמנה, כולסטרול גבוה וסוכרת בחלקם). הזדקנות גורמת לשינויים פיזיולוגיים שמשפיעים על איזון לחץ הדם ותגובה אישית לתרופות נגד יל"ד כולל קשיות העורקים, שינויים ברמות הרנין והאלדוסטרון, ירידה בתיפקוד הכלייתי ושינויים ברגישות מערכת העצבים האוטונומית. ההשפעה הטובה על לחץ הדם של העגבנייה נגרמת בעיקר ע"י תרכובות פלבנואידיות בליקופן שנמצא בה ולחומצה האסקורבית בגלל תכונתם נוגדת החימצון, נוגדת הסרטן ונוגדת הדלקת. ליקופן מעכב את ההיפוך של ACE לאנגיוטנסין אלא גם את ביטויו הגנטי ואת התכווצות העורקים ומגביר ישירות את יצירת תחמוצת החנקן באנדותל. רמה נמוכה של תחמוצת החנקן גורמת דרך מולקולות תגובתיות שמכילות חמצן לעקה חימצונית, לשינויים במבני כלי הדם, לעליית הצמיחה הואסקולרית ולהפרעה לתיפקוד האנדותל. גם תרכובות עגבניות ביואקטיביות הראו פעילות הגנתית אנטי דלקתית שנוצרת ע"י מוטגנים (כמו ליפו-פוליסכריד) שמדכאים מולקולות פרו-דלקתיות כמו האינטרלויקינים ואחרים. ליקופן מפעיל גם את יסודות התגובה נוגדת החימצון שמובילה ליצירת אנזימים תאיים כמו glutathione S-transferase ואחרים.
רשימת המזונות שמכילות ליקופן:
Food Sources (mg of lycopene per 100 gm of product)
Fresh tomatoes 0.72–4.2
Cooked tomatoes 3.70
Tomato sauce 6.20
Tomato paste 5.40–150
Ketchup 9.90–13.44
Pink grapefruit 0.35–3.36
Pink guava 5.23–5.5
Watermelon 2.30–7.20
Papaya 0.11–5.3
המגרעת העיקרית של מחקר זה שהוא מבוסס על שאלונים ולדעתי, קשה מאד לכמת את כמות צריכת העגבניות רק על פי דיווחי המשתתפים.