מטרת המחקר היפאני היה לבדוק את הקשר בין שונות בלחץ הדם על הפרוגנוזה ה – CV לפי השונות במדידת לחץ הדם ב- ABPM לעומת השונות בין יום ליום במדידה בבית. נכללו במחקר 1,314 חולי יל"ד במרפאות בהם נמדד לחץ הדם לפי שתי השיטות וכן סמנים ביולוגיים במחקר Japan Morning-Surge Home Blood Pressure. השונות בלחץ הדם נבדקה בסטיית התקן, מקדם השונות והשונות הממוצעת הממשית. תוך מעקב ממוצע חציוני של 7 שנים אותרו 109 אירועים CV. כל השיטות לבדיקת השונות במדידות בבית היו קשורות באופן מובהק עם הסיכון ה – CV לאחר תיקנון ללחץ הסיסטולי האמבולטורי וכל ערך של השונות האמבולטורית. השונות במדידות האמבולטוריות לא הראו קשר דומה. עקומות הסיכון ה – CV הראו מגמה לעלייה בסיכון עם עליית הפרמטרים של השונות במדידות הביתיות. לא נמצא כל הבדל בין השונות האמבולטורית והשונות הביתית בקשר עם הפפטיד הנטריורטי מסוג B ולא עם יחס אלבומין-קראטינין.
Narita K, Hoshide S, Kario K. Comparison of Ambulatory and Home Blood Pressure Variability for Cardiovascular Prognosis and Biomarkers. Hypertension. 2023 Dec;80(12):2547-2555.
הערה
במחקר הנוכחי נמצא ששונות במדידת לחץ הדם הביתי בין ביקור לביקור יכולה להיות סמן חזק ויותר חסון של העלייה בסיכון ה – CV מאשר שונות ב – ABPM. ABPM מספק מספר מדידות אוטומטיות של לחץ הדם במשך 24 שעות כולל יום ולילה, במנוחה ולא במנוחה. בניגוד לכך, מדידות לחץ הדם בבית מבוצעות במנוחה למשך ימים, שבועות או יותר לפני הביקור במרפאה אבל ללא מדידות בלילה (בפיתוח מכשיר שמודד גם בלילה) וכולל לרוב 2 מדידות בבוקר ו – 2 בערב למשך 7 ימים (או לפחות 3 ימים) לפני כל ביקור. במאמר המערכת מכנים זאת "השוואה בין תפוחים לתפוזים". שתי שיטות מדידת לחץ הדם כוללות מדידות רבות שמספקות מידע על רמת לחץ הדם הממוצעת שלפיה אנו מטפלים ביל"ד ואילו השונות מספקת מידע מוגבר על הסיכון ה – CV. מצד שני, יש להדגיש שאין עדיין כל תוצאים ממחקר התערבותי אקראי שמכוון ספציפית לשונות בלחץ הדם. לכן, איננו יודעים האם הקשר בין שונות מוגברת בלחץ הדם עם הסיכון ה – CV הוא תופעה סיבתית או שהוא מושפע מערפלנים (למשל, אדם עם עלייה בשונות לחץ הדם מאופיינת לעתים קרובות כפעילות סימפתטית מוגברת, הוא מבוגר יותר ועם היענות מופחתת לטיפול התרופתי). המגבלה העיקרית של המחקר הנוכחי שלא ברור מה היה הנימוק להשוות בין ABPM למדידות ביתיות. ב – ABPM מחושבת השונות בין מדידה למדידה במשך יום אחד בעוד שהשונות במדידות הביתיות מחושבת בין יום ליום. יתרה מכך, ב – ABPM מתחשבים גם בשונות בין מדידה למדידה בשעות השינה בעוד שבשונות בין יום ליום במדידות הביתיות אינה כוללת פעילות ואת המדידות בלילה. כ – 86% מהמשתתפים במחקר הנוכחי היו מטופלים תרופתית נגד יל"ד בבסיס (עם לחץ דם ממוצע 141/81 ממ"כ) והשפעת הערות ופעילות על השונות בלחץ הדם נחלשה מעט באותה העוקבה שטופלה ולכן הקשר בין השונות בלחץ הדם עם האירועים בניטור האמבולטורי לא היה מובהק.