מטרת המחקר שבוצע באוסטרליה היתה לבדוק האם דפוס הירידה בלחץ הדם בשינה ((dipping משפיע על שינויים בלחץ הדם בשימוש בתכשיר התוך פומי לקידום הלסת התחתונה (להלן – "תכשיר") ולבדוק מה היא השפעת ה"מכשיר" על דפוס לחץ הדם במשך היממה. נכללו במחקר משתתפים משני מחקרים אקראיים שעברו טיפול ב"תכשיר" (במשך 1-2 חודשים) עם נתונים של ABPM במשך 24 שעות. נערכה השוואה לשינויים בלחץ הדם בין אלו שהם dippers (יחס לילה/יממה נמוך מ – 0.9) לבין non-dippers וההשפעה של ה"תכשיר" לאחר טיפול בו על ה – dipping. מתוך 152 משתתפים היו 64.5% dippers. ה – dippers היו בממוצע צעירים יותר וסבלו פחות באופן מובהק מיל"ד (42 לעומת 82.7%). נמצא ש – non-dippers הראו ירידה גדולה במדידות הליליות של לחץ הדם בהשוואה למדידות גבוהות יותר של לחץ הדם בבסיס. לא נמצא כל הבדל בקשר בין יעילות הטיפול והשינויים בלחץ הדם בין הקבוצות. הטיפול ב"תכשיר" הפך ל – dippers רק 23% מאלו שהיו non-dippers בבסיס.
Sutherland K, Dissanayake HU, Trzepizur W, et al. Circadian blood pressure profile and blood pressure changes following oral appliance therapy for obstructive sleep apnoea. J Hypertens. 2021 Jun 18. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
דום נשימה חסימתי בשינה גורם בין השאר לדחק חימצוני, להפעלה סימפתטית, לשינויים המדינמיים ולוויסות מחדש של הלב ומהווה גורם סיכון עצמאי ליל"ד, למחלה כלילית, לשבץ מוחי ולתמותה. Non-dipping של לחץ הדם בלילה קשור בדום נשימה חסימתי ובפרוגנוזה CV גרועה. נמצא שלחץ הדם במשך היממה קשור לתגובת לחץ הדם לאחר טיפול ב – CPAP. הטיפול ב – CPAP ב – Non-dippers מוריד את לחץ הדם במידה גדולה וגם את שיעורו. במחקר הנוכחי נמצא בניגוד לממצאים בטיפול ב – CPAP שאין כל ראייה שפרופיל לחץ דם במשך היממה קשור לשינויים בלחץ הדם לאחר הטיפול ב"תכשיר" שמקדם את הלסת התחתונה. הורדה גדולה יותר בערכי לחץ הדם שמסווגים כ – non-dippers בחולי דום נשימה חסימתי בשינה קשורה יותר לערכי לחץ הדם בבסיס. לא נמצאה גם השפעה קצרת-טווח לטובת הטיפול ב"תכשיר" על פרופיל לחץ הדם עם עלייה מקיפה ביחס של הלחץ הסיסטולי בלילה או במשך היממה. רק מיעוט משתתפים מקרב אלו שהיו non-dippers בבסיס (23.5%) הפכו ל – dippers לאחר הטיפול ב"תכשיר". Non-dipping בלילה שהוא סמן פרוגנוסטי לתמותה CV. עם כל זאת, קיימת ראייה שהסיווג ל – dipping או non-dipping אינו מופיע בשחזור ה- ABPM. הסיבה העיקרית נובעת מסיווג שגוי של מצבי ערות ושינה כאשר בודקים את הירידה בלחץ הדם במשך הלילה. ירידת לחץ הדם בשינה יכולה להיות מופחתת בגלל התעוררות בשינה או פעילות כמו מתן שתן. גם שנת צהריים יכולה להוריד את מדידות לחץ הדם ולמסך את ירידת לחץ הדם בשינה. גם ההגדרה השרירותית של זמן- היום וזמן- הלילה אינה מבוססת על השינה הממשית או הערות ויכולה להפריע את הסיווג ל – dippers ו –non-dippers. זאת גם המגבלה העיקרית של המחקר הנוכחי (לא פעם נתקלתי בשינויי סיווג זה בין ABPM אחד לשני שבוצע שבוע לאחר מכן ללא כל טיפול שונה) בנוסף להיותו רטרוספקטיבי. נצטרך למחקרים עתידיים בהם יבוצע ABPM עם מדידות אובייקטיביות של שינה וערות. נצטרך למחקרים פרוספקטיביים שתוכננו מראש שייקחו בחשבון השפעות רגרסיה לממוצע תוך שימוש בקבוצת ביקורת ומדידות חוזרות שיבדקו את השפעת ה"תכשיר” הפומי על לחץ הדם.