מטרת המחקר הקליני שבוצע באוניברסיטה של אלאבמה היתה לבדוק את מחזוריות היממה של הפפטידים הנתרוירטיים (B-type natriuretic peptide [BNP], mid-regional pro-atrial natriuretic peptide [MR-proANP], N-terminal pro-B-type natriuretic peptide [NT-proBNP]) והקשר בין מחזוריות פפטידים אלו עם מחזוריות לחץ הדם במשך היממה באנשים רזים ושמנים. נכללו במחקר אנשים רזים (BMI בין 18.5 ל -25) ושמנים (BMI בין 30-45) בריאים, ללא יל"ד על רקע של תזונה סטנדרטית עם רמת נתרן תקינה, בגיל 18-40 שעברו פרוטוקול באישפוז בן 24 שעות כולל בדיקות ABPM לפני הביקור, מדידת עצמת אור מבוקרת והוצאת דגימות דם חוזרות להערכה ולעיבוד. נערכה בדיקת התאמה בין מחזוריות הפפטידים הנתריורטיים (להלן NP) והקשר עם לחץ הדם הסיסטולי. נכללו במחקר 52 משתתפים לאחר מיון, 40 משתתפים (18 רזים, 22 שמנים, 50% נשים, 65% שחורים) סיימו את המחקר. פיזור חציון הטווח (ההבדל באחוזים בין הערכים הקטנים ביותר והגדולים ביותר) לאורך 24 שעות לרמת ה – MR-proANP היה 72% (טווח בין רבעוני), BNP -75.5%, ו – NT-proBNP – 135% (כולם מובהקים). תנודות צורת גל הקוסמין במשך 24 שעות ברמות תקינות של ה – NPs היו מובהקים גם באנשים רזים וגם בשמנים. נמצא הפרש גדול בין מחזוריות לחץ הדם של ה – MR-proANP לבין מחזוריות לחץ הדם של BNP באנשים שמנים לעומת אנשים רזים.
Parcha V, Patel N, Gutierrez OM, Li P, et al. Chronobiology of Natriuretic Peptides and Blood Pressure in Lean and Obese Individuals. J Am Coll Cardiol. 2021;77:2291-2303.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצאו תנודות מחזוריות של ה – NPs בכל העוקבה ובקרב אנשים רזים ושמנים כאשר רמתם היתה הגבוהה ביותר במשך שעות היום והנמוכה ביותר בלילה. לאנשים שמנים ובריאים עם צריכת נתרן תקינה יש בערך 26% רמות נמוכות יותר של MR-pro ANP, 32% רמות נמוכות יותר של BNP ו – 49% רמות נמוכות יותר של NT-proBNP תוך 24 שעות. הבדלים אלו מתמידים בתקופות היום והלילה. נמצא גם שהמחזוריות היממה של ה – NPs עוקבת בקירוב עם מחזוריות היממה של הלחץ הסיסטולי ומקדימה אותה בערך בשעתיים. נמצא הפרש גדול יותר בקרב אנשים שמנים בזמן (בין 3 ל – 5 שעות) בין NP ומחזוריות לחץ הדם שמצביע על הפרעה בהיערכות המחזוריות. נמצאה גם הפרעה במחזוריות היממה ברמות התקינות של רנין ואלדוסטרון עם טווח חציוני של 256% של רנין ו – 271% של אלדוסטרון. המחזוריות של הרנין והאלדוסטרון היו באנטי-פאזה עם המחזוריות של ה – NP עם הרמות הגבוהות ביותר בבוקר המוקדם. רמות הרנין היו נמוכות ב – 99% בקרב אנשים שמנים תוך 24 שעות. ההבדל הגדול בין בני אדם בתנודות הביולוגיות של רמות ה – BNP (עד 169%) ו- NT-proBNP (עד 92%) במשך היממה נמצא בעבר בקרב חולי אי ספיקת לב ולהבדל הגדול בתנודיות של פפטידים אלו במחקר הנוכחי יש משמעות קלינית. פפטידים אלו הם סמנים ביולוגיים "ממלאי מקום" (surrogates) לאבחנה ולפרוגנוזה של אי ספיקת לב ולביצוע טיטרציה לטיפול הרפואי. במחקר הנוכחי נמצא גם יחס קירבה בין רמות ה – NP ורמות לחץ הדם בכלל הנבדקים ובהשמנה. ההבדל הגדול של 3-5 שעות בין הפפטידים ומחזוריות לחץ הדם והרמות הנמוכות של NP באנשים שמנים תורמות ללחץ הדם הגבוה בשינה שמתבטא ב – non-dipping שנמצא לעתים קרובות בקרב אנשים שמנים. החוקרים מניחים שבאנשים שמנים עם רמות מופחתות של NPs במשך היממה קיימת הפרעה להרחבת כלי הדם במצבים פיסיולוגיים תקינים. המנגנון לאיחור זה בתגובת מחזוריות ה – NP באנשים שמנים אינו ברור עדיין. קיימות מספר משמעויות קליניות ופיסיולוגיות של המחקר הנוכחי. ציר המחזוריות הסבוך NP-RAAS-BP שנמצא במחקר יכול לעזור למצוא את הפתו-פיסיולוגיה מאחורי ה – non-dipping וגורמי סיכון גדולים אחרים בדפוס לחץ הדם בשינה שקשורים באירועים CV. מחקר זה מזהה מסילות מיכניסטיות אפשריות כיעד מטרה תוך שימוש בכרונו-פרמקולוגי נגד ההפרעות במחזוריות לחץ הדם במשך היממה. טיפול במחזוריות של ה – NP עם הגברת ה – NP יכולה למנוע את "קפיצת" לחץ הדם הלילי. אחת האפשרויות לכך שהיא גם בטוחה היא טיפול במעכב neprilysin שאושר לטיפול באי ספיקת לב שקשור גם בהורדה מובהקת בממוצע לחץ הדם במשך היממה.