מטרת העיבוד לאחר מעשה במחקר SPRINT היתה לבדוק את ההשפעה של כלורתאלידון לעומת אמלודיפין שניהם כטיפול יחיד להורדת לחץ הדם הסיסטולי. בעיבוד הסטטיסטי נבדק שיעור הכישלון של הטיפול היחיד (הוספת תרופה נוספת או שינוי לתרופה אחרת נגד יל"ד). בקבוצת מטופלי הכלורתאלידון נכללו 210 חולים עם מינון ממוצע של 22 מ"ג ליום ובקבוצת האמלודיפין נכללו 281 חולים עם מינון ממוצע של 7 מ"ג ליום. נמצא הבדל מובהק בהורדת ממוצע הלחץ הסיסטולי בין הטיפול היחיד בכלורתאלידון ואמלודיפין בביקור השלישי. בעיבוד לא מתוקנן נמצא כישלון גדול יותר הטיפול בכלורתאלידון בקבוצת הטיפול הסטנדרטי. מטופלים רבים יותר בטיפול בכלותאלידון נכשלו בהורדת לחץ הדם מתחת ל – 140 ממ"כ למרות שלחץ הדם הממוצע לאחר טיפול באמלודיפין היה 142.60 לעומת לחץ הדם הממוצע בכלורתאלידון שהיה 138.40 ממ"כ. ממצאים אלו נבעו קרוב לוודאי מהחלטת משתתפי המחקר לשנות את שיטת הטיפול ביל"ד כי לפי דעתם זאת היתה דרישת התמונה הקלינית. לאחר תיקנון למאפייני הבסיס נמצא שלטיפול בכלורתאלידון היה כישלון גדול יותר ומובהק מאשר מטופלי האמלודיפין רק בקבוצה של הטיפול הסטנדרטי. ממצא דומה היה גם בתת-עיבוד שכלל משתתפים שלא טופלו נגד יל"ד לפני החלוקה האקראית.
Vakil D, Zinonos S, Kostis JB, et al. Monotherapy treatment with chlorthalidone or amlodipine in the systolic blood pressure intervention trial (SPRINT). J Clin Hypertens. 2021 Jun 2:Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
היעילות גדולה יותר בהורדת לחץ הדם ע"י אמלודיפין לעומת כלורתאלידון בעיבוד זה נמצאה רק בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ולא בקבוצת הטיפול הנמרץ דווחה גם במחקרים קודמים. היעדר ההבדל בקבוצת הטיפול הנמרץ כנראה בגלל טווח הורדת לחץ הדם הסיסטולי לא איפשר שיהיו הבדלים גדולים. במחקר SPRINT עצמו נמצא שממוצע לחץ הדם הסיסטולי לא הגיע לרמה נמוכה מ – 120 ממ"כ (121.5 ממ"כ) ע"י הטיפול הנמרץ למרות 2.8 תרופות תוך 3.26 שנות מעקב. תוצאה זאת מדגישה את הקושי להורדת לחץ הדם מתחת ל – 120 ממ"כ. בעיבוד הנוכחי נמצאו רק 2 תופעות לוואי בכל קבוצת טיפול. יש צורך במחקרים אקראיים שישוו טוב יותר את השפעת טיפול יחיד בכלורתאלידון, אמלודיפין ותרופות אחרות נגד יל"ד ולהחליט האם הממצא בעיבוד הנוכחי מתאים לכלל האוכלוסייה. דרוש מחקר שיבדוק את היעילות המרבית בבחירת התרופה היחידה על שיפור איזון לחץ הדם באוכלוסייה והקשר עם התמותה, התחלואה והטיפול בבריאות.