הנחיות אלו ממליצות בהרחבה גישות של סגנון חיים למניעה וטיפול ביל"ד ובכולסטרול. הקו הראשון של הטיפול צריך לכלול הנחיות לשינוי סגנון חיים בחולי יל"ד קל-עד-בינוני ורמת כולסטרול בדם. הסיבות להצהרה מדעי זאת הן כדי: 1. להדגיש שבאלו עם יל"ד קל-עד-בינוני וכולסטרול מוגבר קיים צורך לטיפול רק בסגנון חיים. 2. לתאר המלצות, השפעות ממוצעות, ושיקולים נוספים כאשר מנחים טיפול בסגנון חיים עם פעילות גופנית ו – 3. לספק הנחייה ומשאבים לקלינאים להעריך, להמליץ, לייעץ ולהפנות לתמיכה בפעילות גופנית מוגברת של המטופלים. להגברת הפעילות הגופנית יש תועלת נרחבת כולל שיפור גם של לחץ הדם והכולסטרול ביחד שהוא שווה, יעיל יותר או משלים לשינויים אחרים בסגנון החיים.
Barone Gibbs B, Hivert MF, Jerome GJ, et al; American Heart Association Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology. Physical Activity as a Critical Component of First-Line Treatment for Elevated Blood Pressure or Cholesterol: Who, What, and How?: A Scientific Statement From the American Heart Association. Hypertension. 2021 Jun 2: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
אני מביא כאן 3 טבלאות שמייצגות את כל ההנחיות:
הראשונה כוללת המלצות לפעילות גופנית לאמריקאים ואני בטוח שהן מתאימות גם לנו.
לדעתי, ההמלצות מתאימות לאנשים בריאים עם תיפקוד מלא בכל הגילים אבל אין להן כל ערך לאנשים עם מוגבלויות בעיקר בגיל המתקדם ולא מצאתי כל הנחיות לגיל זה.
הטבלה הבאה מראה את מידת ההשפעה הממוצעת של פעילות גופנית, איבוד משקל, שינויים בתזונה, הפסקת עישון וצריכה מופחתת של אלכוהול על לחץ הדם ושומני הדם. הגברת הפעילות הגופנית מביאה לירידה משמעותית מבחינה קלינית של 3-4 ממ"כ בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי ושל 3-6 מ"ג/ד"ל של ה- LDL.
לעניות דעתי, ההנחייה לצריכה נמוכה של אלכוהול (שווה או פחות מפעמיים ביום) נוגדת ממצאים שפורסמו לאחרונה שכל צריכת אלכוהול אפילו במידה הקטנה ביותר מעלה את הסיכון ה – CV.
הטבלה הבאה מנחה אותנו איך להעריך את הפעילות הגופנית ע"י דיווח אישי או ע"י מכשירים שמודדים פעילות זאת:
השאלה הגדולה היא איך יוכל רופאה המשפחה שהוא המיועד העיקרי להעביר הנחיות אלו למטופליו למצוא זמן כדי להסביר במפורט את החשיבות של פעילות גופנית של מטופליו? יתרה מכך, לא מצאתי בחלק לא קטן של הרשומות הרפואיות של קופות החולים שאני בודק שנושא זה נשאל ואם כן, שנעשתה פעילות כל שהיא לשיכנוע החולים בחשיבות של הפעילות הגופנית.