מטרת המחקר שבוצע בגרמניה היתה לבדוק האם אימון "מותאם בריאות" של שחקני כדורגל מעל גיל 45 שסובלים מיל"ד שאינם מבצעים פעילות גופנית במשך שנים יניע אותם לחזור למגרש לאימון מסוג זה. במחקר ההתערבות הפרוספקטיבי של 3 F – 'Fit and Fun with Football' בן 6 חודשי מעקב נכללו 103 משתתפים שעברו אימון " כדורגל מובנה – בריאות" (אחד לשבוע במשך 90 דקות) שהובילה התאחדות הכדורגל הגרמנית. בבקרה נכללו 105 חולי יל"ד לפחות בגיל 45 שלא עברו כל תרגול במשך מספר שנים. נקודת הסיום הראשונית היתה ירידה בלחץ הדם במרפאה ו/או בניטור אמבולטורי של 24 שעות ו/או הפחתת התרופות נגד יל"ד. ערכי לחץ הדם ירדו באופן מובהק בקבוצת הכדורגל מ – 142.6/87.9 ל 139.8/81.8 ממ"כ לעומת עלייה קלה בלחץ הדם בבקרה. גם ערכי לחץ הדם האמבולטורי ירדו באופן מובהק בניגוד לעלייה קלה בבקרה. בגמר (לאחר 6 חודשים) המחקר ממוצע לחץ הדם ירד באופן מובהק בקבוצת הכדורגל הן במדידות במרפאה והן בניטור האמבולטורי והיה נמוך באופן מובהק מהבקרה. יותר משתתפים בקבוצת הכדורגל יכלו להפחית באופן מובהק את מספר התרופות נגד יל"ד בעוד שאלו בקבוצת הבקרה הגבירו את מספר התרופות (3 בקבוצת הכדורגל לעומת 14 בבקרה). נמצאה גם ירידה מובהקת של 3 ק"ג במשקל בקבוצת הכדורגל לעומת עלייה של 1.7 ק"ג בבקרה.
Schrader B, Schrader J, Vaske B, et al. Football beats hypertension: results of the 3F (Fit&Fun with Football) study. J Hypertens. 2021 Jul 13. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
אימון מותאם "בריאותי" במחקר הנוכחי הביא להורדה מובהקת של לחץ הדם והפחתה במספר התרופות נגד יל"ד במשתתפים מבוגרים עם יל"ד שנמצאים בסיכון CV גדול לאחר ששנים לא עסקו בפעילות גופנית. בנוסף, נמצאה ירידה מובהקת במשקל. האימון היה שונה ביסודו מאימון של כדורגל תחרותי. הכדור היה קל יותר, נאסר מגע גופני, מניעת בעיטות רחוקות טווח ונעשה כל מאמץ למניעת פציעות. המטרה העיקרית של כל צורות המשחק היתה לאפשר לכל אחד להיות משועשע בזמן המשחק ללא כל קשר לכישורים האישיים. דגש מיוחד הושם על עידוד הקואורדינציה תוך המשחק עם הכדור. כל המשתתפים היו מלאי מוטיבציה וההיענות היתה 90%. אין עדיין כל הסכמה על כמות הפעילות הגופנית האופטימלית בשבוע. חלק מהמחקרים הראו שאפילו זמן אימון קצר מהמומלץ (30-45 דקות 3-5 פעמים בשבוע) היה קשור בהשפעה בריאותית. ממצא זה נכון בעיקר אם מבצעים פעילות גופנית אחרי הפסקה ארוכה. גם פעילות גופנית מוגברת מעט משפרת את הסיכון לאירועים CV אבל יש להימנע מאימון מוגבר מאד בעיקר בתחילת האימונים. תבנית האימונים במחקר הנוכחי פותחה במיוחד למנוע או להקטין עד כמה שאפשר את הסיכון לפציעות. תוך התקדמות הקורס התלוננו 18 משתתפים על אי נוחות קלה ברגליים שלא גרמה לפרישה מהקורס. שיעור הפציעות היה קטן מאד בהשוואה לפציעות במשחק תחרותי. קיימת הצעה לכלול באימון מסוג זה גם נשים והדבר נבדק לניסיון בקרב 36 נשים. מרבית הגברים וכיום גם נשים אוהבים לצפות במשחקי כדורגל והמחקר הנוכחי מראה שניתן ליישם זאת בצורה מותאמת לגיל המבוגר במקום לא לבצע כל פעילות גופנית.