מטרת המחקר כפול-הסמיות, האקראי והמבוקר- זיוף שבוצע באוניברסיטת קולורדו היתה לבדוק האם 6 שבועות של תרגולים לחיזוק שרירי ע"י שאיפה כנגד תנגודת גבוהה במכשיר מיוחד (30 נשימות ליום, 6 ימים בשבוע) ישפר את לחץ הדם, את תיפקוד האנדותל ואת קשיות העורקים במשתתפים בגיל 50-79 עם לחץ סיסטולי שווה או מעל 120 ממ"כ וגם לבדוק מנגנונים אפשריים והשפעות ארוכות-טווח. שלושים וששה משתתפים השלימו תרגול לחיזוק שרירי ע"י שאיפה נגד תנגודת גבוהה (75% לחץ נשימה מרבי בקרב 18 משתתפים) או תרגול מזוייף עם תנגודת נמוכה (15% לחץ נשימה מרבי בקרב 18 משתתפים). האימון היה בטוח, סביל עם דבקות (של כ – 95% שסיימו את המחקר). הלחץ הסיסטולי ירד באופן מובהק מ – 135 ל – 126 ממ"כ לאחר תהליך התרגולים ונשאר יציב סביב 75% לאחר 6 שבועות של תרגולים וגם הלחץ הדיאסטולי ירד באופן מובהק (מ – 79 ל – 77 ממ"כ). לא נמצאה כל ירידה בלחץ הדם בכלל התרגולים המזויפים. גם לחץ הדם הסיסטולי האמבולטורי במשך 24 שעות ירד באופן מובהק לאחר התרגולים האמיתיים לעומת המזויפים. ההרחבה מתווכת –זרימה של העורק הברכיאלי השתפרה באופן מובהק סביב 45% עם התרגולים האמיתיים ללא כל שינוי עם המזוייפים. התאים האנדותליאלים של וריד הטבור האנושי שתורבתו עם דגימות דם של המתרגלים אחרי ולפני ביצוע התרגולים הראו עלייה בזמינות הביולוגיות של ה – NO, הפעלה גדולה יותר של אנזים הסינטזה של ה – NO האנדותליאלי ופעילות נמוכה יותר ומובהקת של עומס חימצוני. התרגולים הורידו באופן מובהק את ה – CRP ומטבוליטים במחזור שקשורים בתיפקוד ה – CV. לא נמצאה כל השפעה מובהקת של התרגולים האמיתיים והמזוייפים על קשיות העורקים.
Craighead DH, Heinbockel TC, Freeberg KA, et al. Time-Efficient Inspiratory Muscle Strength Training Lowers Blood Pressure and Improves Endothelial Function, NO Bioavailability, and Oxidative Stress in Midlife/Older Adults With Above-Normal Blood Pressure. J Am Heart Assoc. 2021 Jun 29: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
המחקר התצפיתי הנוכחי הוא הראשון שנערך בקרב מבוגרים בגיל הביניים או מבוגרים יותר שהראה שתרגולים לחיזוק שרירי ע"י שאיפה כנגד תנגודת גבוהה מורידים את לחץ הדם ומשפרים את תיפקוד האנדותל. זאת גם הראייה הראשונה שהראתה שתרגולים לחיזוק שרירי ע"י שאיפה כנגד תנגודת גבוהה מגבירים את הזמינות הביולוגית של NO ע"י הגברת הפעילות של אנזים הסינטזה של ה – NO והפחתת הדחק החימצוני. נמצא גם בפעם הראשונה שתרגולים לחיזוק שרירי ע"י שאיפה כנגד תנגודת גבוהה מורידים את הדלקת, ממריצים שינויים תועלתיים אפשריים של המטבולומים (סט של מולקולות כימיות קטנות שנמצאות במדגם ביולוגי), מעודדים דבקות גדולה בתרגולים והם בטוחים ונסבלים. מעניין במיוחד הוא השיפור בתיפקוד האנדותל בתרגול של שאיפה נגד תנגודת גדולה בנשים לאחר חדילת אורח בגלל חסר באסטרוגן שאינם מראות בדרך כלל שיפור בתיפקוד האנדותל עם תרגול גופני. מחברי מאמר המערכת מעלים מספר שאלות חשובות לעתיד ולמחשבה. ראשית, מהי השכיחות של שילוב של תדירות, אינטנסיביות ומשך תרגול שרירי הנשימה שמעוררים תגובות של התרגולים? שנית, אימון לתרגולים יכול להשפיע על הסבילות לגלוקוזה והרגישות לאינסולין. האם תרגולים אלו של שרירי הנשימה יכולים לשפר פרמטרים אלו באנשים בריאים, בחולים עם הפרעה במטבוליזם של הגלוקוזה ובקשישים? האם אימוני תרגולים יכולים לשפר את בקרת רפלקס הבארו לאיזון לחץ הדם ולהעלות את השונות במהירות הדופק בנוסף לשיפור בתיפקוד האנדותל? שלישית, האם אימון תרגולי יכול להיות יעיל בטיפול בדיכאון? לבסוף, מה הם הדרכים הטובות ביותר לבדוק ולכלול תרגולים לשרירי הנשימה בתוכניות לפעילות גופנית לחולים עם מוגבלות בתנועה ומחסומים לתכניות תרגול מסורתיים?