מטרת העיבוד לאחר מעשה הנוכחי של מחקר SPRINT היתה לבדוק האם טיפול נמרץ לאיזון לחץ הדם בחולי יל"ד עם פרפור פרוזדורים יכול להשפיע על התוצאים ה – CV והקוגניטיביים. נכללו בעיבוד 778 (8.3%) חולי יל"ד עם פרפור פרוזדורים בבסיס מתוך 9,361 משתתפים תוך אקראיות ומתוכם עברו 695 (89.3%) לפחות מעקב אחד עם הערכה קוגניטיבית. נמצא שטיפול נמרץ לאיזון לחץ הדם הוריד בחולים עם מאפיינים דומים בשתי הקבוצות בצורה דומה ומובהקת את הסיכון היחסי לאירועים CV ללא כל קשר עם קיום של פרפור פרוזדורים. חולים עם פרפור פרוזדורים הראו ירידה אבסולוטית גדולה יותר ומובהקת במשלב התוצא ה – CV הראשוני (12.3 לעומת 5.6 ל – 1000 שנות אדם) עם טיפול נמרץ בהשוואה לאלו ללא פרפור פרוזדורים. מצד שני, טיפול נמרץ להורדת לחץ הדם העלה את הסיכון לדמנציה צפוייה בחולים עם פרפור פרוזדורים (יחס סיכון מובהק של 2.22) לעומת הורדת הסיכון בחולים ללא פרפור פרוזדורים (יחס סיכון מובהק של 0.75). לא נמצאה כל אינטראקציה מובהקת בין חולים עם פרפור פרוזדורים לבין טיפול נמרץ להורדת לחץ הדם לגבי הפרעה קוגניטיבית קלה.
Jiang C, Lai Y, Du X, et al. Effects of intensive blood pressure control on cardiovascular and cognitive outcomes in patients with atrial fibrillation:insights from the SPRINT trial
הערה
בעיבוד הנוכחי לאחר מעשה של מחקר SPRINT נבדק האם קיום של פרפור פרוזדורים ישנה את השפעות הטיפול הנמרץ לאיזון לחץ הדם ליעד סיסטולי נמוך מ – 120 ממ"כ לעומת יעד נמוך מ- 140 ממ"כ על התוצאים ה – CV והקוגניטיביים. החולים עם פרפור פרוזדורים היו מבוגרים יותר באופן כללי ויותר גברים ועם סיפור CV קודם, עם מחלת כליות כרונית או עם מדד פרמינגהם לסיכון ה – CV שווה או מעל 15%. הירידה האבסולוטית הגבוהה יותר בסיכון ה – CV נמצאה בהורדה נמרצת של לחץ הדם בחולים עם פרפור פרוזדורים למרות שהם נמצאים בסיכון גבוה יותר לאירועים CV. יל"ד מזוהה כגורם סיכון שניתן לטפל בו למניעת היארעות של דמנציה או הפרעה קוגניטיבית. מצד שני, לחץ סיסטולי נמוך בקשישים נקשר בהתקדמות גדולה יותר של ירידה קוגניטיבית. במחקר אוכלוסייה דווח שקיים קשר בצורת U בין לחץ סיסטולי או דיאסטולי והסיכון לדמנציה בחולי פרפור פרוזדורים בגיל הביניים עם סיכון נמוך ביותר באלו עם לחץ סיסטולי בין 120/129 ממ"כ ולחץ דיאסטלי בין 80 ל – 84. טיפול נמרץ במחקר הנוכחי להורדת לחץ הדם מתחת ל – 120 ממ"כ העלה את הסיכון לדמנציה בחולים עם פרפור פרוזדורים בעוד שיעד זה לא הוריד את הסיכון בחולים ללא פרפור פרוזדורים. החוקרים מציעים מספר הסברים אפשריים לממצאים אלו. ראשית, חולי פרפור פרוזדורים קשורים בירידת תפוקת הלב והזילוף במוח כך שהם פגיעים יותר ללחץ דם נמוך ואם הם סובלים גם מהיסטוריה של מחלה וסקולרית הסיכון לדמנציה וסקולרית הוא גדול יותר. הם סובלים גם יותר משונות מפעימה לפעימה שמעלה עוד יותר את הסיכון האפשרי לתת-זילוף ע"י טיפול נמרץ בלחץ הדם והשפעתו על התיפקוד הקוגניטיבי אלא שלא נמצאה אינטראקציה מובהקת בין הטיפול הנמרץ ופרפור פרוזדורים בסיכון להיפוטנסיה, לעילפון או לשבץ מוחי. במחקרים קליניים נמצא שאיזון נמרץ של לחץ הדם כנראה אינו מוריד את הזילוף המוחי. לממצאי מחקר זה יש להתייחס בזהירות בגלל מיעוט משתתפים ולכן השפעת הטיפול הנמרץ על דמנציה כולה להיות אקראית. טיפול בנוגדי קרישה פומיים נמצאה כקשורה בסיכון מופחת להפרעה קוגניטיבית בחולי פרפור פרוזדורים. המגבלה העיקרית של עיבוד זה הוא אי הכללת חולים עם התקפי פרפור פרוזדורים פרוקסיסמליים, שמדידות לחץ הדם בוצעו במרפאה ולא בבית בהם נמצא קשר חזק יותר עם פגיעה באברי מטרה. המחקר המתנהל עכשיו Cardiovascular Risk reduction in Atrial Fibrillation שמבוסס על מדידות לחץ דם בבית יוכל להבהיר יותר מהו לחץ הדם האופטימלי באוכלוסיית פרפור פרוזדורים.