מטרת העיבוד הרטרוספקטיבי שבוצע בסין היה לבדוק מהי השכיחות של יל"ד ממוסך שאינו מאוזן והקשר שלו עם התוצאים ה – CV והכלייתיים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם מטופלים בדיאליזה. המחקר בוצע בשנחאי מיולי 2012 ועד נובמבר 2020 עם מעקב חציוני של 39 חודשים. המשתתפים סווגו לאלו עם יל"ד מאוזן, יל"ד כרוני ויל"ד ממוסך שאינו מאוזן שחולק ליל"ד ממוסך שאינו מאוזן בדיד בלילה וליל"ד ממוסך שאינו מאוזן ביום ובלילה על פי מדידות במרפאה וב – ABPM. LVH אובחן באקו-לב. משלב התוצאים הכלייתיים כלל אי ספיקת כליות סופנית וירידה ב – eGFR מעל 50%. בקרב 675 חולים (425 – 63% גברים, בגיל ממוצע 50.8, ממוצע eGFR 61.6) בהם היו 124 (19.3%) עם יל"ד מאוזן, 244 (37.6%) עם יל"ד ממוסך שאינו מאוזן, 154 (63.1%) עם יל"ד ממוסך שאינו מאוזן ו – 280 (43.1%) עם יל"ד כרוני. מיל"ד בדיד ממוסך שאינו מאוזן ביום סבלו 2 (0.8%), 154 (63.1%) מיל"ד ממוסך בדיד שאינו מאוזן בלילה ו – 88 (36.1%) סבלו יל"ד ממוסך שאינו מאוזן ביום ובלילה. תוך מעקב חציוני (טווח בין רבעוני) של 39 (19-64) חודשים היו 130 אירועים במשלב הכליות כולל 97 אירועי אי ספיקת כליות סופנית. יל"ד ממוסך שאינו מאוזן ויל"ד כרוני היו קשורים עם LVH (יחס סיכון מובהק של 2.94) ומשלב התוצא הכלייתי (יחס סיכון מובהק של 4.12) בהשוואה ליל"ד מאוזן ולאחר תיקנון למגדר, פרוטאינוריה, eGFR, וגורמי סיכון אחרים בבסיס. הקשר בין יל"ד ממוסך שאינו מאוזן ביום ובלילה לאחר עיבוד רב-משתנים מתוקנן ובין LVH (יחס סיכון מובהק של 4.26%) והקשר בין יל"ד ממוסך בדיד שאינו מאוזן בלילה ובין משלב התוצא הכלייתי היה מובהק (יחס סיכון מובהק של 4.27).
Fu X, Ren H, Xie J, et al. Association of Nighttime Masked Uncontrolled Hypertension With Left Ventricular Hypertrophy and Kidney Function Among Patients With Chronic Kidney Disease Not Receiving Dialysis. JAMA Netw Open 2022;5:e2214460.
הערה
תוצאות מחקר זה שהוא ראשון מסוגו מניחות שיל"ד ממוסך שאינו מאוזן במיוחד בלילה שכיח בחולים עם מחלת כליות כרונית ללא דיאליזה שגם סובלים מיל"ד קשור עם LVH והתקדמות של מחלות כלייתיות. איזון לחץ הדם הלילי בהתאם להנחיות הקיימות (כולל 2017 AHA/ACC) אמור להיות חלק חשוב בטיפול ביל"ד היות וקיימות עדויות מובהקות לקשר בין יל"ד לילי ונזק לאברי מטרה שכוללים LVH, מדד אינטימה-מדיה בלתי תקין בעורק התרדמה, רמת eGFR נמוכה והפרשת חלבון בשתן. יל"ד ממוסך שאינו מאוזן אינו מתגלה במדידת לחץ דם במרפאה ולכן קיימת חשיבות גדולה לבצע בכל חולה יל"ד ניטור אמבולטורי במשך 24 שעות על מנת לחשוף גורם סיכון חשוב זה. יש לציין שמרבית חולי יל"ד ממוסך שאינו מאוזן סובלים מהפרעה בדידה של יל"ד ממוסך שאינו מאוזן ושליש מהם ממחלת כליות כרונית. במחקר הנוכחי נמצא שיל"ד ממוסך שאינו מאוזן הן בשלב 1 והן בשלב 2 היה קשור ב – LVH ועלייה בהידרדרות בתיפקודי הכליות. לצערנו אין עדיין מחקר אקראי שהניב תוצאות חיוביות מבחינת התוצאים ה – CV והכלייתיים. גם לתוצאות מחקר זה יש להתייחס בזהירות מהיותו רטרוספקטיבי. נושא הטיפול ביל"ד ממוסך שאינו מאוזן בעיקר בלילה מצריך מחקר פרוספקטיבי ומבוקר של עוקבה גדולה כדי לבדוק האם איזון לחץ הדם בחולי יל"ד ממוסך שאינו מאוזן יוריד את הסיכון ה – CV והכלייתי.