מטרת המחקר שבוצע בנורבגיה היתה לבדוק האם לחץ סיסטולי גבוה בשנות ה – 40 ישפיע על עיצוב מחדש של הפרוזדור השמאלי בגיל 60. נלקחו נתונים מאנשים שנולדו בשנת 1950 אשר נטלו חלק בתוכנית גיל ה-40 עם נתוני מחקר Akershus Cardiac Examination 1950. אוכלוסיית המחקר חולקה ל – 4 רבעוני הלחץ הסיסטולי בגילאי ה – 40 ועם פרוזדור שמאל מוגדל בשנות ה – 60 לחייהם. במחקר נכללו 2.591 אנשים, מתוכם היו 1,302 (50.3%) נשים וגיל ממוצע בתחילת התוכנית של 40.1. לחץ הדם הסיסטולי היה 128.1 והדיאסטולי 78.3 ממ"כ. הגיל הממוצע היה 64.0 שנים. שיעור האנשים עם הגדלה של הפרוזדור השמאלי עלה באופן מובהק בהתאם לרבעוני הלחץ הסיסטולי. הלחץ הסיסטולי היה קשור בפני עצמו עם נפח הפרוזדור השמאל ונפח זה בסוף הפעימה היה גדול יותר ב – 0.09 לכל עלייה של 1 ממ"כ בלחץ הסיסטולי.
Lyngbakken MN, Ariansen I, Røsjø H, et al. Impact of Blood Pressure in the Early 40s on Left Atrial Volumes in the Mid-60s: Data From the ACE 1950 Study. J Am Heart Assoc. 2022 May 27. Epub ahead of print.
הערה
נפח הפרוזדור השמאלי שנמדד באקו-לב הוא חזאי חזק לאירועים CV. במחקר הנוכחי נמצא שהלחץ הסיסטולי בגיל 40-43 היה קשור בשני המגדרים באופן עצמאי עם נפח הפרוזדור השמאלי בגיל 62-65 וקשר זה היה חזק בעיקר עם הנפח המרבי של הפרוזדור השמאלי. הקשר עם הלחץ הדיאסטולי היה חלש יותר עם הנפח ושלחץ הדם בגיל 40-43 לא היה קשור עם מקטע התרוקנות בגיל 62-65. מבחינה קלינית ממצא זה מניח שעלייה בלחץ הדם בגילאי ה – 40 המוקדמים יכולה לגרום לעיצוב מחדש של הפרוזדור השמאלי מאוחר יותר בחיים שיכול להיות רלבנטי להתפתחות פרפור הפרוזדורים ואי ספיקת לב. ההסבר הפיזיולוגי לממצא שנפח הפרוזדור השמאלי הוא חזאי לתוצא הקליני אינו ברור במלואו. באחד המחקרים באוכלוסייה הכללית נמצא שנפח הפרוזדור השמאלי המרביש הוא אינדקס לשטח הפנים של הגוף מאבד את היכולות הפרוגנוסטיות לתמותה מכל סיבה כאשר הוא מתוקנן לפרמטרים של הפרעה דיאסטולית. מחקר Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) הראה שהשפעת נפח הפרוזדור השמאלי המרבי כאינדקס לשטח הפנים של הגוף נובע מהצטברות של לחץ סיסטולי שהיה גם קשור בהיארעות של אי ספיקת הלב בעיקר באלו עם מקטע פליטה שמור. במחקר CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) עם מספר המשתתפים דומה למחקר הנוכחי היו ההשפעות מהצטברות לחצי הדם במשך 25 שנה על ההפרעות בתיפקוד הסיסטולי והדיאסטולי על יחס E/e′ מעל 15 תוך ציון שההשפעה הבולטת היתה של הלחץ הדיאסטולי. מצד שני, נפח הפרוזדור השמאלי המרבי כאינדקס לשטח הפנים של הגוף היה מושפע יותר מהלחץ הסיסטולי. התפתחות של יל"ד בגיל מוקדם יותר שנמצאה כקשורה בעלייה בתחלואה ותמותה CV במחקרים מנדיליאליים אקראיים תומכת בדעה זאת.