מטרת המטה-אנליזה היתה לבדוק את החוזק והכושר של תגובת המינון של אומגה-3 להורדת לחץ הדם. במטה-האנליזה נכללו מחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו לפני 7 למאי 2021 שכללו משתתפים מגיל 18 ומעלה ובדקו את הקשר בין חומצת השומן אומגה-3 (docosahexaenoic acid, eicosapentaenoic acid, או שניהם) ולחץ הדם. נכללו 71 מחקרים שכללו 4,973 משתתפים עם טיפול משולב של docosahexaenoic acid+eicosapentaenoic acid במינון של 2.8 גרם ליום (טווח בין רבעוני של 1.3 ל – 3.6 גרם ליום). נמצא קשר שאינו קווי בכולם או במרבית הקבוצות שנראה בעקומות בצורת J כתגובה למינון. נטילה אופטימלית להורדת לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי הושגה במינונים בינוניים בין 2 גרם ליום (הורדה סיסטולית מובהקת של 2.61 ממ"כ ודיאסטולי מובהקת של 1.64 ממ"כ) ו – 3 גרם (הורדה סיסטולית מובהקת של 2.61 ממ"כ ודיאסטולית מובהקת של 1.80 ממ"כ. בעיבודי תת-קבוצות נמצאו תגובות מינון חזקות יותר וכמעט קוויות בקרב אוכלוסיות על יל"ד, דיסליפידמיה ועל מבוגרים יותר.
Zhang X, Ritonja JA, Zhou N, Chen BE, Li X. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2022 Jun 7;11(11):e025071.
הערה
ממצאי מחקר זה הראו:
- נטילת 2-3 גרם ליום של שילוב EPA ו – DHA באומגה-3 מורידה את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי בצריכה ממוצעת של 2 גרם בהשוואה למבוגרים שאינם צורכים EPA ו – .DHA
- נראה שצריכה של יותר מ – 3 גרם ליום יכולה להוסיף תועלת למבוגרים עם יל"ד או עם דיסליפידמיה.
- מינון של 3 גרם של אומגה -3 מוריד את הלחץ הסיסטולי ב – 4.5 ממ"כ בממוצע בחולי יל"ד וכ – 2 ממ"כ בממוצע באלו ללא יל"ד.
- מינון של 5 גרם של אומגה-3 ליום מוריד את הלחץ הסיסטולי בממוצע או קרוב ל – 4 ממ"כ בחולי יל"ד ופחות מ – 1 ממ"כ באלו ללא יל"ד.
- הבדלים דומים נמצאו באלו עם דיסליפידמיה ובקרב אלו מעל גיל 45.
יש לציין שדג סלמון אטלנטי במשקל כ – 130 גרם מכיל 3 גרם אומגה-3 בערך (איני יודע כמה גרם מכיל סלמון שגדל בארץ בבריכות). במרבית המחקרים דווח על תוספות של שמן דגים מאשר 2 החומצות שמרכיבות אותו שנצרכו במזון. נראה שממצאי מטה-אנליזה זאת תומכלפ במינון שנמצא יעיל. יתרה מכך, נמצא קשר עם קבוצות עם יל"ד וללא יל"ד שמעלה את ההנחה שנטילת אומגה-3 יכולה לאזן את לחץ הדם אפילו לפני התפתחותו. כלומר, לנטילת אומגה-3 יש משמעות על הסיכון העתידי של שבץ מוחי, מחלת לב איסכמית ותמותה מכל סיבה. בעיבוד נמצא קשר תלוי-מינון כמעט קווי בין תת הקבוצות עם יל"ד, היפרליפידמיה ומשתתפים קשישים לעומת אוכלוסייה צעירה ובריאה יותר. ניתן לפרש שאין סף לתגובה להורדת לחץ הדם בעיקר בחולי יל"ד ואין כל הסבר מדוע רק בחולים אלו נמצא קשר קווי לעומת קשר שאינו קווי בקבוצות אחרות. המחברים מציעים שחומצות השומן הבלתי רוויות באומגה -3 פועלות דרך מסילות רבות שכוללות טריגליצרידים, דלקת ומהירות הדופק. בנוסף, יתכנו הבדלים במכניזם בזמינות הביולוגית והיעילות של חומצות השומן בצריכת אומגה-3 באוכלוסיות אלו. מעניין לראות מה יהיה הקשר בין מינונים גדולים יותר כמו מעל 7 גרם ליום לבין לחץ הדם. מגבלתיו של המחקר הם השוני בטכניקות למדידת לחץ הדם במקרים שנכללו ולא ברור האם נבדק מקור האומגה-3 ממזון או מתוספים.