מטרת המחקר הרב-מרכזי (אוסטרליה, ארה"ב וגרמניה) היתה להעריך את השפעת השונות בממוצע לחץ הדם על ההיארעות של נפילות מסוכנות וכמעט נפילות בקשישים שבריריים שמטופלים ביל"ד. הנתונים נלקחו ממחקר Aspirin in Reducing Events in the Elderly שכללו ממוצעי לחץ הדם (לחץ דיאסטולי + שליש של לחץ הפעימה) בבסיס ובשני הביקורים השנתיים הראשונים. נכללו 16,703 משתתפים בהם נרשמו 1,539 נפילות על פני 7.3 שנים. השונות הממוצעת בלחץ הדם נבדקה בקרב 14,818 משתתפים שסבלו מ – 974 נפילות על פני 4.1 שנים. כל הנפילות שנכללו היו רק בחולים שאושפזו. נמצא (לאחר תיקנון לגיל, מגדר, שבריריות, הלחץ הסיסטולי והדיאסטולי וערפלנים אפשריים) ששונות ארוכת-טווח בממוצעי לחץ הדם לא היתה קשורה בנפילות פרט לאלו שהיו שבריריים או כמעט שבריריים שטופלו תרופתית ביל"ד. כל עליה של 5 ממ"כ בשונות ארוכת-טווח בממוצע לחץ הדם העלה את הסיכון בקבוצה זאת באופן מובהק ב – 16%. טיפול יחיד בחסמי ביטא העלה את הסיכון לנפילות באופן מובהק ב – 19% בהשוואה לטיפול בחסמי תעלות הסידן.
Hussain SM, Ernst ME, Barker AL, et al. Variation in Mean Arterial Pressure Increases Falls Risk in Elderly Physically Frail and Prefrail Individuals Treated With Antihypertensive Medication. Hypertension. 2022 Jun 20. Epub ahead of print.
הערה
נפילות הן סיבות מובילות לפציעות, אישפוזים ותמותה בקשישים. הסיבות לנפילות בקשישים הן מורכבות ונובעות מגורמים כמו הפרעה בשמיעה, בראייה, בירידה קוגניטיבית, בתת -לחץ דם אורתוסטטי ובשבריריות. תוצאות מחקרים על הקשר בין לחץ הדם לנפילות היו בלתי עקביות ובמספר מחקרים אקראיים ומבוקרים ומחקרי עוקבה לא נמצאה עלייה בסיכון עם ערכי הלחץ הסיסטולי או הדיאסטולי. בסקירה סיסטמית שפורסמה לאחרונה לא נמצא ששימוש בתרופות נגד יל"ד גורם לנפילות. מצד שני, במחקרים מבוססי – אוכלוסיות בקשישים דווח שתרופות נגד יל"ד קשורות בסיכון לנפילות ושברים. הסיבה להשפעת השונות על ממצאים אלו אינה ברורה. ממוצע לחץ הדם הוא פרמטר שקשור הכי קרוב לזילוף הדם במוח ובמחקר הנוכחי נמצא שעלייה ברמת השונות שלו היא חזאית לעלייה בסיכון לנפילות רציניות שדורשות אישפוז בקשישים רק באלו שהם שבריריים או כמעט שבריריים ושמטופלים עם תרופות ליל"ד. גברים נמצאים בסיכון גדול יותר לנפילות מאשר נשים ובדומה לממצאים קודמים לא נמצא שממוצעי לחץ הדם בפני עצמם אינם קשורים בסיכון מוגבר לנפילות. הממצא שטיפול בחסמי ביטא כתרופה יחידה מעלה את הסיכון לנפילות בהשוואה לחסמי תעלות הסידן היה בלתי עקבי במספר מחקרים ונמצא שתרופות אלו קשורות בשונות גדולה יותר בממוצע לחץ הדם ותת-לחץ אורטוסטטי מאשר תרופות אחרות כנראה כתוצאה מהדופק הנמוך והקושי לייצב את העלייה ברפלקס במהירות הדופק לתפוקת הלב בעמידה. לתוצאות מחקר זה יש מגבלות רבות כולל ביצוע העיבוד לאחר מעשה, לחץ הדם נמדד רק במרפאה, לא נבדקה הדבקות בנטילת התרופות, לא נבדק אורטוסטזיס ולא נפילות שאינן דורשות אישפוז. מכל מקום, עלינו לדעת שהסיכון לנפילות מצריך בדיקת סוגי התרופות, היענות החולים ושקילת מינון או הפסקת הטיפול בחולי יל"ד שבריריים.