מטרת המחקר שבוצע במספר מרכזי מחקר בארה"ב היתה לבדוק האם שונות בלחץ הדם קשורה בירידה בפעילות הצרברו-וסקולרית שיכולה לייצג סמנים מוקדמים להפרעה צרברו-וסקולרית שמבשרים פגיעה מוחית וסקולרית. במחקר הנוכחי נחקרה השונות בלחץ הדם והתגובה הצרברו-וסקולרית במדגם של 41 קשישים (גיל ממוצע 69.6) שחיים בקהילה ללא היסטוריה של דמנציה או שבץ מוחי. שונות קצרת-טווח אובחנה ממדידות רציפות של לחץ הדם תוך 5 דקות מנוחה ואחריהם ע"י תגובה צרברו-וסקולרית במשך 5 דקות ע"י ביצוע היפוקפמיה והיפרקפניה לסירוגין. תגובה מוחית וסקולרית כומתה ע"י שיעור השינויים בזילוף המוחי במכשיר שמודד את רמת ה – CO2 בשני המצבים. עלייה בשונות הלחץ דם הסיסטולי היתה קשורה בתגובת מובהקת של כל המוח בזמן ההיפוקפניה ובזמן ההיפרקפניה ללא קשר עם רמות ממוצעות של לחץ הדם.
Sible IJ, Jang JY, Dutt S, et al. Older Adults With Higher Blood Pressure Variability Exhibit Cerebrovascular Reactivity Deficits. Am J Hypertens. 2023 Jan 1;36(1):63-68.
הערה
לחץ הדם מתנדנד עם הזמן בגלל אינטראקציה הדדית בין גירויים חיצוניים ופנימיים ומנגנוני ויסות. שונות מוגזמת ברמות לחץ הדם מזיקה במיוחד לאיברים עם זרימת דם מהירה כמו המוח. לציון, שונות גדולה קשורה באופן מובהק בסיכון גבוה לשבץ מוחי ובחיזוי השבץ ללא קשר ללחץ הדם הממוצע. בנוסף, שונות גדולה קשורה באופן מובהק עם נזק בחומר הלבן, בדימומי מיקרו במוח ובאטרופיה מוחית ויכולה להעלות את הסיכון להפרעה קוגניטיבית ולדמנציה. מנגנונים שונים יכולים להסביר את הקשר בין שונות ושינויים במבנה ותיפקוד המוח. מאמץ גזירה על קיר כלי הדם בגלל לחץ דם גבוה ושונות גדולה מאד יכולים לגרום לפגיעה באנדותל, להפרעה בתיפקוד השריר החלק בכלי הדם, לנזק מיקרו-וסקולרי ולעיצוב מחדש של העורקים. נוקשות הקיר העורקי שעולה עם חוסר איזון של הזרימה במוח. ירידה בתגובה הצרברו-וסקולרית וסטייה ימינה של עקומת האיזון המוחי של המוח נצפית לרוב בקשישים עם יל"ד . תגובה מוחית וסקולרית מייצגת את היכולת של העורקיות המוחיות להתרחב בתגובה לגירוי מרחיב כדי לתחזק זרימת דם מספקת. ירידה בתגובה הואזומוטורית המוחית בהיעדר היצרות עורקית גדולה, יכולה לשמש כסמן מחליף של העלייה בנוקשות בקירות העורקיות. נוקשות עורקית יכולה לעכב את ההרחבה או ההיצרות של כלי הדם ולהסדיר את התגובה הואזומוטורית לוויסות זרימת הדם במוח. בנוסף, שונות בלחץ הדם יכולה לעכב יצירת NO ולהשפיע על תיפקוד היחידה הניאו-וסקולרית. ההפרעה לסינטזה תלויית-אנדותל של חומרים מכווצים או מרחיבים יכולה להשפיע הלאה על תחזוקה יציבה של לחץ דם ושיחרור הנירו-וסקולרי וצמצום המלאי הצרברו-וסקולרי יכולה לגרום למוח להיות יותר פגיע, ולירידה קוגניטיבית. המשמעות הקלינית היא 1. רישום וניטור ערכי לחץ דם בפרקטיקה היום יומית. 2. לספק הגדרות סטנדרטיות ומדידות של השונות בלחץ הדם כדי לעבד תנודות קצרות וארוכות-טווח בלחץ הדם והשפעתן המזיקות. 3. התמקדות על ההשפעות של סוגי תרופות נגד יל"ד על שונות אישית של רמות לחץ הדם.