מטרת העיבוד הגרמני- סיני הפרוספקטיבי היתה לבדוק את יכולת מהירות גל הפעימה המוערכת לחזות תמותה מכל סיבה ואת סיבת התמותה בקבוצה מקרב אוכלוסייה עם יל"ד. נכללה עוקבה פרוספקטיבית. החוקרים השתמשו בנתונים של 14,044 מבוגרים (בגיל 18 ומעלה) מה – National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) משנת 1999 עד 2014 ובמעקב אחרי עוקבה זאת עד דצמבר 2019. הגיל הממוצע המשוקלל של המשתתפים שנכללו היה 54.79 ו – 49.42% היו גברים. תוך מעקב חציוני של 11 שנים היו 3,795 מקרי תמותה. לאחר עיבוד רגרסיבי מתוקנן נמצא שכל עלייה של 1 מטר/שניה של מהירות גל הפעימה היתה קשורה באופן מובהק בעליית הסיכון של 56% (יחס סיכון 1.61) לתמותה מכל סיבה. כל עלייה של 1 מ/ש של מהירות גל הפעימה הסתיימה בעלייה בסיכון לתותה ממחלה CV, צרברו-וסקולרית, מחלת ריאות, מחלת אלצהיימר, תאונות, סרטן, שפעת ודלקת ריאות ב – 60, 70, 47, 118, 73,41 ו- 103% בהתאמה. למהירות גל הפעימה המוערכת היה ערך חיזוי מוצק לקשר חיובי ל -5 ו- 10 תמותה מכל סיבה באוכלוסייה היפרטנסיבית בשטח מתחת לעקומה של 0.749 ו – 0.741 בהתאמה.
Cheng W, Xu W, Luan S, et al. Predictive value of estimated pulse wave velocity with all-cause and cause-specific mortality in the hypertensive population: the National Health and Nutrition Examination Surveys 1999-2014. J Hypertens. 2023 May 24. Epub ahead of print.
הערה
מהירות גל הפעימה היא סטנדרט הזהב למדידת נוקשות העורקים. במחקרים נמצאה קורלציה בין מהירות גל הפעימה המוערכת לבין סמנים של הזדקנות וסקולרית, כולל עובי עורק התרדמה., נוקשות עורק זה ומדד האוגמנטצית ההרחבה. מהירות גל הפעימה מספקת ערך חיזוי מוצק כ"שומר השער" לתמותה מכל סיבה בעוקבות שונות. במחקר הנוכחי נמצא שהסיכון לתמותה מכל סיבה בחולי יל"ד מוגברת ב – 53% עם כל עלייה של 1 מטר/שניה במהירות גל הפעימה. גם לאחר תיקנון ללחץ הסיסטולי והדיאסטולי וגם כל הערפלנים הסיכון לתמותה מכל סיבה עולה ב – 63% ו – 56% בהתאמה, ממצא שמצביע שההשפעה של מהירות גל פעימה גבוהה יותר על התמותה מכל סיבה אינה תלוייה בלחץ הדם אלא גם מערפלנים אחרים. גיל מתקדם הוא גורם יסודי בהזדקנות האנושית. נוקשות העורקים מתפתחת עם השנים ומשפיעה ישירות על לחץ הדם ועל לחץ הפעימה. בנוסף לתמותה מכל סיבה מהירות גל הפעימה נצפתה כשייכת קרוב לתותה CV ומוחית. באחד המחקרים נמצאה עלייה של 4 מ/ש היתה קשורה בסיכון מוגבר יותר ב – 72% לסיכון לתמותה משבץ מוחי. פרט לתמותה הלבבית והמוחית עלייה המהירות גל הפעימה קשורה בתמותה ממחלות ואירועים אחרים. ממצאים אלו תומכים שנוקשות העורקים מעורבת בפתופיזיולוגיה של תמותה ומניעה את תחילתה. מצד שני, במחקר הנוכחי לא נמצא קשר בלתי תלוי עם תמותה ממחלות כליות וסוכרת. בדרך כלל הכליות הם אבר מטרה לנזק של יל"ד. למרות זאת התמותה ממחלות כליות יכולה להיות מושפעות מגורמים אחרים כמו למשל מדרגת אי הספיקה, ממחלת לב, מגיל מתקדם, מסוכרת וכו'. לכן, מהירות גדולה של לחץ הפעימה ביחד עם גורמים אחרים יכולה עדיין להשפיע באופן בלתי ישיר על הסיכון. יש לציין שהחוקרים מצאו ששיטת מהירות גל הפעימה מניבה תוצאות טובות יותר מאשר מדד הסיכון לתמותה ה- CV של פרמינגהם לחיזוי התמותה ל – 5 ו -ול – 10 שנים.