מטרת המטה אנליזה שבוצעה ע"י חוקרים מסין היתה לזהות את היעדים האופטימליים לאיזון הלחץ הסיסטולי ע"י טיפול נמרץ להורדתו בחולי סוכרת מסוג 2. החומר שנבדק היה של מחקרים אקראיים ומבוקרים פלצבו שעסקו בשאלה זאת עד לסוף אוגוסט 2022. מדידות לחץ הדם חולקו לקטיגוריות של 5 ממ"כ והקשר עם התוצאים הקליניים לאחר תיקנון לגורמי הסיכון בבסיס ובזמן ההתערבות אותרו 30 מחקרים שכללו 59,934 חולים עם סוכרת מסוג 2. ממוצע טווח הלחץ הסיסטולי שהושג היה מ – 117 ועד 144 ממ"כ בקרב הקבוצות שטופלו. נמצאו 7,799 אירועים CV ו – 4,130 מקרי תמותה. הסיכון הנמוך ביותר לאירועים ה – CV ה"גדולים" נמצא בחולים שהלחץ הסיסטולי הושג ברמות של 120 עד 124 ממ"כ עם יחס סיכון מובהק של 0.73, בהשוואה ל – 130 עד 134 ממ"כ עם יחס סיכון מובהק של 0.60 ובהשוואה ללחץ 140 עד 144 ממ"כ עם יחס סיכון מובהק של 0.41 בהשוואה ללחץ סיסטולי שווה או מעל 150 ממ"כ. ממצאים דומים נמצאו גם למרכיבי מחלות CV כולל שבץ מוחי, אוטם שריר הלב, אי ספיקת לב ותמותה CV. תמותה מכל סיבה היתה מופחתת בהשגת לחץ סיסטולי מתחת ל – 140 ממ"כ אבל הורדה נוספת לא הראתה כל תועלת.
Yang Q, Zheng R, Wang S, et al. Systolic Blood Pressure Control Targets to Prevent Major Cardiovascular Events and Mortality in Patients With Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Hypertension. 2023 Jun 1. Epub ahead of print.
הערה
הממצא העיקרי של המטה-אנליזה הוא שאיזון לחץ הדם הסיסטולי לרמה נמוכה מ – 130 ממ"כ היה קשור עם ירידה בסיכון לאירועים ה – CV הגדולים בחולי סוכרת מסוג 2. הגישה של מטה-אנליזה ברשת תקשורת העיבוד הנוכחי בניגוד לגישות הקודמות אפשר לזהות יחסי הסיכון בכל ההשוואות האפשריות בין הרמות השונות של הלחץ הסיסטולי שהושג וגם למצוא ראיות ישירות ובלתי ישירות. בשונה ממצאי מטה-אנליזות קודמות נמצא בעיבוד זה שהסיכון הנמוך ביותר לאירועם CV גדולים נמצא באיזון הלחץ סיסטולי בין 120 ל – 124 ממ"כ. לכן, יש לשקול להמליץ על הורדת הלחץ הסיסטולי לערכים אלו בחולי סוכרת מסוג 2. מעניין שהקשר בין שבץ מוחי עם רמות לחץ הדם היה קווי והסיכון הנמוך היותר להיארעות היה בין 120-124 ממ"ק אבל הורדת נוספת מתחת ל – 120 ממ"כ לא הורידה יותר את הסיכון. מחקרי ACCORD ו – SANDS תרמו להשגת לחץ סיסטולי מתחת ל – 120 ממ"כ ומחקר J-DOIT3 הראה ירידה גדולה בסיכון לשבץ מוחי שהושג בין 125 ל – 129 ממ"כ שהיה מובהק. לא נמצאו כל תופעות לוואי גם בהורדת הלחץ הסיסטולי מתחת ל – 140 ממ"כ למניעת תמותה מכל סיבה. מחקר ACCORD היה ביחיד שתרם להשוואה הישירה בין לחץ סיסטולי נמוך מ – 120 צממ"כ לעומת 130-134 ממ"כ ברשת התקשורת של תמותה מכל סיבה. במחקר ACCORD היתה אפשדרות לפעילות גומלין בין הגלוקוזה ואיזון לחץ הדם ושימוש בנתונים מוגבלים לקבוצת האיזון הסטנדרטי הגליקמי הראה סיכון נמוך יותר לתמותה בהורדה נוספת של הלחץ הסיסטולי מתחת ל – 140 ממ"כ. בשלב הנוכחי לא נמצא שהורדה להשגת רמות של הלחץ הסיסטולי היו קשורות בסיכון מוגבר לתופעות לוואי בצורה תלויית-מינון. יש לאמץ שיתוף להחלטות בין הקלינאים והחולים לשקילת היתרונות והחסרונות של רמות לחץ דם נמוכות. יתרה מכך, שימוש בעיבודי רגישות והוצאת מחקרים בהם סובלים מעל 5% מהחולים מאי ספיקת לב או מחלות כליות שקיימות או היו בעבר נחוצים וקריטיים לטיפול להורדת לחץ הדם.