מטרת המחקר הרטרוספקטיבי שבוצע ע"י מספר מרכזים רפואיים בארץ היתה לבדוק האם יל"ד בצעירים בגיל 16-19 קשור בסיכון לשבץ מוחי. הצעירים נבדקו לפני התגייסותם לשירות חובה לצה"ל בשנים 1985 עד 2013. התוצא הראשוני היה השכיחות של אירוע מוחי איסכמי או דימומי כפי שנמצא בנתוני השבץ הלאומי. הוצאו מהעיבוד לרגישות אלו עם סוכרת ואבחנת סוכרת תוך המעקב. במדגם הראשון במחקר נכללו 1,900,384 מתבגרים (58% גברים, בגיל ממוצע 17.3 שנים). נמצא ש – 1,474 (0.08%) סבלו מהיארעות של שבץ מוחי, מהם 1,236 (84% איסכמי בגיל חציוני של 43 (טווח רבעוני של 38 עד 47). מהם, 18 (0.35%) אירעו בקרב 5,221 עם היסטוריה של יל"ד בבגרות עם יחס סיכון מובהק של 2.4 להיארעות של שבץ מוחי לאחר תיקנון ל – BMI וגורמים סוציו-דמוגרפיים. תיקנון נוסף למצב הסוכרת הראה יחס סיכון מובהק של 2.1. תוצאות דומות נמצאו כאשר התוצא היה שבץ מוחי איסכמי עם יחס סיכון מובהק של 2.0, עיבודי רגישות לשבץ מוחי כולל ושבץ מוחי איסכמי בלבד הראו ממצאים עקביים.
Fishman B, Bardugo A, Zloof Y, et al. Adolescent Hypertension Is Associated With Stroke in Young Adulthood: A Nationwide Cohort of 1.9 Million Adolescents. Stroke. 2023 Jun;54(6):1531-1537.
הערה
יל"ד בבגרות נחשב כסיבה המובילה לשבץ מוחי בכל הגילים ובמיוחד בקרב צעירים. לעומת זאת, מעט מאד נתונים קיימים על תפקיד יל"ד בבגרות כגורם סיכון לשבץ מוחי בעתיד כאשר מרבית המחקרים עסקו בקשר בין יל"ד בבגרות לתמותה משבץ מוחי. במחקר זה לעומת האחרים השתמשו החוקרים בהגדרות מחמירות יותר של יל"ד בבגרות וכללו גם נשים ואיפשרו למצוא שבץ מוחי במיוחד בגיל הצעיר יותר. השמנה בבגרות היא גורם סיכון משמעותי ליל"ד בבגרות גם ללא יל"ד וסוכרת ובתצפית הנוכחי נשאר הסיכון לשבץ מוחי מעל פי 2 גם לאחר תיקנון להשמנה ולסוכרת אם כי אינו יכול לקבוע סיבתיות שיל"ד גורם לשבץ מוחי. הנחת החוקרים היתה שביל"ד בבגרות קיימות השפעות מטבוליות קודמות כמו מחלת כליות מוקדמת או אי ספיקת כליות סופנית וסוכרת מסוג 2 וכן ע"י נזק אנדותליאלי שנגרם ע"י יל"ד. הנחת החוקרים היתה שנזק נוירולוגי קודם של יל"ד בבגרות המאוחרת מתבטא בשבץ מוחי בבגרות. גם שבץ מוחי בבגרות גורם לנזק במובן של אירועים חוזרים, נכות ותמותה. קיימת עלייה במקרי שבץ מוחי בבגרות לעומת ירידה בשכיחות שלו בגיל המתקדם. הצעתם של החוקרים היא שקיימת אפשרות לתועלת בביצוע סקר מוקדם לגילוי יל"ד והטיפול בו.