מטרת העיבוד המשני במחקר SPRINT היתה לבדוק תוצאים קליניים ובטיחותיים בטיפול נמרץ לאיזון לחץ הדם (סיסטולי נמוך מ – 120 ממ"כ) לעומת איזון בטיפול רגיל (נמוך מ – 140 ממ"כ) בחולי יל"ד עם מדד סרקופניה חיובי בהשוואה לאלו ללא סרקופניה. סרקפניה הוגדרה תוך שימוש בתחליף של הרובד התיכוני תלוי – מגדר של מדד הסרקופניה (קראטינין/ציסטטין כפול 100) לדלדול שרירי של מהירות הליכה שווה או מעל 0.8 מטר/מטר/דקה לחולשה שרירית. התוצא כלל אירועים CV, תמותה מכל סיבה ותופעות לוואי רציניות.
מתוך 2,571 משתתפים עם מדד סרקופניה ומהירות הליכה היו נתונים (בגיל שווה או מעל 75) של 502 (19.5%) שתאמו לקריטריונים של סרקופניה, שהיתה קשורה בסיכונים גדולים יותר לאירועים CV (יחס סיכון מתוקנן ומובהק של 1.49) ותמותה מכל סיבה (יחס סיכון מתוקנן ומובהק של 1.46). טיפול נמרץ של לחץ הדם (לעומת רגיל) בקרב 2,571 משתתפי SPRINT עם מדד סרקופניה ומהירות הליכה שהגיעו לאיזון היה הסיכון לאירועים CV (היה יחס סיכון מתוקנן ומובהק של 0.57) ללא כל עלייה בתופעות לוואי רציניות.
ירידה דומה בסיכון נמצאה גם לתמותה מכל סיבה בחולים עם סרקופניה (יחס סיכון מתוקנן ולא מובהק של 0.66), אבל ההשפעה היתה מובהקת רק בחולים ללא מחלת כליות כרונית.
Mirzai S, Persits I, Kazibwe R, et al. Relationship Between Sarcopenia and Intensive Blood Pressure Control Efficacy and Safety: A Secondary Analysis of SPRINT. Hypertension. 2024 Aug;81(8):e77-e87.
הערה
המחקר מביא ראיות שטיפול נמרץ לאיזון לחץ הדם הוא בטוח עם גישה יעילה להורדת אירועים CV בחולים קשישים עם סרקופניה. ההנחיות האירופיות והאסיאניות מגדירות סרקופניה שמבוססת על מסת שרירי השלד ביחד עם חולשה או איטיות. מצד שני, הערכת הכמות והאיכות של השריר היא מורכבת יותר היות והיא תלויה לעתים קרובות בטכנולוגיית ההדמיה. לכן, שימוש בתחליפים כמו סמנים ביולוגיים בנסיוב מתאימים לסקר ואבחנה של סרקופניה כמו במחקר הנוכחי. מעניין, מחלת כליות כרונית והשמנה יכולים באופן אינטואיטיבי להשפיע על התוצאות כפי שדווח בספרות. בעיבוד הנוכחי לא נמצא כל שינוי ע"י מחלת הכליות הכרונית או ההשמנה פרט להורדת התמותה באיזון נמרץ של לחץ הדם בחולים עם סרקופניה ומחלת כליות כרונית כנראה בגלל השפעת של התיפקוד הכלייתי על יעילות ההתערבות או בחישוב מדוייק של הסרקופניה. במחקר הנוכחי נמצא שסרקופניה ויל"ד הם עצמאיים במידה רבה כקשורים עם מחלה CV, ממצא שמצביע על החשיבות של איזון שני מרכיבים אלו. הטיפול בסרקופניה הוא תזונתי ופעילות גופנית. הממצא במחקר הנוכחי תואם לעיבוד הקודם של SPRINT על שבריריות שהראה שאיזון נמרץ של לחץ הדם משפר באופן מובהק בחולי סרקופניה ללא עלייה בתופעות לוואי. מגבלתו העיקרית של מחקר זה שאינו יכול להוכיח סיבתיות שטיפול נמרץ לאיזון יל"ד מוריד את הסיכון לאירועים CV בחולי סרקופניה.