מטרת המחקר האוסטרלי היתה למצוא קשר בין עומס מצטבר של לחץ דם עם דמנציה, ירידה קוגניטיבית, תמותה מכל סיבה ותמותה CV בקשישים וגם לבדוק האם ישיבה או עמידה קשורים בתוצאים אלו. נכללו 1,037 משתתפים מהקהילה בגיל 70-90 משנת 2005-2007 ומעקב עד 2021. העומס המצטבר הסיסטולי חושב כערך שווה או מעל 140 ממ"כ ועומס הדיאסטולי ועומס הלחץ הפעימתי (PP) חושב לסף 90 ו – 60 ממ"כ. מתוך 527 משתתפים עם נתונים בישיבה ובעמידה (47.7% גברים בגיל חציוני של 77) פיתחו 152 (28.8%) משתתפים דמנציה תוך מעקב ממוצע של 10.5 שנים. עומס לחץ דם מצטבר גדול יותר היה קשור באופן מובהק בסיכון גדול יותר לתמותה מכל סיבה ועומס מצטבר סיסטולי היה קשור באופן מובהק בסיכון גדול יותר לתמותה CV. הקשר בין העומס המצטבר עם דמנציה וירידה קוגניטיבית איבד את המובהקות הסטטיסטית לאחר תקנון לגיל. לא נמצאו הבדלים בין ישיבה לעמידה לגבי עומס לחץ הדם.
Xu X, Catts VS, Harris K, et al. The contribution of cumulative blood pressure load to dementia, cognitive function and mortality in older adults. J Hypertens. 2024 Jul 12.. Epub ahead of print.
הערה
תוצאות המחקר הנוכחי מראות שחשיפה ארוכת-טווח לעומס לחץ הפעימה היתה קשורה עם סיכון גבוה לתמותה מכל סיבה וחשיפה ארוכת-טווח לעומס סיסטולי מוגבר היתה קשורה בתמותה CV. לא עומס סיסטולי ולא דיאסטולי היו קשורים בדמנציה לאחר תקנון לגיל, ממצא -שמאשר את הידוע שגיל הוא גורם סיכון מובהק לדמנציה וקוגניציה. גם ההתייחסות להשפעת הישיבה והעמידה כדי לשלול היפוטנסיה תנוחתית ששכיחה מאד בקשישים לא הראתה כל קשר. הקשר הסבוך בין לחץ דם לדמנציה ולתיפקוד קוגניטיבי נחקר הרבה כאשר לפעמים הניב תוצאות סותרות. במחקר הנוכחי נמצא קשר בין ממוצע לחץ הדם עם דמנציה וקוגניציה. מחקרים רבים מניחים שלחץ דם מוגבר תוך גיל הביניים יותר מאשר בגיל מאוחר יותר הוא גורם סיכון גדול יותר להפרעה קוגניטיבית בחיים המאוחרים. מצד שני, מספר ראיות מניחות שלחץ דם נמוך בגיל הביניים הוא חזאי לדמנציה בחיים המאוחרים כנראה בגלל ירידה בזרימת הדם למוח. עלייה מתקדמת של לחץ הדם עם הגיל, בעיקר הלחץ הסיסטולי בגלל נוקשות אאורטלית גורמת גם ללחץ דיאסטולי נמוך ומעלה את לחץ הפעימה. באופן תיאורטי, לחץ פעימה מייצג לחץ חזק יותר ועלייה בלחץ הסיסטולי שמזיק למיני-צירקולציה במוח. עלייה בלחץ הפעימה יכולה ליצור הפרעה במחסום דם-מוח וכתוצאה להפרעות נוירולוגיות שמוליכות לדמנציה. היות המחקר תצפיתי אינו מאפשר סיבתיות להשפעת העומס המצטבר של לחץ הדם לפחות על התמותה הכללית והתמותה ה – CV.