מטרת המחקר האוסטרלי-סינגפורי היתה לבדוק האם שינה בלתי סדירה שקשורה בדום נשימה חסימתי בשינה מעלה את לחץ הדם בחולי יל"ד. נכללו 502 מבוגרים (גיל ממוצע 57 מהם 60% נשים) ממחקר Raine שלא היו עובדי ערב או לילה שנבדקו לדום שינה חסימתי בשינה (ע"י פוליסומנוגרפיה, מדד אפניאה- היפופניאה עם 15 או יותר אירועים), יל"ד (לפי אבחנת הרופא או לחץ סיסטולי שווה או מעל 140 ממ"כ ודיאסטולי שווה או מעל 90 ממ"כ) והשינה (ע"י אקטיגרפיה במשך 5 או יותר לילות). משתנים מסבירים כללו גיל, מגדר, BMI, אקטיגרפיה של משך השינה, נדודי שינה, דיכאון, פעילות, צריכת אלכוהול, עישון ותרופות נגד יל"ד משתתפים עם שינה בלתי סדירה קלה בהשוואה לאלו עם שינה סדירה היו בסיכון מוגבר ומובהק (של 1.97) ואלו עם שינה בלתי סדירה קשה בסיכון מוגבר ומובהק (של 2.06) לסבול מדום שינה חסימתי בשינה. אלו עם דום נשימה חסימתי בשינה ואי סדירות חמורה בשינה בהשוואה לאלו עם דום נשימה חסימתי בשינה ושינה רגילה היו בסיכון הגבוה ביותר ומובהק של 2.34 לסבול מיל"ד בעוד שאלו עם דום נשימה חסימתי בשינה עם שינה תקינה או אי סדירה בצורה קלה לא היו בסיכון מוגבר.
Sansom K, Reynolds A, Windred D, et al. The interrelationships between sleep regularity, obstructive sleep apnea and hypertension in a middle-aged community population. Sleep. 2024 Jan 5. Epub ahead of print.
הערה
המחקר הנוכחי הוא הראשון שעסק בקשר בין מדד השינה הסדירה ודום נשימה חסימתי בשינה והקשר שלהם עם יל"ד באוכלוסייה בגיל הביניים. הממצאים העיקריים היו 1. קיים קשר בין דום נשימה חסימתי בשינה ומאפייני שינה בלתי סדירה ו – 2. משתתפים עם דום נשימה חסימתי בשינה ביחד עם מאפייני שינה בלתי סדירה חמורה נמצאים בסיכון מובהק והכי גבוה לשכיחות של יל"ד יחסית לאלו עם מאפייני שינה סדירים וללא דום נשימה חסימתי בשינה. נמצאה גם אינטראקציה מובהקת בין שינה בלתי סדירה חמורה על השכיחות של יל"ד. ממצאים אלו מניחים ששינה בלתי סדירה כפי שנבדקה ע"י מדד השינה הסדירה יכולה להיות מווסתת חשובה של הקשר המוכר בין דום נשימה חסימתי בשינה ויל"ד. בנוסף נמצא גם שיעור גדול של מעשנים, צרכני אלכוהול, עם הליכה מאוחרת לשינה ודיווח עצמי על הפרעות קשות בשינה. ממצאים אלו מניחים שירידה בסדירות השינה יכולה להיות קשורה בבעיות סוציו-כלכליות והתנהגויות עם תוצאי בריאות שליליים. המנגנון שקשור בעליית הסיכון ליל"ד בקרב אנשים עם שינה בלתי סדירה ודום נשימה חסימתי בשינה אינו ברור. במחקרים נמצא שאלו עם שינה בלתי סדירה בעיקר עובדי משמרות סובלים מהיערכות כושלת של היממה ועם נטייה מוקדמת כמו לעלייה בלחץ הדם ולאירועים CV. העלייה בלחץ הדם במקרים אלו נגרמת בעיקר בגלל אי סדירות באיזון האוטונומי. המגרעת העיקרית של מחקר זה שלא ניתן לקבוע סיבתיות.