מטרת המחקר במסגרת Finn-Home Study שבוצע בפינלנד היתה למצוא קשר בין הלחץ בעבודה, הדרישות בעבודה והשליטה בעבודה לבין שונות בלחץ הדם מיום ליום. לחץ הדם נמדד במשך 7 ימים פעמיים בבוקר ופעמיים בערב בבית ב – 754 בעובדים קבועים (גיל ממוצע 50.9, 51% נשים). לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי חושב לכל יום. גורמים נפשיים-חברתיים שקשורים בעבודה נמדדו בתסקיר. ירידה בלחץ הסיסטולי והדיאסטולי נמצאה בעובדים בסוף השבוע לעומת לחץ הדם במשך ימי השבוע באלו עם מאמץ עבודה גדול (ירידה מובהקת של 1.8/1.7 ממ"כ) בהשוואה לאלו עם מאמץ עבודה נמוך. גם עובדים עם דרישות גבוהות בעבודה הראו ירידה בלחץ הדם מימי השבוע לסוף השבוע (ירידה מובהקת 1.4/1.3 ממ"כ) בהשוואה לאלו דרישות עבודה נמוכות). לא נמצא כל הבדל בלחץ הדם באלו עם שליטה בעבודה.
Karelius S, Pentti J, Juhanoja E, et al. Association of work-related psychosocial factors and day-to-day home blood pressure variation: the Finn-Home study. J Hypertens. 2024 Feb 1;42(2):337-343.
הערה
במחקר הנוכחי בו נבדק הקשר בין גורמים נפשיים-חברתיים לבין שינויים בלחץ הדם בימי עבודה נמצא שלחץ הדם בימי סוף השבוע הוא נמוך יותר בקרב עובדים עבודה שדורשת מאמץ גדול עם דרישות עבודה גדולות בהשוואה ללחץ הדם בימי העבודה במשך השבוע באלו עם מאמץ ודרישות בעבודה נמוכות. אחד מהממצאים העיקרים במחקר הנוכחי הוא שהקשר בין ההיבטים הפסיכו-חברתיים נגרם בעיקר ע"י ערכי לחץ הדם בבוקר. אחד ההסברים לממצא זה הוא שמדידות לחץ הדם בבוקר נערכו כאשר העובדים נחפזו לעבודה ולכן לחץ הדם עלה. בניגוד לכך, לא נמצא הבדל בלחצי הדם בערב בין ימי העבודה לימי סוף השבוע. קיימת אפשרות שגם הפרעות בשינה ודום נשימה חסימתי בשינה תרמו לערכים הגבוהים של לחץ הדם בבוקר ולשונות גדולה יותר כפי שנמצא במחקרים קודמים. חסרונו של המחקר הוא שלא ידוע אם כל העובדים עבדו במשך ימות השבוע ולא נערך כל מיון לסוגי העבודות שדרשו מאמץ גדול או עם דרישות גדולות בעבודה.