מטרת המטה-אנליזה שבוצעה ע"י חוקרים מסין היתה לבדוק האם חולי COVID-19 שסובלים מיל"ד נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה באישפוז, לקבלה לטיפול נמרץ ואיוורור חודרי תוך חיפוש סיסטמתי ב – PubMed. נכללו 18 מחקרים שכללו 13,293 מ- 25 לינואר 2020 ועד 20 לאפריל 2020. נבדק הקשר בין יל"ד לפרוגנוזה של חולי COVID-19. התוצאות הראו שיל"ד הוא גורם סיכון לתמותה באישפוז (יחס סיכון מובהק של 2.20). יתרה מכך, חולי יל"ד היו בסבירות גדולה יותר לקבלה לטיפול נמרץ (יחס סיכון מובהק של 1.86 ולשימוש בוונטילציה חודרנית (יחס סיכון מובהק של 2.99(.
Qian Z, Li Z, Peng J, et al. Association between hypertension and prognosis of patients with COVID-19: A systematic review and meta-analysis. Clin Exp Hypertens. 2022 May 8:1-8. Epub ahead of print.
הערה
הקשר בין SARS-COV-2 ויל"ד אינו ברור עדיין. נגיף זה חודר לתאי הגוף דרך ACE2 לתוך אפיתל תאי הריאות הנשימתיים. לתאי ACE2 בפני עצמם יש תפקיד במערכות ה – CV והחיסוניות שתמיד קשור ביל"ד. מסקנת מחקר שפורסם לאחרונה היתה שביטוי ה – ACE2גובר בריאות בחולי קורונה עם מחלות נלוות (כמו יל"ד, סוכרת ו – COPD) וקשור במצבים חמורים. מחקר אחר מעלה את האפשרות שבחולי קורונה עם יל"ד קיימת האטה בניקוי הנגיף והחמרת הדלקת בדרכי הנשימה וטיפול במעכבי ACE יכול לעזור. מצד שני, מחקרים אחרים מדווחים שמעכבי ACE ו – ARBs אינם משנים את ההיארעות של הקורונה בקרב חולי יל"ד בהשוואה לתרופות אחרות ליל"ד. במטה-אנליזה אחרת נמצא שלטיפול ב – ACEIs או ARBs יש השפעות חיוביות על הפרוגגזה בחולי קורונה. מכאן, שקיים צורך לחקור את הקשר המולקולרי בין SARS-COV-2 לבין יל"ד. באחד המחקרים דווח שחולי קורונה עם יל"ד היו קשורים בסיכון גבוה יותר פי שניים לתמותה בהשוואה לאלו עם היסטוריה של יל"ד. יתרה מכך, חולי יל"ד ללא טיפול בתרופות סובלים משיעור גבוה יותר של תמותה מאשר אלו שמטופלים תרופתית. במחקר אחר נמצא שחולי יל"ד שמטופלים ב – ARBs או ב – ACEIs נמצאים בסיכון נמוך יותר לתסמינים במערכת העיכול (38.7% לעומת 58%) והפרעות בתיפקודי הכבד (22.6% לעומת 42%) לאורך כל המחלה מאשר אלו שאינם מטופלים. תוצאות המטה-אנליזה הנוכחית בדומה למחקרים אחרים מספקות ראייה נוספת שתומכת בנזק של יל"ד בתוצאים הקליניים בחולי קורונה. עם כל זאת, יש צורך להבהיר את המנגנון כמו למשל, איך ACE2 עוזר ל – SARS-CoV-2 לחדור לתאי האדם ואיך עיכוב ע"י המערכת RAAS עוזר לשפר את הפרוגנוזה. מגבלות מטה-אנליזה זאת הן שלא ניתן לשלול הטייה בה , שהמחקרים שנאספו הופיעו רק בנתוני PubMed וכל המחקרים שנכללו היו רטרוספקטיביים. עלי לציין שבניגוד לתוצאות מטה-אנליזה זאת נמצא במחקר רטרוספקטיבי שבוצע במרכז יחיד בספרד שפורסם באותו ז'ורנל באותו תאריך שיעור נמוך של היארעות, אישפוזים וחומרת SARS-CoV-2 באוכלוסייה עם יל"ד. כך שאנו עדיין מגששים בערפל על מקומו של יל"ד במחלה זאת.