מטרת המחקר במסגרת Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis שבוצע בשיתוף מספר מרכזים אקדמיים בארה"ב היתה לבדוק את ההיפותזה שהשכיחות של פערים גבוהים יותר של לחץ סיסטולי בין זרועות הידיים תהיה נמוכה ובלתי עקבית לאורך שנים אבל הסיכון ה – CV יהיה גבוה יותר עם תחילת הפער האבסולוטי הראשון. נכללו במחקר 6,725 משתתפים, 53% נשים וגיל בין 45 ל – 84 שעברו מדידות סיסטוליות ע"י דופלר בשתי הזרועות (בהבדל של 10 דקות) במשך 9.5 שנים. נבדק הסיכון היחסי למחלה CV (מחלה כלילית, אי ספיקת לב, שבץ מוחי ומחלת עורקים היקפית) לאורך 16.4 שנים בהתאם לפערים האבסולוטיים שמשתנים עם הזמן ועם מישתנים: 1. גיל, מגדר, גזע וקליניים; מודל 1 + גובה, מהירות הדופק. לחץ הדם, תרופות ליל"ד, BMI, עישו, שומני הדם, תרופות נגד שומני הדם וסוכרת. הפערים בלחץ הסיסטולי בין הזרועות היו לא עקביים לאורך המדידות. פער סיסטולי שווה או מעל 15 ממ"כ נמצא לפחות פעם אחת בקרב 815 משתתפים. הפער המרבי הבין זרועי בלחץ הסיסטולי היה בקשר מדורג עם היארעות של שבץ מוחי או מחלת עורקים היקפית: 6.2% אירועים. במודל 2 נמצא יחס סיכון מובהק של 1.34 לכל 10 ממ"כ של פער והסיכון היה כמעט כפול בפער מרבי אבסולוטי שווה או מעל 15 ממ"כ לעומת פער של 0-4 ממ"כ. הסיכון הכללי למחלה CV (18.4 אירועים) עלה רק לעלייה מרבית אבסולוטית שווה או מעל 25 ממ"כ. הקשר בין ההיארעות של מחלה CV לא היה שונה בערכים סיסטוליים גבוהים יותר בזרוע השמאלית לעומת הימנית.
Duprez DA, Jacobs DR Jr, Andrews LIB, et al. Inter-arm systolic blood pressure difference: non-persistence and association with incident cardiovascular disease in the Multi-ethnic Study of Atherosclerosis. J Hum Hypertens. 2022 Mar 16. Epub ahead of print.
הערה
הממצא החדש הראשון במחקר הנוכחי מראה שקיימת שונות גדולה בפערי המדידות הסיסטוליות הבין-זרועי לאורך זמן ארוך אפילו במדידת לחץ הדם באותו היום. חוסר העקביות בפערי לחץ הדם אינם תואמים להסבר המקובל שהמקור לפער הבין-זרועי הראשוני בלחץ הדם הוא היצרות העורק התת-בריחי או מחלה חסימתית אחרת. מכל מקום, בהתאם לממצאים במחקרים רבים הפער הבין זרועי בלחץ הסיסטולי כמשתנה רציף או כ – 6 קטיגוריות בבסיס מראה מגמה לחיזוי ההיארעות של מחלה CV ותמותה כללית. יתרה מכך, שינוי אבסולוטי תלוי-זמן במשך תקופת המעקב היה חזאי חזק ומובהק להיארעות של מחלה CV. הממצא החדש השני הראה שקשר זה בפער הבין זרועי היה חזק במיוחד להיארעות של שבץ מוחי ומחלת עורקים היקפית. ממצא זה היה קשור במספר גדול יותר של משתתפים שבהם נמצא פער גדול במדידות הבין זרועות ללא כל קשר מתי פער גדול זה קורה. נקודת החיתוך הקלינית מראה שפער שווה או מעל 15 ממ"כ מכפיל כמעט פי שניים את הסיכון לשבץ מוחי ומחלת עורקים היקפית אבל הכפלת הסיכון לצורות אחרות של מחלה CV נמצאה רק עם פער שווה או מעל 25 ממ"כ. לכן יש לקחת בחשבון הסבר שהפער הבין זרועי בלחץ הדם מבטא שונות בלחץ הדם ברווחים של 10 דקות. פער בין זרועי בלחץ הדם יכול להופיע כיל"ד מקרי או ארעי. לחץ הדם מתנדנד לאורך זמן ובמידה מסוימת הוא קשור בשונות בטונוס הסימפתטי. במספר מחקרים נמצא שגם השונות וגם מידת העלייה המרבית של לחץ הדם בעיקר בקשישים גורמות לאירועים הווסקולריים, לתמותה ה – ,CV לתמותה מכל סיבה, למחלה כלילית ולשבץ מוחי. לסיכום: ממצאי מחקר זה מראים שפערים בלחץ הדם הסיסטולי בין הזרועות הם יחסית מצויים באוכלוסייה הכללית ושפערים אלו אינם תמיד חוזרים וששונות גדולה בפערי לחץ הדם הסיסטולי תוך 10 דקות בין המדידות קיימים לאורך זמן ארוך אבל גם במדידות חוזרות באותו היום. כל פער אבסולוטי שווה או מעל 25 ממ"כ הוא חזאי לאירועים CV ופער של 15 ממ"כ או יותר הוא חזאי לשבץ מוחי ומחלת עורקים היקפית.