מטרת המטה-אנליזה של משתתפים אישיים ממחקרים שבוצעו במרכזים רבים בינלאומיים היתה לברר האם הקשר של יל"ד ותמותה CVD עם הפרשת נתרן בשתן או עם יחס נתרן/אשלגן עבר שינוי ע"י משקל הלידה. נכללו משפחות שהוקצו אקראית במחקר Environment and Health Outcomes (1985-2004) ו- European Project on Genes in Hypertension -2001) העיבוד כלל קטיגוריות של משקל הלידה, הפרשת נתרן בשתן במשך 24 שעות ויחס נתרן/אשלגן (שווה או מעל 2500, מעל 2500-4000 גרם, מעל 2.3, 2.3-4.6 ומעל 4.6 גרם ומתחת ל – 1. 1-2. מעל 2) קודדו ועברו עיבוד לתפקודי הישרדות. אוכלוסיית המחקר חולקה לתת -חלקים לתוצא (1,945 משתתפים), יל"ד (1,460) ואלו עם לחץ דם מאוזן (1,039) כדי לעבד את השכיחות של יל"ד ונקודות סיום CV, יל"ד ושינויים בלחץ הדם כתיפקוד של שינויים ברמת הנתרן בשתן במשך 24 שעות. המתאם החלקי בקבוצה עם משקל לידה נמוך שעבר שינויים במעקב מהבסיס היה מובהק – 0.68 ובין הפרשת נתרן בשתן ללחץ הדם הסיסטולי אבל לא מובהק בקבוצות אחרות עם משקל לידה אחר.
Yu YL, Moliterno P, An DW, et al. Blood pressure and cardiovascular risk in relation to birth weight and urinary sodium: an individual-participant meta-analysis of European family-based population studies. J Hypertens. 2023 Apr 20. Epub ahead of print.
הערה
הממצאים החדשים במחקר זה הם: 1. משקל הגוף של מבוגרים נמצא במעקב עם המשקל בלידה. 2. בקבוצה עם משקל לידה נמוך נמצא קשר חיובי בין שינויים מהבסיס במעקב בהפרשת השתן והשינויים המקבילים בלחץ הסיסטולי. לידה מוקדמת עם משקל נמוך מפריעה לבשלות לאחר הלידה של כלי הדם הזעירים ולמבנה העורקים/ תיפקוד בחיים המאוחרים כפי שנמצא בקוטר העורקיות הקטנות ברשתית בילדים ומבוגרים עם משקל לידה נמוך בהשוואה לילדים שנולדו בזמן. תוצאי הפרעות לבריאות שקשורים במשקל לידה נמוך הם יל"ד וסיכון CV מוגבר בבגרות הצעירה. אחד ההסברים האפשריים לקשר ההפוך בין לחץ הדם ומשקל לידה נמוך הוא שיל"ד מתרחש כאשר מספר מחלות הנפרון יורד או ע"י מחלה נרכשת או בהתפתחות בבגרות המאוחרת. לפי מודל אחר מספר נמוך יותר של נפרונים מצריך לחץ דם גבוה יותר כדי להפריש נתרן. ממצאי מחקר זה נמצאים בקו דומה עם הרעיון שמשקל לידה נמוך קשור בפחות נפרונים פעילים ועל ידי כך מעלים את הפגיעות ליל"ד מובל-נתרן. מגבלה אחת של מחקר זה היא שתאריך הלידה דווח רק בשאלונים ולא בהסתמכות על תעודת לידה והשנייה, ששתי האוכלוסיות שנכללו במחקר היו מהגזע הלבן ולכן לא ניתן להשליך את תוצאותיו גם על גזעים אחרים.