מטרת המחקר שבוצע ב – Kaiser Permanente Southern California היתה לבדוק את מידת ההסכמה בין מדידות לחץ הדם במסגרת הרוטינה לבין לחץ דם שנמדד במסגרת פרוטוקול מחקרי במערכת גדולה של טיפול רפואי משולב עם יזמה לתקינות מדידת לחץ הדם בטיפול הרגיל. נכללו במחקר אנשים בגיל 65 ומעלה עם יל"ד מטופלים תרופתית שמשתתפים במחקר Ambulatory Blood Pressure in Older Adults (AMBROSIA) בשנים 2019- 2021.
המדידות הרגילות נלקחו מהמאגר האלקטרוני של מערכת הבריאות. מדידות לחץ הדם במסגרת מחקרים נלקחו ממחקר AMBROSIA שבו נמדד לחץ הדם במכשיר אוסצילומטרי אוטומטי. נבדק ממוצע ההבדל בין הטיפול הרוטיני למחקרי, מגבלות ההסכמה והקורלציה. נכללו 309 משתתפים (גיל ממוצע 75, 54% נשים, 49% לבנים שאינם היספנים). בהשוואה בין מדידות רוטיניות היה ממוצע הלחץ הסיסטולי המחקרי גבוה יותר ומובהק ב – 0.1 ממ"כ והדיאסטולי ב – 0.4 ממ"כ נמוך יותר. גבולות ההסכמה היו בין 39- עד 20 ממ"כ בלחץ הסיסטולי ו – 20- עד 20 ממ"כ בלחץ הדיאסטולי. מקדם הקורלציה הסיסטולי היה 0.42 (מובהק) והדיאסטולי 0.43 (מובהק).
Sanders MA, Muntner P, Wei R, et al. Comparison of Blood Pressure Measurements from Clinical Practice and a Research Study At Kaiser Permanente Southern California. Am J Hypertens. 2023 May 21;36(6):283-286.
הערה
ממוצע לחץ הדם במחקר ובמרפאה היה דומה בקירוב ברמת האוכלוסייה. ההבדל בין אנשים ברמה האישית לבין המדידות היה לרוב במגבלות רחבות של הסכמה (עד 30 ממ"כ בסיסטולי ועד 20 ממ"כ בדיאסטולי עם קורלציה בינונית). במחקר SPRINT נמצא לחץ סיסטולי גבוה יותר במסגרת המחקר בהשוואה למדידותדבמרפאה. השוויון בין שתי שיטות המדידה במחקר הנוכחי יכול להצביע על מדידות מדוייקות יותר במערכת הבריאות.
Kaiser Permanente Southern California מיישמת יוזמות למדידות סטנדרטיות של לחץ הדם כרוטינה במרפאות שכולל פרוטוקול של 4 שלבים שמורידות את שגיאות המדידות ב – 40%. מצד שני, יישום ברמה האישית הוא פחות אמין בגלל שונות אישית וקורלציה בינונית. על הקלינאים להיות מוכנים לזהות מצבים בהם לחץ הדם במרפאה אינו אמין ולכן יש לשקול שיטות מדידה אחרות (כמו מדידות בבית או ABPM) או להעריך את לחץ הדם על מדידות בביקורים רבים להחלטה על התחלת הטיפול.
יש לציין ששני סוגי המדידות לא נערכו באותו היום שמסבירים מצבים כמו הבדלים בטכניקות המדידה, בהשפעת החלוק הלבן ובפעילות גופנית או צריכת קפאין לפני המדידה. גם השוני בין מכשירי המדידה השונים למדידה במרפאה או בבית תורם לפערים ביניהם. אין לקבוע שלחולה יש יל"ד על פי מדידה אחת במרפאה אלא על מדידות במספר ביקורים ע"י אותו אדם ובאותו מכשיר.