מטרת המחקר שבוצע בהולנד היתה לבדוק השפעת משוב אישי על דבקות בטיפול שיתבטא באיכות החיים (ניידות, טיפול עצמי, פעילות רגילה, כאב/אי נוחות וחרדה), האמונות לגבי הטיפול התרופתי בחולים עם יל"ד עמיד לטיפול וגם לזהות מה הם תחזיות החולים לדבקות בטיפול. בעיבוד לאחר מעשה של מחקר אקראי, מבוקר ורב-מרכזים ביל"ד עמיד לטיפול – Resistant HYpertension: MEasure to ReaCh Targets (RHYME-RCT). החולים הוקצו אקראית לשיחת משוב אישית בנוסף ל – standard-of-care or standard-of-care only והתוצאים הראשוניים כללו EuroQol ואמונות לגבי ניקוד של שאלון רפואי לאחר 12 חודשים. נכללו 56 חולים עם גיל חציוני של 61.5 ומתוכם 21.4% נשים. ממוצע לחץ הדם היה 149.8/84.1 ± 14.9/13.8 ממ"כ תוך חציון ממוצע של 5.6 תרופות יומיות נגד יל"ד לאחר 12 חודשים. לא נמצאו כל הבדלים בניקוד של איכות החיים והניקוד של תחושת הבריאות בין קבוצת ההתערבות לבין הטיפול הרגיל. בצורה דומה לא נמצא כל הבדל בין הקבוצות בניקוד איכות החיים ובניקוד אמונות החולים בעוד שמספר התרופות שהונפקו היו חזאים שליליים.
Zeijen VJM, Peeters LEJ, Asman A, et al. Quality-of-life and beliefs about medication in relation to a therapy adherence intervention in resistant hypertension: the Resistant HYpertension: MEasure to ReaCh Targets trial. J Hypertens. 2024 May 24. 80. Epub ahead of print.
הערה
המחקר הנוכחי הוא הראשון שהיה אקראי על משוב אישי עם שיחה על דבקות בטיפול התרופתי בחולי יל"ד עמיד לטיפול שמונחים לתוצאות. לא נמצאה כל השפעת ההתערבות על מדדי איכות החיים ולא על אמונתם לגבי התרופות. הסבר אפשרי לניקוד הגבוה על איכות החיים בהשפעת שכיחות של בעיות חמורות או של נכות מתחת ל – 20% בכל תחומי איכות החיים. הרמה החיובית של איכות החיים מוסברת אולי ע"י הכללה של חולים עם מודעות עצמית לבריאותם שרצו להשתתף במחקר ההתערבות למשך שנה. למעשה, איכות החיים הבסיסית הראתה ניקוד גבוה בבסיס שירד בהמשך. הסבר אפשרי לשינויים אלו הוא בשוני בתוצאות המחקר שבו מדדי איכות החיים הראו השפעה מזיקה על הדבקות בטיפול התרופתי. ההתערבות לדבקות לא הראתה שיפור בניקוד האמונות לגבי התרופות שניתן אולי להסביר מאמונות חיוביות גדולות יותר בבסיס ומשוני בין הממצאים הניטראליים וההשפעה החיובית של התערבות לדבקות בטיפול על ניקוד כללי עם נזק והתחושה האישית של המטופל. הנושא של דבקות לא רק בטיפול התרופתי אלא גם בקיום הפניות לביצוע בדיקות או ייעוצים הוא בעייתי מאד ובתיקים רבים שבהם עסקתי הוא נמצא כמעט בכל המטופלים. לדעתי מרביתם נגרמים ע"י חוסר הסבר מפורט שניתן למטופל על סיבת מתן המרשם ומה הוא עשוי לעזור למחלתו. לפי הנחיות ועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית הרופא חייב לוודא שהמטופל הבין את ההסבר. דבר זה נכון גם לגבי הטיפול ביל"ד רגיל ואחת כמה וכמה ביל"ד עמיד לטיפול. לצערי, אין עדיין כל מחקר שבדק נושא חשוב וחיוני זה.